Dit is waarom linnen de must-have stof van het seizoen is

Geüpdatet op 21 mei 2024 door Sofie Kegelaers
Dit is waarom linnen de must-have stof van het seizoen is Launchmetrics Spotlight

Zomerkleding moet bestaan uit twee woorden: lichtgewicht en ademend. Hoewel je meestal kiest voor een vloeiend zomerjurkje, is er niets zo luchtig als linnen. Deze stof, afkomstig van de vlasplant, is meer dan alleen een praktische keuze, het is een statement van stijl en eenvoud.

Linnen heeft door de geschiedenis heen een speciale plaats ingenomen in de garderobes van mensen over de hele wereld. Dankzij de verfijnde textuur, het ademend vermogen en de duurzaamheid is het de perfecte metgezel voor de komende lente- en zomermaanden.

De geschiedenis van linnen

Je wist het misschien nog niet, maar linnen is eigenlijk een van de oudste textielsoorten die er bestaan. Het werd voor het eerst gebruikt in het oude Egypte, waar de vlasplant goed gedijde langs de overs van de Nijl. Daar werd de stof niet alleen gebruikt voor kleding, maar ook voor beddengoed en zelfs bij het balsemen van mummies.

Door de eeuwen heen heeft linnen een plaats vergaard als een van 's werelds meest gewaardeerde textielsoorten. In oude beschavingen was het, net zoals zijde, vaak een symbool voor status en welvaart, en vandaag de dag blijft het een geliefde stof bij ontwerpers, modeliefhebbers en milieubewuste consumenten. Moderne modehuizen zullen het dus niet alleen dit jaar, maar ook in de komende jaren blijven introduceren.

Voordelen van linnen

Linnen staat bekend omwille van enkele onderscheidende eigenschappen die het tot een must-have stof maken voor het komende seizoen en daarbuiten. Dit zijn de vijf belangrijkste voordelen:

  • Ademend vermogen: Het is een natuurlijke vezel die uitstekend ademt, waardoor je koel en comfortabel blijft, zelfs bij hoge temperaturen.
  • Duurzaamheid: Daarnaast is het een van de sterkste stoffen, wat betekent dat jouw kledingstukken langer meegaan. Ook behouden ze hun vorm en structuur, zelfs na herhaaldelijk wassen en dragen.
  • Zachtheid en textuur: De unieke textuur wordt vaak zachter en soepeler na elke wasbeurt, wat resulteert in een stof die heerlijk aanvoelt op de huid.
  • Milieuvriendelijkheid: De vlasplant vereist tijdens het groeiproces relatief weinig water en pesticiden, waardoor linnen een milieuvriendelijke keuze is voor mensen die geven om duurzaamheid.
  • Tijdloze stijl: Linnen straalt een tijdloze elegantie uit die moeiteloos kan worden gestyled voor zowel casual als formele gelegenheden.

Zo onderhoud je linnen kledingstukken

Was voorzichtig: Wassen doe je best op een zachte cyclus met koud water en een mild wasmiddel. Zo voorkom je dat het materiaal krimpt en dat de vezels beschadigd raken. Voor fijnere linnen kledingstukken, zoals delicate tops of jurken, overweeg je best om ze in een waszak te doen vooraleer je ze in de wasmachine plaatst. Zo bescherm je ze tegen wrijving en mogelijke beschadigingen.

Droog op een lage temperatuur: Droog je kledingsstuk op een lage temperatuur of hang je linnen kledingstukken direct na de wasmachine op om te drogen. Dit helpt om kreukels te minimaliseren en de stof soepel te houden.

Strijken wanneer vochtig: Linnen heeft altijd wel wat vouwen en kreuken, je hoeft de stof dus helemaal niet te strijken. Wil je dat toch doen, zorg er dan voor dat de stof nog wat vochtig is en let er op dat je de stof langs de binnenkant strijkt. Je kan linnen ook eenvoudig stomen om kreuken te verwijderen. Hang het kledingstuk in de badkamer terwijl je een warme douche neemt of gebruik een kledingstomer.

Opbergen op een koele, droge plaats: Je kleding berg je liefst op in een koele, droge plaats om schimmelvorming te voorkomen. Hang je kledingstuk op aan een kapstop om te voorkomen dat het extra kreukt.

Vermijd langdurige blootstelling aan direct zonlicht: Linnen kan gevoelig zijn voor verkleuring door langdurige blootstelling aan de zon. Hang jouw linnen tops of shirts daarom uit de zon om hun kleur en kwaliteit te behouden.

Shop onze selectie linnen kledingstukken

Korte Mouwloze 100% Linnen Jurk €79,95
1
Massimo Dutti
Korte Mouwloze 100% Linnen Jurk €79,95
SHOP HIER
Sage Linnen Top  €98
2
Reformation
Sage Linnen Top €98
SHOP HIER
3
Uniqlo
100% linnen hemd
SHOP HIER
Isotta Broek Wit €223.26
4
Faithfull The Brand
Isotta Broek Wit €223.26
SHOP HIER
Brede Rechte Broek €49,99
5
Oysho
Brede Rechte Broek €49,99
SHOP HIER
Linnen Blazer Met Gespleten Mouwen In Ivoor €579.00
6
St. Agni
Linnen Blazer Met Gespleten Mouwen In Ivoor €579.00
SHOP HIER
Linnen Broek €216.35
7
Boteh
Linnen Broek €216.35
SHOP HIER
100% Linnen Overhemd €49,95
8
Massimo Dutti
100% Linnen Overhemd €49,95
SHOP HIER
9
Monday Swimwear
St. Tropez Sarong €74,00
SHOP HIER
Linnen Bucket Hoed €29
10
& Other Stories
Linnen Bucket Hoed €29
SHOP HIER
100% Linnen Bermuda €59,95
11
Massimo Dutti
100% Linnen Bermuda €59,95
SHOP HIER

 

Of je nu een zomerse bruiloft bijwoont, een ontspannen dag op het strand doorbrengt, of gewoon wat extra elegantie aan je dagelijkse leven wilt toevoegen, linnen is de ideale metgezel. Het blijft een tijdloze klassieker, eentje die zeker niet mag ontbreken in jouw kleerkast.