Fattoush is een krokante, Libanese salade met een dressing op basis van granaatappel. Serveer als onderdeel van een mezzeschotel of bij gegrild vlees en vis.
Ingrediënten
- 1 grote Romeinse sla of 5 stuks babysla (babygem), schoongemaakt en in grote stukken
- 4 radijsjes, in zeer fijne schijfjes
- 3 lente-uitjes, in de lengte of diagonaal
- 1 rode paprika, in stukken van anderhalve cm
- een halve komkommer, in stukken van anderhalve cm
- 2 handenvol minikerstomaten, gehalveerd
- 1 handvol muntblaadjes
- een halve granaatappel of 3 el granaatappelpitten
- Libanees krokant of gefrituurd brood
- VOOR DE SUMAK-DRESSING
- 100 ml granaatappelsiroop
- 75 ml lichte olijfolie
- 1 afgestreken el sumak
- snufje zout, naar smaak
- 2 el vers citroensap
- of wittewijnazijn
- enkele druppels mirin (Japanse rijstwijn) (optioneel)
Bereiding
- Schik alle groenten op een schotel: de slablaadjes, de radijsjes, de lente-uitjes, de paprika, de komkommer, de kerstomaten. Strooi er de muntblaadjes over en werk af met de granaatappelpitten.
- Mix voor de dressing de granaatappelsiroop, de olijfolie, de sumak en het zout. Je zal merken dat het best wel een grote hoeveelheid is, maar fattoush is dan ook een hele sappige salade. Houd apart.
- Hussel net voor het serveren de groenten nog eens grondig door elkaar, en voeg de dressing toe. Wees er bijzonder genereus mee. Dit is een van de zeldzame, maar heerlijke gevallen waar overdaad niet schaadt!
Deze salade is verslavend, krokant en goddelijk en mist nooit zijn doel. Bijna te simpel om het een recept te noemen, klaar in een mum van tijd, maar zet het op tafel en het is een gegarandeerd succes.
'Beirut Nights' van Ghina Bazzi
Meer mezze, grillgerechten en desserts? Ghina Bazzi neemt je in haar boek 'Beirut Nights' mee naar 'haar' Libanon. Een kleurrijke verzameling van authentieke, maar toegankelijke recepten. Een handleiding voor een memorabele avond à la Beirut’s Golden Age.