We zetten steeds meer groenten op het menu. Maar als je volledig wilt stoppen met vlees en vis eten, dan moet je je daar goed op voorbereiden. Om tekorten te voorkomen, pas je je voedingspatroon op de juiste manier aan.
“Belgen eten steeds minder vlees. Een evolutie die al een paar jaar aan de gang is”, zegt de Hoge Gezondheidsraad. “En daar zijn verschillende redenen voor. Niet alleen ecologische motieven spelen een rol, maar ook filosofische, economische … Er bestaan wel verschillende soorten diëten die vegetarisch genoemd worden, gaande van (pesco-)lacto-ovo-vegetarisme tot veganisme. Dat ons gedrag verandert en evolueert in de richting van een vorm van vegetarisme, heeft zijn voordelen voor het milieu. Denk maar aan de kleinere ecologische voetafdruk, de grotere biodiversiteit enzovoort. Het heeft ook positieve effecten op onze gezondheid: het nieuwe eetpatroon gaat heel wat ziektes tegen (obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, bepaalde kankers). Tegelijk stelt het ons ook bloot aan het voorspelbare en dus potentieel vermijdbare risico van een tekort aan essentiële voedingsstoffen.” Hoe beperkter een dieet, hoe groter het risico op een tekort. Vergeet ook niet dat de voedingsbehoeften op bepaalde leeftijden extra belangrijk zijn en een gediversifieerd eetpatroon vragen.
Waar moet je op letten in je voeding?
- Eiwitten: wanneer ze afkomstig zijn van planten, ligt hun biologische waarde lager. Combineer daarom verschillende bronnen van eiwitten (zuivel, eieren, peulvruchten, noten, zaden ...);
- EPA en DHA: als je geen vis, schaal- en schelpdieren of eieren eet, kan je inname van die twee omega 3-vetzuren te laag zijn. Kies dus voor eieren die verrijkt zijn met omega 3, of gebruik olie die rijk is aan ALA (zoals lijnzaadolie, koolzaadolie, walnootolie). Je lichaam kan omega 3-vetzuren aanmaken uit dat vetzuur;
- Calcium en vitamine D: als je lacto-(ovo-)vegetariër bent en regelmatig zuivelproducten op het menu zet, zou je inname hiervan voldoende moeten zijn. Vermijd je alle zuivelproducten, zorg er dan voor dat je oliehoudende en calciumrijke vruchten en groenten, calciumrijk water en verrijkte producten consumeert. In België schijnt de zon niet zo vaak. We hebben dan ook vaak een tekort aan vitamine D. Overweeg om vitamine D-supplementen in te nemen;
- Vitamine B12: komt alleen voor in producten van dierlijke oorsprong. Het is dan ook van essentieel belang verrijkte voedingsmiddelen te eten en/of voedingssupplementen in te nemen;
- Zink: vind je meer terug in dierlijke dan in plantaardige producten. Kies als compensatie voor volkoren granen, peulvruchten, noten en oliehoudende zaden;
- Jodium: zit in brood dat met gejodeerd zout is bereid, en in gejodeerd keukenzout.
Welke voedingssupplementen kiezen?
Bij diëten met weinig of geen dierlijke producten wordt vaak gebruik gemaakt van een van de nieuwe, doelgerichte vitaminecomplexen. Die zijn bij voorkeur veganistisch en bevatten voedingsstoffen die vooral in dierlijke producten aanwezig zijn. Vista Vegatabs bevat de belangrijkste vitaminen en mineralen die vermoeidheid tegengaan (vitamine B2, B12, C, ijzer) en het immuunsysteem ondersteunen (vitamine D, B12, C, ijzer, zink en selenium). De formule bevat geen enkel ingrediënt van dierlijke oorsprong – noch in de actieve bestanddelen, noch in de hulpstoffen. Zelfs de vitamine D in Vista Vegatabs is van plantaardige oorsprong. Vista Vegatabs is dus perfect geschikt voor mensen die bij voorkeur of uitsluitend plantaardige voedingsmiddelen eten.
LEES OOK:
Dit is waarom linnen dé stof is van deze zomer
All Day All Year: "Topcoat"-verzorging voor een make-over van je huid