Na een lange schooldag smeken je kids om een vieruurtje (wij ook!). We laten de supermarktkoekjes voor wat ze zijn en bereiden zelf gezonde snacks die probleemloos in de brooddoos past. Madeleines, muffins, graanrepen… Ontdek onze ideeën voor lekkere tussendoortjes. De kinderen zullen er dol op zijn!
Zachte havercookies
Ingrediënten
- 150 g bloem
- 150 g havervlokken
- 2 koffielepels bakpoeder
- 2 eetlepels honing
- 1 eetlepel vanillesuiker
- 70 g gedroogde bosbessen
- 1 koffielepel kaneelpoeder
- 3 eetlepels Alpro soya Bakken & Braden
- 1 groot ei
- 200 ml Alpro Haverdrink (liefst ongezoet)
- Een snufje zout
Recept
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Doe de bloem, de havervlokken, het bakpoeder, het zout, de vanillesuiker, de bosbessen en het kaneel in een middelgrote kom en meng alles goed.
- Klop de Alpro soya Bakken & Braden, het ei, de honing en de Alpro Haverdrink in een kommetje tot een homogene massa en voeg dan het bloemmengsel toe. Meng verder tot je mooi glad deeg krijgt.
- Doe een eetlepel deeg op een bakplaat met een vel bakpapier en herhaal dit tot al het deeg op is (verdeel het hoopjes deeg goed, want de cookies zullen tijdens het bakken uitzetten).
- Bak tot ze goudbruin kleuren (normaal 15 tot 20 minuten).
- Laat ze 5 minuten afkoelen op een rooster. Voor je het weet, zijn ze allemaal op!
Gezonde energierepen
Ingrediënten
- 100 g ongezoete krokante muesli
- 5 gedroogde abrikozen
- 100 g notenmengeling
- 30 g boter
- 75 g vloeibare honing
Recept
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Smelt de boter samen met de honing in een steelpan en giet het mengsel over de muesli, de in stukjes gesneden abrikozen en de gemalen noten.
- Doe het mengsel in de geschikte bakvormpjes en bak gedurende 20 minuten.
- Laat afkoelen en haal de repen uit de bakvormen. Smullen maar.
Muffins
Ingrediënten
- 1 zakje vanillesuiker
- 15 cl (150 g) melk
- 125 g gesmolten boter
- 150 g suiker
- 1 ei
- 1 zakje bakpoeder
- 1 zakje chocoladeschilfers
- 250 g bloem
Recept
- Meng het pakje bakpoeder en de chocoladeschilfers door de bloem.
- Neem een andere kom en meng daarin het ei, de suiker, de vanillesuiker, de melk en de gesmolten boter.
- Voeg toe aan het bloemmengsel.
- Giet in muffinvormpjes met antiaanbaklaag en bak gedurende 25 minuten op 180°C.
Madeleines
Ingrediënten
- 3 eieren
- 150 g suiker
- 200 g bloem
- 2 eetlepels oranjebloesemwater
- 8 g bakpoeder
- 100 g gesmolten boter
- 50 g melk
Recept
- Verwarm de oven voor op 240°C. Smelt de boter in een pan op laag vuur. Zet ze daarna even apart.
- Meng de eieren met de suiker tot je een wit mengsel verkrijgt.
- Doe er vervolgens de sinaasappelbloesem en 40 g melk bij.
- Voeg eerst de bloem en het bakpoeder toe, daarna de boter en de rest van de melk. Laat 15 minuten staan.
- Vet de madeleinevormpjes in met boter en giet het mengsel erin.
- Bak in de oven op 240°C en verlaag de temperatuur na 5 minuten tot 200°C, laat nog 10 minuten verder bakken.
- Haal de madeleines uit hun vormpjes van zodra ze de oven uit zijn.
Vanillecake
Ingrediënten
- 250 g zelfrijzende bloem
- 70 g vanillesuiker
- 190 ml Alpro Sojadrink
- 75 g zonnebloemolie
- 40 ml kokend water
- 1 vanillestokje of 1 koffielepel vanille-extract
- 3 eetlepels geschaafde amandelen
- een snufje zout
Recept
- Verwarm de oven voor op 180°C en vet een taartvorm van 20 cm in.
- Meng het zelfrijzend bakmeel, de vanillesuiker, de vanillezaadjes (of het extract) en een snufje zout in een mengkom.
- Voeg de Alpro soya Drink Original, de zonnebloemolie en het kokende water toe en mix tot een gladde massa.
- Giet het mengsel in de ingevette cakevorm en bestrooi het met amandelschilfers. Bak 40 tot 45 minuten, tot de cake goudbruin kleurt. Prik met een houten prikker in de cake. Als die er schoon weer uitkomt, is je cake klaar.
- Laat de cake afkoelen en doe hem in een doosje voor je schatjes.
Mikadospiesjes met fruit
Ingrediënten
- 1 blik Mikado-koekjes
- 250 g aardbeien of appels
- 1/2 Honeydew-meloen
- 1 cavaillon
- 1 bosje munt
Recept
- Spoel de aardbeien snel onder stromend water en verwijder het steeltje.
- Maak met een meloenschep kleine balletjes van het vruchtvlees van de meloenen.
- Spies het fruit afwisselend op de Mikado’s en voeg tussen de verschillende stukjes muntblaadjes toe.
- Bewaar koel in een hermetische doos tot het tijd is om op te dienen.
Banana bread
Ingrediënten
- 3 bananen
- 50 g melk
- 50 g yoghurt
- 150 g boter
- 180 g suiker
- 3 eieren
- 350 g bloem
- 1 koffielepel natriumbicarbonaat
- esdoornsiroop
Recept
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Meng de melk en de yoghurt. Plet de bananen.
- Meng de boter en de poedersuiker, voeg een voor een de eieren toe en meng goed na elk ei. Roer er de geplette bananen, de melk en de yoghurt door.
- Meng de bloem en het bicarbonaat en voeg het mengsel toe aan het deeg.
- Giet het beslag in een cakevorm en bak gedurende 50-60 minuten.
- Haal het banana bread uit de oven en besmeer het meteen met esdoornsiroop.
LEES OOK
10 gezonde en eenvoudige snacks die helpen tijdens het studeren