Alle adressen en tips voor een droomvakantie in Martinique

Geüpdatet op 20 juni 2022 door Virginie Dupont
Alle adressen en tips voor een droomvakantie in Martinique

Het eiland Martinique, gelegen tussen de Caribische Zee en de Atlantische Oceaan, heeft meer te bieden dan helder water en fijne zandstranden alleen. Van het noorden tot het zuiden wekt dit kleine stukje Frankrijk een mix van emoties op...

Saint-Pierre

Onze eerste halte is Saint-Pierre, 40 kilometer ten noorden van de internationale luchthaven Martinique-Aimé-Césaire, genoemd naar de beroemde dichter van Martinique. Ik logeer meer bepaald in Villa Saint-Pierre. Het hotel met negen kamers vlak aan het strand baadt in rust, ver van de drukte van het dagelijkse leven. In het restaurant worden lokale producten geserveerd. Die avond toasten we met een punch planteur – een mengsel van rum en vruchtensap – om daarna van de fantastische creoolse keuken te proeven. We ontdekken de zoete en romige smaak van de Antilliaanse avocado, bijten in de plaatselijke piment végétarien, een niet-pikante peper, en eten gekookte broodvrucht die hier als vervanger van aardappelen wordt gebruikt. Bij het ontbijt worden onze smaakpapillen geprikkeld door ananas, meloen en watermeloen, vers geplukt op het eiland zelf.

Negritude is de eenvoudige erkenning van het feit dat we zwart zijn, en de aanvaarding van dat feit, van onze bestemming als zwarte mensen, van onze geschiedenis en onze cultuur - Aimé Césaire

Het moderne Pompeï

De ingrediënten voor een geslaagde reis? Ontspannen en ontdekkingen doen, zowel op gastronomisch als op cultureel vlak. Na een uitstapje naar de markt van Saint-Pierre, waar de geuren van kruiden, fruit, groenten en vis van de Creoolse omaatjes en vissers zich vermengen, gaan we naar het herdenkingsmuseum van de ramp van 1902.

Martinique heeft altijd al te maken gehad met verwoestende aardbevingen, cyclonen en vloedgolven. In 1902 vertoonde de Peléevulkaan tekenen van activiteit, maar de autoriteiten stelden de bevolking van Martinique gerust zodat ze de stad niet zouden verlaten en vooral hun verkiezingsplicht konden vervullen voor de tweede ronde van de parlementsverkiezingen. Maar op 8 mei om 8.02 uur deed zich een hevige explosie voor op de top van de vulkaan, en een vurige wolk trok over wat toen de economische en culturele hoofdstad van Martinique was. De lava vernietigde alles wat op zijn weg kwam en eindigde zijn reis in zee.

De Peléevulkaan

Het herdenkingsmuseum aan de ramp van 1902 werd in 1933 opgericht door de Amerikaanse vulkanoloog en filantroop Frank A. Perret en is het oudste op Martinique. Een memoriaal dat in 2019 volledig werd heringericht en op een kleine, maar fascinerende oppervlakte van 120 m2 een eerder emotionele dan wetenschappelijke benadering van de tragedie biedt. Je vindt er onder meer een groot aantal gesmolten, verbrande en vervormde voorwerpen. Een sterk symbool is de inscriptie met de namen van ongeveer 7.000 van de 28.000 slachtoffers die tot op heden zijn geïdentificeerd. Een vijfde van de bevolking van het eiland en vier keer zoveel als bij de ramp in Pompeï.

De rumroute

De Noord-Atlantische kust van Martinique biedt een woest uitzicht. Plantages en distilleerderijen getuigen van een tijd waarin deze landbouwstreek de rijkste van het eiland was. In Macouba verwerkt de distilleerderij JM het suikerriet – gekapt in de velden van het huis Bellevue even verderop – tot enkele van de beste oude rums van Martinique. Op de gratis rondleiding verken je alle fasen van de productie van deze kostbare drank, van de teelt van het suikerriet tot de rijpingskelders, over de imposante installaties die je kunt zien terwijl je langs de panoramische wandelpaden loopt. Je kunt hier onmogelijk vertrekken zonder een goede fles AOC rum – die verschilt van industriële rum gemaakt van melasse, een stroperig residu van de kristallisatie van suiker – en rietsuikerstroop om geweldige cocktails te maken bij je terugkeer in België.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Rhum J.M USA (@rhumjmusa)

De recepten van Arlette

Onze volgende stop is Grand'Rivière, in het uiterste noordoosten van het eiland, en vooral Tante Arlette, al drie generaties het huis van vertrouwen in dit charmante vissershaventje. In het restaurant kun je je ti-punch zoeten met confituur van surettes cochon: rode aalbessen die vroeger aan de varkens werden gevoerd. Je geniet hier van een fricassee van rivierkreeft met een uitgesproken smaak. Het hotel biedt tien kamers, verdeeld over twee categorieën: drie Comfort-kamers in het voormalige gastenverblijf en zeven nieuwe Superior-kamers. Op acht minuten lopen ligt het strand Sinaï, met zijn prachtige strook zwart zand aan de voet van de hoge kliffen. Om het eten wat te laten zakken, kun je hier een wandeling maken in een adembenemende, natuurlijke omgeving.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Tante Arlette (@tantearlette)

Als je rond geboren bent, zul je niet puntig sterven - Martinikaans spreekwoord

Wandelen en backpacken

Het noorden van Martinique ligt vol met wandelpaden die zowel gezinnen als ervaren wandelaars zullen bekoren. Je kunt de Pelée veilig tot aan de top verkennen. Ook de Saut du Gendarme is prachtig, maar het is verboden te zwemmen in het blauwgroene water van uitstekende kwaliteit. Onze gids François besluit ons mee te nemen naar de waterval (in de vorm van een natuurlijke waterglijbaan) van de rivier de Carbet. We lopen over een pad met majestueuze kapokbomen en ademen de zuivere lucht van de natuur in, met het zachte gekabbel van de rivier als soundtrack. Aan het eind van de tocht gaan de waaghalzen van de glijbaan, terwijl de anderen zich ontspannen op het kiezelstrand langs de rivier.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par La Martinique (@martiniquetourisme)

Keizerin Josephine

We laten de weelderige vegetatie van het noorden van Martinique achter ons en veranderen van omgeving in Trois-Îlets, in het zuidwesten van het eiland. Hier werd Joséphine de Beauharnais geboren, de eerste vrouw van Napoleon Bonaparte. In de idyllische omgeving van het strand Anse Mitan, aan de rand van de Caribische Zee, ligt het Bambou hotel. Het geeft je meteen een dorpsgevoel met zijn Creoolse hutten en charmante houten bungalows. Hier geen gargantueske all-in buffetten, maar verleidelijke warme en koude gerechten met Creoolse accenten die versheid en kwaliteit combineren.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Hôtel Bambou 🌿 (@hotelbambou)

Ik win veldslagen, Josephine wint harten – Napoleon

Waterpret

Het ludieke en educatieve concept van Fleurdo is gebaseerd op een passie voor het mariene milieu en het delen van kennis door de instructeurs. Je peddelt met z'n tweeën in een doorzichtige kano en verwondert je over de zeebodem aan je voeten. Daarna kom je aan een prachtige witte zandbodem. Zelfs op enkele honderden meters van het strand is de zee er heel ondiep en ligt de bodem bijna gelijk met het wateroppervlak. Op de terugkeer genieten we van een picknickpauze met accras (gefrituurde kabeljauwbeignets), vis en kip bij Trou Cochon, een schiereiland in de Vauclin midden in de mangrove. Een uitzonderlijke dag, vol raadsels en grappen.

Tijd voor chocolade

De habitation Céron in Prêcheur, een voormalige suikerfabriek uit de 17de eeuw, is een plek waar de geschiedenis, de gastronomie en de flora van Martinique samenkomen. Ons bezoek begint met een lunch annex blindproeverij, geheel bereid met lekkers van het landgoed zelf door een creatief team. Hier vormen fruit en groenten, maar ook eetbare bloemen en kruiden een delicate mix van smaken en aroma's. Dan onthult Julie de geheimen van de cacao. De ontdekking van een oude cacaoplantage op het landgoed zette de eigenaars ertoe aan meer bomen te planten. Vandaag is het domein van Céron, met meer dan 2.000 cacaobomen, lid van de vereniging Valcaco, een kwaliteitsmerk op Martinique, en produceert het zijn eigen chocoladerepen. Het bezoek eindigt in stijl met een wandeling door de beschermde botanische tuin, met tropische bloemen en de oudste boom van Martinique, de beroemde Zamana, die meer dan 350 jaar oud is.

Een fort met geschiedenis

De Schœlcher-bibliotheek

Via de pier van hotel Bambou ben je in 20 minuten in Fort-de-France, de hoofdstad van Martinique, aan het westelijke deel van de kust. Je komt 's morgens aan om te genieten van de overdekte markt, die massa’s lokale en ambachtelijke producten biedt. Je kunt ook door het historische centrum slenteren om de kleurrijke gevels van de huizen, de originele architectuur van de Saint-Louis kathedraal en de Schœlcher-bibliotheek, een van de juwelen van Martinique, te bewonderen. We keren terug op de boot met een Sinobol in de hand, het ultieme jeugdsentiment van onze gids Jacqueline: crushed ice besprenkeld met siroop (munt, grenadine, zwarte bes, rietsuiker) dat je kunt kopen bij de straatverkopers in de haven.

Markt

Praktisch

Vluchten: er zijn rechtstreekse vluchten van de luchthaven Charleroi Brussel Zuid naar de internationale luchthaven Martinique-Aimé Césaire via Air Belgium.

Talen en munteenheid: als overzees departement en région d'outre-mer (DROM) gebruikt Martinique de euro en het Frans als officiële taal, maar de overgrote meerderheid van de bevolking spreekt ook creools.

Tijd: er is geen zomer- of winteruur in Martinique. Het is er zes uur later dan de Belgische zomertijd en vijf uur later in de winter. Denk er wel aan dat de zon hier heel vroeg ondergaat.

Dresscode: afgezien van het carnaval, dat ongetwijfeld het populairste en meest levendige evenement van het eiland is, kies je het best voor een lichte outfit, compleet met zonnebril en zonnecrème. Trek 's avonds een truitje aan om je te beschermen tegen muggen en de wat koelere temperaturen. Een goed idee: een spray met Ojas-olie, samengesteld uit 18 essentiële oliën en geproduceerd op het naburige eiland Dominica, om insectenbeten te bestrijden of jeuk te verzachten. Je kunt de olie kopen bij aankomst in de luchthavenapotheek.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par La Martinique (@martiniquetourisme)

LEES OOK:

Malediven: is deze trendy bestemming haar succes waard?

Dit zijn de populairste reisbestemmingen voor 2022