Geen mezze zonder Libanese tabouleh! Deze frisse salade met héél veel platte peterselie is de perfecte aanvulling op gegrild vlees of knapperige falafel en hummus.
Ingrediënten
- 3 el heel fijne, lichte of bruine bulgur
- 200 ml olijfolie
- 120 ml versgeperst citroensap (ongeveer anderhalve citroen)
- 1 witte ui, fijngesneden
- 3 tomaten, zonder het sappige pitgedeelte, in blokjes
- 2 bussels platte peterselie
- 40 muntblaadjes (2 grote handen vol)
- enkele blaadjes Romeinse sla
Bereiding
- Doe de bulgur, de olijfolie, het citroensap en de ui in een kom en leg de tomatenblokjes er bovenop. Niet nodig om door elkaar te mengen, laat alles gewoon rusten. Laat de bulgur opzwellen gedurende minimaal 30 min.
- Hak de peterselie zo fijn mogelijk. Gebruik hiervoor een heel scherp mes, anders riskeer je dat de peterselie te papperig wordt. Hak ook de muntblaadjes heel fijn. Voor meer volume kan je altijd een paar blaadjes Romeinse sla toevoegen, in de lengte gesneden.
- Voeg toe aan de rest en mix alles door elkaar met je (propere) handen. Proef. Dit is eerder een zure salade, en moet dus ook zo smaken. Voeg eventueel wat zout toe, naar eigen smaak.
- Schik de Romeinse slablaadjes op de schotel, schep de tabouleh erover, en dien op
"Voor je begint, weet dat tabouleh geen ‘bulgur is met wat verse kruiden’. Tabouleh is ‘verse kruiden met wat bulgur’. Neem het van mij aan: dat is een wereld van verschil. Deze salade is even gedurfd als origineel en zó lekker. Een op-en-top Libanees gerecht en een frisse allrounder waarmee je nooit iemand teleurstelt. De naam is afgeleid van het Arabische tabil en het Aramese t-b-l en wil zoveel zeggen als ‘op smaak brengen’".
'Beirut Nights' van Ghina Bazzi
Meer mezze, grillgerechten en desserts? Ghina Bazzi neemt je in haar boek 'Beirut Nights' mee naar 'haar' Libanon. Een kleurrijke verzameling van authentieke, maar toegankelijke recepten. Een handleiding voor een memorabele avond à la Beirut’s Golden Age.
ONTDEK OOK: Recept: Libanese fattoush salade met sumak-dressing