Die heerlijke gezonde maaltijd heb je bij deze gevonden: een bord vol knapperige groenten als venkel, komkommer en radijs samen met feta zorgt voor een salade die allesbehalve saai smaakt.
Ingrediënten
- 1 venkelknol
- 1 bosje radijsjes, bovenkant afgesneden
- 4 Perzische (mini)komkommers
- grof zeezout; versgemalen peper
- 3 el extra vergine olijfolie, plus extra voor het besprenkelen
- 1 el vers citroensap
- 1 el rodewijnazijn
- 1 tl gedroogde oregano, verkruimeld
- 1 tl gedroogde munt
- 1 tl urfa biber, plus extra voor erbij
- 170 g feta
- 170 g kerstomaten
- 2 el sesamzaad, geroosterd
Bereiding
- Snijd de venkel en de radijsjes in dunne plakjes. Snijd de komkommers overdwars in plakjes van 1 centimeter dik. Leg de venkel, radijsjes en de komkommers in een grote kom ijskoud water met flink wat zout. Hierdoor worden de radijsjes minder scherp, worden alle groenten superknapperig en stevig, en worden ze tegelijkertijd op smaak gebracht.
- Klop ondertussen 3 eetlepels olie, 1 eetlepel citroensap, de azijn, oregano, munt en de urfa biber door elkaar in een kleine kom. Proef en breng op smaak met zout en peper.
- Snijd de feta in plakken van 5 millimeter dik. Giet de venkel, radijsjes en de komkommers af en leg ze op een schone theedoek; vouw de theedoek eroverheen en dep de groenten droog. Doe ze in een grote slakom. Halveer de tomaten en voeg ze toe. Voeg het sesamzaad en de dressing toe. Breng op smaak met zout en peper en meng met je handen tot alles bedekt is met de dressing.
- Verdeel de salade over 4 diepe borden en leg een paar plakken feta op elke portie. Strooi er wat urfa biber over en besprenkel de salade met olie.
Deze kom vol knapperige groenten en grote plakken feta zou ik zonder problemen elke avond kunnen eten. Urfa biber is een Turkse gedroogde chilipeper die verwant is aan de aleppopeper; hij is licht pittig en heeft de zoetheid van pure chocolade en rozijnen, met een paar rokerige accenten. Koop hem op internet of in een Turkse winkel.
'That Sounds So Good' van Carla Lalli Music
Hoe druk je het ook hebt, met dit kookboek is iedere dag lekker eten nooit meer een opgave. ‘That Sounds So Good’ geeft genoeg inspiratie voor elk moment van de week én het weekend. Van snelle salade met biefstuk tot een zondagse ragù.
ONTDEK OOK: Libanese fattoush salade met sumak-dressing