Boeken zijn uitstekend gezelschap op reis, als heerlijke wegdromer aan de rand van het zwembad. Ontdek tien boeken die je deze zomer nog verder mee op reis zullen nemen.
Deze 10 boeken nemen wij mee op vakantie
1. Violet Syrup (Sophia Molen)
Violet Syrup van Sophia Molen – ook welbekend als een van dé influencers in Lissabon – volgt een jonge vrouw die balans probeert te vinden in een chaotische wereld. Ophelia verlaat haar huis in Amsterdam en begint aan een reis vol zelfontdekking die haar over de hele wereld voert. Geleid door toevallige connecties vertrekt ze voor een soloreis naar Lanzarote, reist ze door naar Arizona en Californië en vestigt ze zich uiteindelijk op het eiland Bali, waar ze worstelt met liefdesverdriet en filosofische vraagstukken.
2. Good Material (Dolly Alderton)
In haar nieuwste roman leeft Dolly Alderton zich in in de gevoelens-wereld van een man, Andy, een cabaretier die worstelt met zijn pijnlijke relatiebreuk. Terwijl hij – vaker zonder dan met succes – zijn leven weer op de rails probeert te krijgen, onderzoekt het boek thema’s zoals volwassen worden, de complexiteit van relaties en de zoektocht naar geluk – zoals altijd in Aldertons tegelijk aangrijpende, sociaalkritische als bijzonder grappige vertelstijl.
3. De Rachel affaire (Caroline O’Donoghue)
Ook een van Aldertons beste vriendinnen, Caroline O’Donoghue, verovert deze zomer onze harten met haar roman over vrienden, onbeantwoorde liefdes, een chaotisch Ierland en een jonge vrouw die wanhopig probeert alles te managen. Rachel werkt als student in een boekenwinkel, waar ze James ontmoet. Het is vriendschap op het eerste gezicht en de twee worden al snel huisgenoten. Samen maken ze de straten van Cork onveilig en proberen ze een onconventioneel leven te leiden, wat ervoor zorgt dat ze in no time blut zijn. Als haar oudere professor, dr. Fred Byrne, in hun leven komt, begint een reeks geheimen en compromissen die hun levens met elkaar verweven.
4. Trio (Johanna Hedman)
August, Thora en Hugo groeiden op in verschillende werelden – een telg van een rijke, erudiete familie, een eeuwige kunstacademiestudent en een gewone jongen van buiten de stad –, maar gedurende twee zonovergoten zomers in Stockholm zijn de drie onafscheidelijk. Jaren later krijgt Hugo bezoek van de dochter van Thora en August. Ze heeft vragen over haar ouders waarvan ze denkt dat Hugo die kan beantwoorden. Hoewel hij allang van ze vervreemd is, brengt haar komst een golf van emoties en herinneringen teweeg aan die onvergetelijke tijd. De roman verkent de intense band tussen drie vrienden, evenals de spanningen en gevoelens die onder de oppervlakte broeien.
5. Ochtendmens (Katherine Heiny)
Jane, lerares van groep vier, valt als een blok voor Duncan: hij is charmant, goedhartig en knap, maar helaas ook al met bijna iedere vrouw in Boyne City naar bed geweest. Ze kan ermee leven dat hij een beruchte verleider is, maar vindt het lastiger om Duncan met zoveel anderen te moeten delen: zijn ex-vrouw Aggie voor wie hij nog steeds het gras maait, zijn collega Jimmy die voortdurend binnenloopt, en vele anderen die zich met hun leven bemoeien. Een auto-ongeluk zorgt ervoor dat Jane permanent verbonden raakt met Duncan, Aggie en Jimmy, en het wordt pijnlijk duidelijk dat hij nooit helemaal alleen van haar zal zijn.
6. Mijn man (Maud Ventura)
Ze heeft een benijdenswaardig leven: een succesvolle carrière, een mooi huis in een buitenwijk, twee kinderen en de perfecte man. Maar onder dit schijnbare huwelijksgeluk schuilt een allesverterende passie. Na vijftien jaar is ze nog steeds smoorverliefd op haar man, maar ze twijfelt of haar intense gevoelens wederzijds zijn. Daarom wil ze niets aan het lot overlaten en bereidt ze elk samenzijn met hem nauwgezet voor, zet ze vallen en straft ze als hij fouten maakt. Elke dag bouwt de spanning zich op en groeit het onbehagen. Kan hun huwelijk haar hartstocht overleven? Deze roman leest als een trein en de obsessieve gedachten van het hoofdpersonage vormen het ideale leesvoer voor aan het zwembad.
7. We hebben het over je gehad (Stéphanie Hoogenberk)
Liefde kan ingewikkeld zijn, maar vriendschap is nog een stuk lastiger. Wat doe je als je al tweeëntwintig jaar bevriend bent maar steeds een vervelend gevoel aan een afspraak overhoudt? Wie van je vrienden verdraag je twee weken op reis? Waar vind je nieuwe vrienden als je oude vrienden kinderen krijgen? Kun je je zomaar bij een bestaande vriendinnen-groep aansluiten? In ‘We hebben het over je gehad’ schrijft Stéphanie Hoogenberk over haar ervaring met vriendschappen. Dat doet ze even geestig als genadeloos scherpzinnig, over haar vriendinnen, maar vooral ook over zichzelf. Om een zomer lang te mijmeren over hoe vriendschappen kunnen veranderen onder druk van persoonlijke ambities en verborgen jaloezieën.
8. Happy Hour (Marlowe Granados)
Het even verfrissend als wrange ‘Happy Hour’ gaat over de welbestede jeugd van Isa Epley, pas eenentwintig jaar oud en al wijs genoeg om te begrijpen dat het doel van het leven eruit bestaat plezier na te jagen. Ze arriveert in New York voor een zomer vol avontuur met haar beste vriendin. Met slecht betaalde baantjes als au pairs, nachtclubhostesses en voetfetisj-modellen, maar veel zin voor improvisatie beleven ze een zinderende zomer in de opwindende stad.
9. People we meet on vacation (Emily Henry)
Als een kruising van ‘When Harry Met Sally’ en ‘Bridget Jones’, vertelt deze zomerroman het verhaal van Poppy en Alex. Verschillend als ze zijn – zij een wild child, wonend in New York en met een ontembare reislust; hij liever thuis zittend met een boek, veilig in de cocon van hun geboortestad – zijn ze toch al tien jaar beste vrienden. Het grootste deel van het jaar wonen ze ver uit elkaar, maar elke zomer vertrekken ze een week samen op vakantie. Tot twee jaar geleden, toen ze een fout maakten en elkaar sindsdien niet meer gesproken hebben. Vandaag heeft Poppy als influencer en reisjournaliste alles om gelukkig te zijn, maar zit ze vast in een sleur. Als iemand vraagt wanneer ze voor het laatst echt gelukkig was, beseft ze dat het op die noodlottige laatste reis was. Daarom besluit ze Alex ervan te overtuigen er nog één keer samen op uit te trekken – een laatste reis, met alle kaarten op tafel.
10. How to Kill Your Family (Bella Mackie)
How to Kill Your Family is een zwarte komedie die het verhaal volgt van Grace Bernard, een jonge vrouw die vastbesloten is om wraak te nemen op haar vervreemde familie. De plot ontvouwt zich door Grace’s dagboekachtige aantekeningen waarin ze gedetailleerd haar zorgvuldig uitgevoerde moorden beschrijft. Ze richt zich op verschillende familieleden die haar moeder en zichzelf onrecht hebben aangedaan. Terwijl ze haar plannen uitvoert, ontdekt ze echter verborgen waarheden over haar familie en haar eigen identiteit. Een boek dat humor met duisternis weet te combineren – niets beter dan een vakantie lang meegezogen te worden in haar satirische kijk op familiebanden, wraak en het idee van gerechtigheid.