3 tips van Otium om meer sfeer in je tuin te creëren

Geüpdatet op 2 augustus 2022 door ELLE België Foto’s: ©An Daems
3 tips van Otium om meer sfeer in je tuin te creëren

Als we één ruimte de afgelopen jaren meer zijn gaan waarderen, dan is het de tuin wel. Steeds vaker wordt de buitenzone een verlengde van je interieur. Maar hoe creëer je de juiste sfeer? Wij vroegen tips aan Dominic Christiaens, tuin- en landschapsarchitect en bezieler van Otium. 

Een sfeervolle buitenruimte om in te dwalen, te ontmoeten, te genieten en weg te dromen... die creëer je best met de nodige aandacht en zorg. Otium-oprichter Dominic, die als sinds 2001 als tuin- en landschapsarchitect actief is, houdt van de connectie tussen de omliggende natuur en architectuur. In zijn projecten zie je hem steeds sterke architecturale lijnen met veel aandacht voor duurzaamheid en biodiversiteit combineren. "Wil je je woning en tuin als één geheel laten versmelten, maak dan gebruik van materialen die aansluiten op je woning. Trek de zichtassen en functionele lijnen vanuit de woning mee naar buiten en breng het groen van je tuin zo dicht mogelijk. Zo creëer je een optimale groenbeleving" stelt de Oost-Vlaamse tuin-en landschapsarchitect.

©Artifix

Een sfeervolle tuin aanleggen: de voorwaarden

Wil je starten met de aanleg van je tuin, dan hou je best rekening met enkele factoren. Er is geen gouden regel voor de ideale tuin, elke tuin is immers gebonden aan haar unieke omgeving. Dominic: "Start bij de randvoorwaarden. Hoe is het gesteld met je bodem? Onderzoek je ondergrond: is het een zand-leem- of zand-kleicombinatie? Hou vervolgens ook rekening met de positie en oriëntatie van je tuin, twee heel belangrijke factoren om in kaart te brengen. Kijk ook naar je groene zone: hoe valt de zon, en wat ligt er in de schaduw? Vertrek vanuit die omgevingsfactoren om je tuin aan te leggen."

Water in de tuin: dit moet je weten

Een geliefde sfeermaker in een tuin is zonder meer een waterpartij. Ook hier gaat best wat denkwerk aan vooraf. Dominic licht toe: "Maak je waterpartij niet te klein. Voorzie een redelijke grootte en diepte, zodat je water niet te snel opwarmt. Op die manier creëer je een koelere zone. Kies daarnaast voor een zo natuurlijk mogelijke filtering. Hou het zo biologisch mogelijk en heb aandacht voor de juiste beplanting, zo krijgt de bodem van je waterpartij vanzelf leven. Vissen in je waterpartij zijn niet persé nodig. Met de juiste beplanting haal je leven uit de plaatselijke biotoop - zoals kikkers en salamanders - naar je tuin."

Welke beplanting kies ik het best?

©An Daems

Dominic van Otium staat gekend voor zijn tijdloze creaties en betrekt het liefst de natuur in zijn pure vorm in zijn projecten. "Werk landschappelijk. Dat wil zeggen: bekijk je omgeving en ga na welke planten van nature voorkomen in jouw omgeving. De planten die je omringen, die zijn het best voor je klimaat. Werken met inheemse, streekeigen beplanting zorgt immers voor de minste problemen. Mijn stelregel voor beplanting? Breng alle omgevingsfactoren in kaart om in kwalitatief groen te voorzien. In mijn eigen tuin geniet ik heel het jaar door van kleur en beleving. Er is niets leuker dan het resultaat van een sneukeltuin: elke ochtend pluk ik letterlijk en figuurlijk de vruchten van mijn tuin."

De poolhouse: een opkomende trend

©An Daems

Wil je optimaal genieten van je buitenbeleving, dan is een poolhouse misschien wel een interessant gegeven. Hoewel de term duidt op een vrij beperkte betekenis, is de poolhouse vandaag een multifunctioneel bijgebouw dat gebruikt kan worden voor verschillende noden. Dominic: "Een poolhouse is al lang niet meer alleen verbonden met het zwemgebeuren. Deze ruimte kan dienen als speelzone voor je kleinere kinderen, of een ruimte waar iets oudere kinderen zich in kunnen ontspannen. We zien steeds vaker dat de poolhouse een garden office wordt, waarin je volledig afgezonderd en in connectie met de natuur kan werken. Maar ook los van het werken, kan je hier genieten van een goed boek of een leuke hobby in uitoefenen."

Meer informatie over Dominic Christiaens en zijn creaties vind je op de website van Otium.