Bij plaatjesrijke plasma-injecties - beter bekend als PRP - worden je eigen bloedplaatjes in de hoofdhuid of het gelaat geïnjecteerd. Wat zijn de voordelen van de zogenaamde 'vampire facial'?
Carla Anacleto en Zowie Gevenois van CZ Studio lenen hun expertise over de beruchte behandeling en beantwoorden de cruciale vraag: loont PRP de moeite of niet?
Wat is PRP oftewel de 'vampire facial'?
Het was Kim Kardashian - wie anders - die de trend in 2013 in gang zette met een bloederige selfie. Sindsdien kreeg PRP de bijnaam 'vampire facial' en zijn heel wat celebs en non-celebs gezwicht voor de veelbelovende effecten van de prikjes op de huid. PRP wordt steeds meer gevraagd en kan alleen worden uitgevoerd door een arts of verpleegkundige met de juiste kennis van zaken.
De techniek, afgeleid uit de sportgeneeskunde, wordt beschouwd als een medische handeling. Eerst neemt de arts een bloedstaal, waarna het plasma geëxtraheerd wordt met behulp van een centrifuge. Het doel is de groeifactoren die zich in de bloedplaatjes bevinden te gebruiken om het haargroeiproces te stimuleren of de synthese van elastine en collageen in de huid te verhogen.
Vervolgens worden kleine sneetjes in de opperhuid gemaakt om de bloedplaatjes in de hoofdhuid of het gezicht te injecteren. Afhankelijk van het huidtype van de persoon, worden de naalden aangepast. Zo kunnen ook mensen met een donkere huid deze behandeling zonder problemen uitvoeren, al genezen ze iets moeilijker. De synthese van de bloedplaatjes vindt plaats tussen 4 en 12 weken. De resultaten zijn zichtbaar na de tweede sessie.
De voordelen van PRP-injecties voor haar en huid
PRP om haargroei te stimuleren
De methode heeft de kracht om haaruitval te vertragen of zelfs te stoppen. Het wordt toegepast op mensen die aan alopecia lijden of die hun kaalheid willen vertragen, op voorwaarde dat de haaruitval niet te ver gevorderd is. Als je al eerder een transplantatie hebt ondergaan, is deze methode perfect om de transplantatie te versnellen en de genezing te bevorderen. Als je de haargroei wilt versnellen of je haardos dikker wilt maken, is deze methode evenwel geschikt.
PRP-injecties in het gelaat
Voor het gezicht helpen PRP-injecties de poriën te vernauwen en de genezing van acne-gerelateerde littekens te bevorderen. Ze verminderen ook donkere kringen, pigmentvlekken en rimpels.
Zoals experte Carla Anacleto opmerkt, is het resultaat niet vergelijkbaar met dat van hyaluronzuurinjecties (fillers). De PRP-methode kan echter fijne lijntjes 'uitwissen' en rimpels verminderen. De techniek stimuleert de aanmaak van collageen en elastine in sterkere mate dan radiofrequentie, die meer gericht wordt toegepast. In het algemeen zal de PRP-behandeling het hele gezicht opfleuren, maar weet dat het hele proces tijd vergt.
De nazorg
Na de behandeling is het absoluut noodzakelijk je handen te desinfecteren als je je gezicht of hoofd wilt aanraken. Na de behandeling mag je je haar of gezicht niet wassen met zeep gedurende 24 uur.
De deskundige waarschuwt dat het risico bestaat dat de behandeling niet bij iedereen aanslaat. PRP werkt slechts bij ongeveer 80% van de patiënten vanwege de hoeveelheid groeifactoren die in elke persoon aanwezig zijn. Hoe minder je hebt, hoe minder effectief de PRP-behandeling zal zijn.
Vanwege het infectierisico mogen zwangere vrouwen deze behandeling niet tijdens de zwangerschap laten uitvoeren. Ook mensen met actieve acne wachten best af. Ten slotte komt wie aan bloedziekten lijdt of chemotherapie ondergaat niet in aanmerking voor PRP.
Hoeveel kosten PRP-injecties?
Elke sessie kost ongeveer 150 euro. Carla Anacleto adviseert een kuur van drie sessies, telkens met een tussenpoos van een maand, om optimale resultaten te verkrijgen.
LEES OOK: Deze gezichtsmassage belooft je een mini facelift zonder snijden