Waarom verras je je gasten niet met deze vegan mini hamburgers? Als het je aan inspiratie ontbreekt voor plantaardige recepten, komt Julie Bavant to the rescue met haar vegan kookboeken.
Ingrediënten
- 25 kleine hamburgerbroodjes
- 300 g stevige tofu
- 150 ml tamari
- 200 ml sojamelk
- 100 g maïsmeel
- Klassiek of Japans paneermeel (panko)
- Frituurolie
- 2 grote handenvol rucola of andere sla
- een halve bussel koriander
- 1 rode ui
- sap van 1/2 citroen
- 1 eetlepel Dijon mosterd
- 400 ml neutrale olie (bvb druivenpitolie)
- srirachasaus
- zout en peper
Bereiding
- Knijp de tofu uit in een schone doek om zoveel mogelijk vocht te verwijderen. Snij in 25 vierkantjes van 1 cm dikte en dezelfde diameter als de broodjes. Marineer ze minstens 15 min in de tamari en laat ze vervolgens uitlekken.
- Meng 100 ml sojamelk en maïsmeel met 2 of 3 eetlepels tamarimarinade tot de consistentie van een pannenkoekenbeslag. Doe het beslag in een kom en het paneermeel in een andere. Doop de plakjes tofu in het beslag en vervolgens in het paneermeel. Je kunt het proces herhalen als je dikkere, knapperige nuggets wilt.
- Verwarm de oven voor op 75°C hetelucht. Frituur de tofu in de frituurpan op 180°C en laat ze uitlekken op keukenpapier wanneer ze gaar zijn (ongeveer 5 minuten). Zet ze opzij in de voorverwarmde oven terwijl je de hamburgers samenstelt.
- Doe voor de mayonaise 100 ml sojamelk, mosterd en citroensap in een blender en breng op smaak. Meng goed, druppel er dan de druivenpitolie bij terwijl je blijft mengen tot een stevige saus. Voeg de sriracha naar smaak toe en meng voorzichtig met een spatel. Je kunt de zelfgemaakte mayo in een potje in de koelkast meer dan een week bewaren.
- Snijd de broodjes doormidden. Leg 1 theelepel sriracha mayonnaise, sla, een stukje gepaneerde tofu, een paar takjes koriander en een schijfje rode ui op het broodje. Serveer warm!
ONTDEK OOK: 6 heerlijke veganistische barbecuerecepten
Over het kookboek
Een tiental jaar geleden gaf Julie Bavant haar job als journaliste op om zich toe te leggen op koken, een passie die haar niet losloet. Geïnspireerd door chef-kok Alain Passard besloot zij aan de prestigieuze Ferrandi-school te gaan studeren en haar CAP-opleiding te beginnen. Werkend in een restaurant in Parijs en vervolgens als banketbakker in een vegetarisch restaurant, leerde zij alle kneepjes van het vak van de veganistische keuken. Daarna werd ze haar eigen baas door haar eigen cateringbedrijf te beginnen. Beetje bij beetje is deze groene levensstijl haar signatuur en creatieve inspiratiebron geworden. Julie wil de omnivore keuken niet vervangen, maar de manier waarop we koken en onze mentaliteit veranderen door interessante, vernieuwende en inspirerende maaltijden te vinden.