Lillet, de lekkere aperitiefwijn uit Bordeaux, blaast dit jaar 150 kaarsjes uit. Om dit te vieren zet het merk elke maand een vrouw in de belangstelling die verandering teweegbrengt in de - vandaag veel te mannelijke - hospitality sector. Deze maand is het de beurt aan Emma Lauwers, oprichtster van ‘The Bank’.
Lillet creëerde voor de gelegenheid het label ‘L pour Elles’, dat het gemakkelijker maakt om bars van vrouwelijke ondernemers terug te vinden. Op Lillet.be vind je een interactieve kaart met de deelnemende adresjes. Een van die adresjes is ‘The Bank' in Elsene. Oprichtster Emma staat ook wel bekend onder de artiestennaam Lea Rue. Ze combineert haar muziekcarrière met het runnen van haar bar.
Ontdek de deelnemende 'L pour Elles' bars
Wist je altijd al dat je graag in hospitality wou beginnen?
“Niet per se, al ben ik er wel in opgegroeid. Mijn ouders zijn ondernemers met verschillende zaken in verschillende sectoren waaronder een restaurant. Ondernemen zit me dus in het bloed. Als kind bracht ik veel tijd door in de zaak van mijn ouders en dat liep niet altijd van een leien dakje. Nu ik zelf onderneem, begrijp ik de moeilijkheden die zij doorstonden. Hun kennis en ervaring helpen mij vandaag ook bij het runnen van mijn zaak en bij de verantwoordelijkheden en risico’s die daarbij komen kijken.”
Hoe is het idee voor ‘The Bank’ ontstaan?
“Ik merkte al snel dat aan een bureau zitten, volgens een vast uurrooster en onder bepaalde voorwaarden werken niet voor mij was weggelegd. Ik had de ambitie om zelf concepten en evenementen te creëren en deze te combineren met mijn muzikale carrière. Ik krijg energie van verschillende dingen tegelijk doen zonder puur te focussen op één droom. Muziek kunnen maken en een zaak runnen, dat leek mij wel een fijne toekomst.”
Hoe is het om als vrouw een typische mannenjob te hebben?
“Een zaak runnen als vrouw is zeker iets minder populair binnen het nachtleven - of voorlopig toch nog. Ik ken wel een aantal vrouwelijke uitbaters van brunch-en lunchzaken of koffiebars. Oorspronkelijk wou ik zelf ook liefst een koffiebar oprichten maar dit is heel anders uitgedraaid. Het werd immers al snel duidelijk dat de buurt waar mijn zaak zich bevindt vooral populair is na de werkuren. Het ontbijt en lunch heb ik na een paar maanden moeten vervangen door ‘sharing’- gerechten in combinatie met cocktails en muzikale evenementen in het weekend.”
Zijn er bepaalde uitdagingen die je tijdens je carrière bent tegengekomen en die je vandaag sterker maken?
“Je moet met zoveel zaken rekening houden wanneer je een bar runt: personeel aanwerven en een team leiden maar ook je constant aanpassen aan wat wel of niet werkt. De eerste maanden waren er bovendien nauwelijks klanten. Toen na een jaar de zaak goed begon te draaien, kwam plots corona in het land. De maandenlange sluiting die volgde kwam heel hard aan.”
Wat is jouw gouden tip voor vrouwen die graag in de hospitality willen starten?
“Niet afwachten tot je denkt alle kennis te hebben om zeker te zijn dat je er klaar voor bent. Een goed idee, een goede locatie, een realistisch businessplan en een goede entourage zijn al heel veel gewonnen, de rest leer je al doende. Daarnaast moet je kunnen vertrouwen op je eigen buikgevoel en je niet laten wijsmaken hoe je iets moet doen. Mijn broer runt bijvoorbeeld ook een horecazaak (Pop Up Sablon, Brussel). Ook alj hebben we zeker niet altijd dezelfde aanpak of visie over dingen, toch draaien onze beide zaken goed en kunnen we elkaar ondanks onze verschillen steunen en van elkaar leren. Kortom: you do you.”
Wat motiveert je om ‘s ochtends uit bed te geraken?
“De vrijheid om mijn dag in te plannen zoals ik het verkies. Sommige dagen werk ik heel veel maar wanneer ik er even geen zin in heb, laat ik het los en doe ik iets anders dat me energie geeft. Mezelf bepaalde dingen opleggen, zorgt er alleen maar voor dat ik trager en minder efficiënt werk. Ik weet dat als ik het niet doe, ik het later ga moeten inhalen maar het is mijn keuze en vrijheid om het op die manier aan te pakken. Dat is het voor- en nadeel van zelfstandige zijn en daar moet je af en toe zeker gebruik van maken.”
Wat zijn je dromen voor de toekomst?
“Ik zou op een bepaald moment graag een tweede bar openen maar momenteel ligt mijn focus op nieuwe muziek uitbrengen. Zo bracht ik onlangs het nummer ‘Code Rood’ uit samen met een Nederlandse artiest. Want waarom niet alles combineren? Al vergeet ik niet te genieten en gelukkig te zijn met wat ik al gerealiseerd heb: het hoeft niet altijd meer te zijn.”
Wat vind je van het ‘L pour Elles’-initiatief van Lillet?
“Ik vind het een super initiatief want het creëert nog meer solidariteit en vertrouwen. Het is een eer om even te kunnen praten over mijn ervaring in de sector en met andere vrouwelijke collega’s te kunnen netwerken. Bovendien ben ik persoonlijk een grote fan van en vernoemde ik zelfs mijn kat ‘Lillet’ naar mijn favoriete cocktail.”
Dit artikel werd opgesteld in nauwe samenwerking met Lillet.
Lees ook:
Napels: de museumroute voor kunstliefhebbers
We love: het kleurrijk en duurzaam beddengoed van SUITE702
Belgische belofte: de jonge Stace blinkt uit in meeslepende bedroom pop