Gezellig samenzijn, een overvloed aan smaken en geuren… Foodsharing is een zalig concept. Steeds meer trendy restaurants gaan erin mee en goochelen met gerechtjes die de gasten met elkaar kunnen delen. De voordelen? Je proeft van alles wat, eet gevarieerd en je smaakpalet wordt eindeloos uitgebreid… We spraken erover met vijf Belgische chef-koks die helemaal verlekkerd zijn op foodsharing.

Ronnie Bush van Le Conteur

In een warme, intieme omgeving in Brussel centrum geniet je hier van authentieke recepten die van generatie op generatie zijn doorgegeven en een moderne touch hebben gekregen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Le Conteur (@leconteurrestaurant)

Welke keuken wordt bij jullie geserveerd?

“Die van het Midden-Oosten. Als Israëliër haal je immers inspiratie uit de vele verschillende culturen in die streek. We zijn trots op onze gedurfde smaken en werken steeds met verse producten.”

Waarom foodsharing?

“Dat maakt deel uit van de meeste culturen die onze keuken beïnvloeden. Het is ook hoe we thuis zelf eten. Met dit type keuken kunnen de gasten meer smaken uitproberen en gaan ze sneller en meer met elkaar praten. Het eten neemt als het ware deel aan het gesprek.”

Kun je een typisch gerecht noemen?

“Op dit ogenblik zijn we vol van paprikahummus. Er staat altijd wel een herwerkte versie van deze grote klassieker op het menu. Onze hummus heeft een uitgesproken smaak en een prachtige rode kleur.”

Alessio Sanchez van Tero

Tero onderscheidt zich door zijn lekkere, natuurlijke gerechten met lokale en seizoenproducten. Er is een restaurant in Bierges en een in Brussel.

Welke keuken wordt bij jullie geserveerd?

“Al van bij de opening van de eerste Tero in 2014 wilden we gerechten ‘van het land tot op het bord’ brengen. Hiervoor koken we met producten vol smaak, afkomstig van plaatselijke en verantwoorde landbouw. Intussen hebben we een eigen boerderij waar we zelf de meeste van onze groenten kweken. De menu’s veranderen met de seizoenen mee, we werken met lage temperaturen en langzame bereidingen, kiezen voor gekiemde zaden en selecteren onze etenswaren
met zorg…”

Waarom foodsharing?

“Sharing maakt het hele restaurantgebeuren zoveel gezelliger. Het begint al bij het bestellen: de gasten moeten samen bespreken welke gerechten ze kiezen. Het schept meteen een band. Een ander voordeel is dat je alleen eet zoveel je op kunt. Bovendien passen we ons aanbod aan de verschillende diëten en beperkingen aan. Tot slot biedt het ons ook de mogelijkheid om een bepaald product met verschillende bereidingen extra in de kijker te zetten.”

Is er een typisch gerecht dat jullie met ons kunnen delen?

“Tartaar van rund van onze boerderij, met Japanse invloeden. Het is een zomers recept dat ongetwijfeld emoties oproept. Er is niet alleen het spel van texturen, er moet ook een mooi evenwicht zijn tussen de zurige, zoete en bittere smaak. We streven ernaar om onze tartaar zo umami mogelijk te maken.”

Orlando Schuitema van Laila by Boker Tov

Hoog boven Antwerpen vind je rooftoprestaurant Laila by Bokertov, waar chef Orlando Schuitema de plak zwaait. Hij schotelt er sharing gerechten voor geïnspireerd op de hele wereld, maar vooral op de keuken van Tel Aviv.

Wat is jouw kookstijl?

“Mijn kookstijl is vrij internationaal. Hier in Laila probeer ik die te implementeren met invloeden vanuit Israël, maar ik kook bovenal wat ik zelf lekker vind.”

Wat is jouw lievelingsgerecht om te delen?

“Ceviche. Op dit moment heb ik bij Laila een leche de tigre van dorade op het menu staan die we afmaken met Iraanse gefermenteerde citroen. Zo lekker!”

Heb je een tip voor een geslaagde foodsharing?

“Maak het jezelf niet te moeilijk. Ga op zoek naar de mooiste producten en maak daar iets lekkers van. Foodsharing gaat om gezelligheid: enjoy and have fun!”

Glen Ramaekers van Humphrey

Restaurant Humphrey in Brussel werkt met respect voor de producten en streeft er steeds naar om onze smaakpapillen te bekoren. Het biedt eigen, originele foodsharing opties die je niet zo gauw vergeet.

Welke keuken wordt bij jullie geserveerd?

“De Filipijnse keuken.”

Waarom foodsharing?

“Als je in de Filipijnen bij vrienden of familie op bezoek gaat, slaan die meteen aan het koken en serveren ze een hapje en een drankje. Dat heet ‘pulutan’, een snack, iets kleins om te eten. In ons restaurant kies je bijvoorbeeld drie of vier ‘pulutans’ die je met ‘kamayan’ eet, met de handen. Het is een keuken die banden schept.”

Wat zijn jullie typische tapas?

“De Longanisa, een gerecht op basis van varkensworst, kokosazijn, kruiden, soja en honing. Zoet en hartig tegelijk, zoals Filipijnen het graag hebben. Normaal gezien serveren we het met rijst en een ei of bij het ontbijt.”

Eneko Atxa van Eneko Basque

Eneko Basque maakt deel uit van het Brusselse Radisson Hotel. Het is de trots van Eneko Atxa, de driesterrenchef van het Baskische restaurant Azurmendi en wiens recepten door de chef-koks Michael Torres en Andrea Mesa virtuoos worden uitgevoerd.

Welke keuken wordt bij jullie geserveerd?

“Die van Baskenland, waar ik geboren en getogen ben en waar ik ook nu nog werk. Deze streek tussen de oceaan en de bergen is rijk aan heerlijke kwaliteitsproducten en die gebruiken we in
onze recepten.”

Waarom foodsharing?

“Omdat niet alleen het eten, maar ook het gezelschap ons een goed gevoel geeft. De tafel wordt hier een ontmoetingsplek, eten is een ritueel waarbij we praten, lachen, ons amuseren. Met onze Eneko Basque-restaurants wilden we hoogstaande
gastronomie aanbieden en tegelijk die eenvoud en gezellige sfeer behouden.”

Kun je ons een typisch gerecht noemen?

“Pan de Cristal, met Joselito-ham en Baskische Idiazabal-kaas. Het is een recept waarin zowel mijn voorliefde voor goed brood als die voor het delen van lekker eten tot uiting komt. Wanneer je er samen van eet, ontstaat er een samenhorigheidsgevoel én culinair genot.”