Alle inspiratie die je nodig hebt voor de bloemendecoratie op je trouw

Geüpdatet op 18 augustus 2022 door Lisa Aelvoet
Alle inspiratie die je nodig hebt voor de bloemendecoratie op je trouw

Geen trouw zonder bloemen. Maar hoe zet je je Pinterest-bord boordevol bloemendecoratie-ideeën nu om naar de werkelijkheid? Met deze tips & tricks van een professional kom je een heel eind.

Bloemendecoratie betekent vaak een grote hap uit je budget. Daarom werk je best nauw samen met een bloemist die je kan vertellen welke bloemen in het seizoen zijn en welke bloemen het beste passen bij je locatie. Zo kan jij je budget optimaal inzetten en je trouwfeest op een slimme manier opfleuren. Wij spraken met Emmeline De Maerschalk van Bloemmeline: als huwelijks-en eventbloemist is zij als geen ander op de hoogte van de laatste trends.

LEES OOK: Deze 7 nieuwe merken maken de mooiste bruidsjurken

Welke bloemen kiezen voor je trouw?

Eerst en vooral opteer je best voor seizoensbloemen. Je maakt dan een duurzame keuze en bent bovendien behoedt van mogelijk bevoorradingsproblemen. "Traditioneel doen rozen, pioenen en dahlia's het altijd goed. Momenteel zijn ook bloemen met meer organische vormen zoals tulpen en ranonkels ook erg in trek. Daarnaast komen er de laatste tijd verschillende nieuwe soorten chrysanten in the picture. Je zou het misschien niet verwachten maar de kleine versie dient prima als opvulling en de grotere stuks hebben iets weg van dahlia's", vertelt Emmeline.

Hoe stel je een kleurenpallet samen?

"De klassieke keuze qua kleurenpallet is wit, maar ook zachte kleuren zoals karamel, oudroze en perzik gecombineerd met crème worden vaak gekozen. Toch kan het net leuk zijn om een pop of color toe te voegen. Op die manier creëer je wat meer leven in de brouwerij. Een kleurencontrast zorgt immers voor dynamiek en lagen. Blijf je binnen één bepaalde kleur, dan wordt het al snel heel vlak. Zo kan je karamelkleurige bloemendecoratie bijvoorbeeld opfleuren met een fel oranje bloem. Oudroze contrasteert dan weer prima met felblauw", licht Emmeline toe.

Welke bloemenarrangementen mag je niet vergeten?

Bij het plannen van je bruiloft hou je best rekening met volgende bloemendecoratie:

  • Centerpieces aan de ingang van de locatie: deze zetten meteen de toon. Als je indruk wil maken op je gasten ga je hier best all out.
  • Bloemstuk of guirlande voor het welkomstbord. Ook het bord met de tafelschikking kan je opfleuren met wat bloemen.
  • Bruidsboeket: wat de vorm van het boeket betreft is er een brede waaier aan mogelijkheden. Zo kan je kiezen voor de klassieke, bolvormige 'biedermeier', een dramatischere waterval of een druppelvormig boeket. De etiquette zegt dat je het bruidsboeket tijdens de ceremonie in je rechterhand moet dragen en na afloop in je linkerhand. Psst... wil je je eigen boeket graag bijhouden? Gooi dan aan het eind van de dag een dummy-boeket.
  • Corsage: volgens de regels van de kunst draagt de bruidegom een corsage op het linkerrevers van zijn colbert. Deze bevat dezelfde bloemen als het bruidsboeket.
  • Bloemstukken voor de ceremonie: doorgaans worden het gangpad en de stoelen van de bruid en bruidegom versierd. Als achtergrond zie je vaak een ceremonieboog terug of bloemenwand.
  • Tafeldecoratie: ronde tafels lenen zich uitstekend tot grote hoge stukken, terwijl langwerpige tafels eerder lage, smalle stukken vragen. Vergeet ook de versiering voor de eretafel niet.
  • Bloemstukken voor het avondfeest.

Het bruidsboeket

"Wat het bruidsboeket betreft zijn organische vormen momenteel zeer populair. Het gaat om soort gestructureerde wildheid waarbij elke bloem een specifieke plaats heeft. Vaak bevat een bruidsboeket verschillende bloemen door elkaar maar er zal altijd wel een roos tussenzitten", volgens Emmeline.

Bloemstukken voor de ceremonie

"Vindt de ceremonie plaats in de kerk, dan kan je kiezen voor een altaarstuk of een grondstuk. Vindt de ceremonie elders plaats, dan kan je opteren voor een ceremonieboog, halve cirkels of pilaren, eventueel gecombineerd met een grondstuk."

"De beste tip die ik kan geven: zorg ervoor dat je bloemen passen bij de locatie. Trouw je in een kasteel? Versier dan de luster met bloemen. Trouw je in een boerderij? Dan kunnen bloemstukken in een krat of melkfles een prima idee zijn. In een tuin of park kan je de bomen versieren... Wanneer je bloemendecoratie als het ware opgaat in de locatie, dan weet je dat het goed zit," aldus Emmeline.

Tafeldecoratie

"Kleine vaasjes zijn de klassieke keuze wanneer het op tafeldecoratie aankomt maar zorgen niet echt voor een wauweffect. Tafels staan vaak al heel vol. Daarom werk je beter met grotere stukken, die eruit springen."

Hoe haal je het meeste uit je bloemendecoratie?

"Less is more. Werk met een paar impressionante, mooie stukken op strategische plaatsen en laat deze verplaatsen doorheen de dag. Grote stukken creëren meer sfeer en je gasten gaan deze ook beter onthouden. Denk ook na over een tweede leven voor je bloemen. Werk je met vaasjes in de ceremoniezaal? Gebruik ze daarna tijdens de receptie en geef ze na het feest mee aan je bruidssuite als cadeau", besluit Emmeline.