Belgen beschermen hun huid veel te weinig tegen de zon. Je hoeft maar te kijken naar recent onderzoek en het aantal huidkankerpatiënten... De dramatische cijfers spreken voor zich.
Nu de coronacrisis onder controle lijkt, halen ook dermatologen opgelucht adem. Waarom? Omdat zij tijdens de pandemie het aantal consultaties met een derde zagen dalen, waardoor één melanoom op vijf niet werd ontdekt. Elk jaar worden alleen al in België niet minder dan 42.000 gevallen van huidkanker vastgesteld.
In het licht van deze cijfers roept Euromelanoma, een netwerk van vrijwillige dermatologen in 33 EU-landen, de mensen op hun huid beter tegen de zon te beschermen, zelfonderzoek te doen en een dermatoloog te raadplegen als er verdachte vlekken verschijnen.
5 misvattingen over huidkanker
In de schaduw hoef je geen bescherming tegen de zon
Niet waar: zelfs bij koeler weer kunnen UV-stralen de huid beschadigen. Hoewel de zonnestralen in de schaduw veel zwakker zijn, zijn ze er nog steeds. Dit brengt je in gevaar, vooral als je erg gevoelig bent voor de zon. Bescherm jezelf dus te allen tijde, ook als je niet in de zon bent. Smeer je daarom in met zonnecrème, bedek de huid en zoek schaduw op.
Geen zonnebank betekent geen huidkanker
Huidkanker komt niet alleen voor zonnekloppers of wie onder de zonnebank gaat. Ook andere factoren kunnen bijdragen tot een verhoogd risico op het ontwikkelen van huidkanker. Denk aan mensen die buiten actief zijn, die buitensporten beoefenen of families met een voorgeschiedenis van melanomen. Iedereen loopt het risico om huidkanker te krijgen. Juist daarom is het belangrijk om jezelf goed te beschermen.
Een jonge huid heeft geen risico op verdachte vlekjes
Het is zo dat verbranden op jonge leeftijd het risico op huidkanker later in het leven verhoogt. Maar het is een mythe dat huidkanker alleen op latere leeftijd voorkomt. Ook bij jonge volwassenen wordt de diagnose steeds vaker gesteld. Ben je bezorgd over een verdachte plek? Raadpleeg dan zeker je huisarts of dermatoloog: huidkanker is goed te behandelen als het in een vroeg stadium wordt vastgesteld.
Achter glas is er geen gevaar voor zonnestralen
Helemaal niet! Zelfs achter glas kun je je huid beschadigen. Glas houdt veel UVB-stralen tegen, zodat je achter glas niet snel zal verbranden. Maar glas houdt de schadelijke UVA-stralen niet tegen, en die veroorzaken huidveroudering en spelen een rol bij de ontwikkeling van huidkanker.
Donkere huidtypes hebben minder zonnecrème nodig
Donkere huidtypes produceren meer melanine, wat gedeeltelijk beschermt tegen de zon. Maar dit is niet voldoende en sluit het risico op huidkanker niet uit. Deze huidtypes hebben dus evenzeer een hoge beschermingsfactor nodig. Bovendien betekent een hogere factor niet dat je minder crème hoeft aan te brengen. Als je de hele dag buiten bent, kan je best om de twee uur een nieuwe laag zonnebrandcrème (lotion, olie of spray) aanbrengen - ongeacht de factor of je huidtype.
Op euromelanoma.org vind je alle info over hoe je huidkanker kan voorkomen en hoe je het in een vroeg stadium kan opsporen.
LEES OOK: