Solo reizen: wat moet je weten voor je alleen op vakantie vertrekt?

Geüpdatet op 13 september 2022 door Eloïse Pirard, Noemi Dell'aira en Virginie Dupont
Solo reizen: wat moet je weten voor je alleen op vakantie vertrekt? Imaxtree

Solo reizen is populairder dan ooit. De trend verovert de hele wereld en steeds meer vrouwen wagen de sprong. Hier is alles wat je moet weten voor je vertrekt.

Volgens Overseas Adventure Travel (OAT), het grootste reisbureau ter wereld, lijken meer vrouwen dan mannen zin te hebben om alleen te reizen. In 2021 en 2022 boekten vrouwen zelfs ruim 30.000 soloreizen. Dat noemen we geen trend meer, maar een heus verschijnsel dat het concept van toerisme helemaal op zijn kop zet. Vroeger werden vrouwen immers vaak over het hoofd werden gezien. Of ze maakten gewoon deel uit van het pakket 'gezinsvakantie' of 'koppels'. Vandaag vormen ze een niet te onderschatten doelgroep voor de toeristische sector. Welke factoren spelen hierin mee?

Economische factoren

Amerikanen zijn het meest geneigd om hun boeltje te pakken en met "Me, Myself and I" naar het andere einde van de wereld te trekken. Dat heeft te maken met de toegenomen levensstandaard en het feit dat ze pas op latere leeftijd aan kinderen beginnen. In België zien we een gelijkaardig fenomeen. Vrouwen verdienen niet alleen meer dan vroeger, volgens het bureau voor de statistiek Eurostat zijn Belgische vrouwen bij de geboorte van hun eerste kind gemiddeld 30,8 jaar oud (2020). Ze hebben dus zowel de tijd als de middelen om alleen de wereld rond te reizen.

Sociale factoren

Professor Anya Diekmann, docente toerisme aan de ULB vertelt: "In onze oude, erg behoudsgezinde en patriarchale westerse structuren was het niet zo evident om als vrouw zonder begeleider op reis te gaan. Dankzij de emancipatie kunnen vrouwen vandaag rustig op hun eentje naar het buitenland vertrekken zonder voor gek te worden verklaard. Ook onze evoluerende maatschappij en mentaliteit spelen dus een belangrijke rol."

Veiligheid

"Doordat alleen reizen op bepaalde plaatsen echt gevaarlijk was en tot problemen leidde, zijn er wereldwijd maatregelen genomen", verklaart Anya Diekmann. "Bepaalde landen, zoals Indië, hebben belangrijke voorschriften opgesteld om het leven voor vrouwen - en dus ook voor reizigsters - veiliger te maken." Dat moet ook wel, want soloreizigers kiezen bewust voor landen met een stabiele geopolitiek en gelijke rechten voor man en vrouw. Australië staat bovenaan het verlanglijstje, maar ook Europa, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en een deel van Azië zijn gegeerde bestemmingen.   

Een gespecialiseerde markt

De docente toerisme wijst ook op de speciale aanbiedingen voor vrouwen: "Er is vandaag een ongelofelijk aanbod van blogs met goede raad, reisbureaus, overnachtingsmogelijkheden en vervoer die alle gespecialiseerd zijn in de "women only"-business. Dat aanbod komt er als antwoord op een groeiende vraag van de vrouwen en heeft voor alle partijen alleen maar voordelen.

Communicatie

Dankzij de sociale media was communiceren nog nooit zo gemakkelijk. "Als je weet dat je op elk moment contact kunt leggen met wie je maar wil, waar dan ook ter wereld, reis je nooit echt alleen", herinnert Anya Diekmann ons eraan. Dat verklaart waarom steeds meer mensen beslissen om solo te reizen. Het bevestigt ook wat we eerder zeiden over veiligheid. Vrouwen voelen zich een pak geruster als ze weten dat ze indien nodig altijd 'om hulp kunnen roepen'."

voyager seule
© Unsplash / Daniel Gonzalez

Onze 5 tips om in je eentje op reis te gaan

  • Informeer je goed voor je vertrekt: YouTube, Instagram, TikTok, Facebook en de talloze reisblogs zijn een ware goudmijn voor informatie. Heel wat content creators vertellen via deze kanalen immers over hun soloreizen: routebeschrijvingen, budgetten, goede ideetjes maar ook waar je voor moet opletten of welke plaatsen je beter mijdt. Op reis kan veel mislopen. Daarom moet je je soloreis vooraf heel goed voorbereiden. Lees dus ook de nodige boeken, vraag advies bij reisbureaus en raadpleeg alle mogelijke andere bronnen.
  • Logeer in een jeugdherberg: Veel vrouwen hebben zin om alleen op reis te gaan, maar twijfelen omdat ze bang zijn zich in hun eentje te vervelen of zich eenzaam te voelen. In plaats van een Airbnb of een hotel te reserveren, kun je daarom in een jeugdherberg overnachten. In de gemeenschappelijke ruimtes vind je gezelschap en maak je kennis met groepen reizig(st)ers of andere soloavonturier(ster)s.
  • Neem een goede reisverzekering: Niemand denkt vóór haar vertrek graag aan potentiële rampen. Je kunt een ongeval, insectenbeet of uit de hand lopende reizigersdiarree echter nooit helemaal uitsluiten. En medische kosten kunnen in het buitenland snel oplopen. Zorg er dus voor dat je een goede reisverzekering hebt die perfect bij je past. Zo kun je sereen de wereld gaan verkennen.
  • Hou regelmatig contact met het thuisfront: Als je in je uppie rondreist, betekent dat niet dat je je vrienden en familie niet op de hoogte houdt van waar je bent en naartoe gaat. Een kort tekstberichtje of foto sturen, kan echt geen kwaad. Integendeel: de achterblijvers zullen gerustgesteld zijn en ook als je zelf nogal angstig van aard bent, geeft het een extra veilig gevoel als anderen weten waar je bent.
  • Relax en vertrouw op jezelf: Niemand kent jou beter dan jijzelf. Ontspan en geniet voor de volle 100% van elke seconde. Deze reis wordt onvergetelijk. Je krijgt de kans om nog meer over jezelf te weten te komen en je zelfvertrouwen te vergroten. Want eens je vertrokken bent, voel je je alleen nog trots. Trots en vrij.

LEES OOK