Hou je ook zo van lekkere vis? Dan wil je deze recepten vast ook eens uitproberen. Bovendien zijn ze gemaakt met lokale vis uit de Noordzee, waardoor je er nog meer van geniet! Wij zijn er in elk geval weg van.
"We moeten leren eten wat de visser in zijn netten vangt." De vis voor deze drie kleurige gerechten komt recht uit de Noordzee: heek, schol en witte koolvis of pollak. Alles is met zorg bereid door drie gedreven NorthSeaChefs.
Schol met salsa van tomaat en venkel
Ingrediënten (4 pers.):
- 600 g scholfilet
- 120 g met de hand gepelde grijze garnalen
- 1 venkel
- 4 gepelde tomaten
- 2 eetlepels kappertjes
- De zeste van een citroen
- Olijfolie
- 100 ml zonnebloemolie
- 20 g platte peterselie
- Peper en zout
- Enkele blaadjes basilicum (bij voorkeur Griekse)
Bereiding:
- Breng de scholfilets op smaak met peper, zout en olijfolie. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. Vouw de scholfilets in twee en legt ze in de ovenschaal.
- Snij de gepelde en ontpitte tomaten in blokjes. Snij de venkel in blokjes en kook die gedurende 1 min in gezouten water. Giet ze af en leg ze meteen in ijswater zodat het kookproces van de venkel wordt onderbroken. Laat uitdruipen.
- Verwarm de zonnebloemolie langzaam tot +/- 70°C en voeg er de platte peterselie aan toe. Mix goed en giet door een fijne zeef.
- Meng de tomaten door de venkelblokjes en doe er de kappertjes en de citroenzeste bij. Breng op smaak met peper, zout en een flinke scheut olijfolie met peterselie.
- Sprenkel wat olijfolie over de scholfilets en bak ze gedurende 6 tot 7 min in een voorverwarmde oven op 150°C, tot de vis gaar en sappig is. Haal de schaal uit de oven en leg de vis op de borden.
- Verwarm de tomatensalsa op een zacht vuurtje. Roer niet te veel zodat de tomatenblokjes heel blijven. Schik de salsa op de schol en werk af met handgepelde garnalen en enkele blaadjes Griekse basilicum.
Een recept van chef Jo Grootaers. altermezzo.be.
Ceviche van pollak
Ingrediënten (4 pers.)
- 250 g pollakfilet
- 1 rode ui
- 1 Spaanse peper
- 1 komkommer
- 300 g kerstomaatjes
- 100 g kersen
- Enkele blaadjes koriander
Voor de marinade
- 100 g citroensap
- 20 g Thaise vissaus
- 20 g sojasaus
- Olijfolie, grof zeezout
- Enkele eetbare seizoensbloemen
- Enkele blaadjes koriander (optioneel)
- 1 fijngesneden Spaans pepertje
- 10 g fijngesneden gember
- 1 teentje knoflook, geplet
Bereiding:
- Meng alle ingrediënten voor de marinade en plaats die daarna enkele uren in de koelkast. Snij de pollakfilet in plakjes van een halve centimeter dik. Smeer ze gul in met de marinade.
- Leg de gemarineerde filets op een bord. Snij zowel de kerstomaatjes als de kersen middendoor. Snij de rode ui, de komkommer en de Spaanse peper in fijne reepjes.
- Verdeel over de vis en werk af met grof zeezout, korianderblaadjes, seizoensbloemen en een scheutje olijfolie.
Een recept van Dimitry Lysens. restaurantmagis.be.
Heekfilet met erwtenpuree en knapperig spek
Ingrediënten (4 pers.):
- 4 heekfilets met huid (zo'n 120 g per stuk)
- 500 g diepvrieserwtjes
- 1 teentje knoflook
- 20 g verse munt
- 200 g gerookt spek, in blokjes gesneden
- 100 g ongezouten boter op kamertemperatuur
- 10 g bieslook, fijngehakt
- 10 g verse dragon, fijngehakt
- 50 g bloem
- Een klontje boter, peper & zout
Bereiding
- Plet de boter met een vork en vermeng met de dragon en de bieslook. Breng op smaak met peper en zout. Draai de boter tot een rol en laat die hard worden in de koelkast.
- Kook de erwtjes 7 min in gezouten water, koel ze af met ijswater en laat ze uitdruipen. Giet de erwtjes daarna in de blender, samen met het teentje knoflook en de munt. Mix alles fijn. Als het mengsel te dik wordt, doe je er een beetje water bij. Breng op smaak met peper en zout.
- Bak de spekblokjes op een gematigd vuur tot ze lekker krokant zijn. Kruid de heek met peper en zout. Haal de heek door de bloem, schud de overtollige bloem eraf en bak de filets 3 min met de huidkant in een klontje boter. Draai de filets om en bak de andere kant nu 1 min.
- Warm de erwtenpuree licht op en dresseer ze op een bord. Leg er de heekfilet bovenop. Werk af met een plakje kruidenboter en krokante spekjes.
Een recept van Jo Lemmens. jolemmens.be.
LEES OOK:
- Foodpairing: ontdek de perfecte wijn bij al je visgerechten
- Hotspot: viswinkel en restaurant Marineau gooit anker uit in Antwerpen
- Recept: vegan sushi waarin je vis niet mist