Het is bewezen: slapen helpt om de ingestudeerde leerstof beter op te slaan in de hersenen. Vergeet dus hulpmiddeltjes om alles beter te kunnen onthouden en probeer liever onze tips om beter te slapen.

Slapeloze nachten tijdens de blok zijn al even ongewenst als een hoofdstuk vergeten te studeren en vermijd je dus best. Gemakkelijk gezegd, maar in de praktijk kan dat al eens moeilijk zijn met al die examenstress! Met deze tips slaap je gegarandeerd als een roosje.

1. Eet licht

Hoe makkelijk het ook is om snel even een pak friet bij de frituur om de hoek te halen, eet ’s avonds liever een lichte, verse maaltijd. Vermijd rood vlees, gekruide gerechten en alcohol en geef de voorkeur aan soep, groenten, vis en eieren.

2. Vermijd cafeïne

Nogal evident, maar toch beseffen velen niet dat cafeïne echt met je slaappatroon knoeit. Om te vermijden dat je heel de nacht schaapjes ligt te tellen, drink je best geen koffie meer 4 uur voor je gaat slapen. Schrap ook frisdrank en energiedrankjes van je lijst en ruil die liever in voor een glas melk. Melk bevat tryptofaan, een aminozuur dat de aanmaak van melatonine bevordert, waardoor je beter kan inslapen.

3. Leg je boeken neer

Wat?! Zomaar stoppen met studeren de avond voor je examen? Jep! Je doet er beter aan om 2 à 3 uur voor je gaat slapen je boeken neer te leggen, zo heb je nog voldoende tijd om je hersenen wat te laten rusten. In volle blok kan dit misschien een uitdaging zijn, probeer je dan op minimum 30 minuten te houden!

4. Ontspan

Vergeet even je cursus en gun je hoofd wat rust! Maak elke avond op z’n minst 20 minuten vrij – genoeg voor een kalme en herstellende nacht. Deze relaxatiemethodes zouden je moeten helpen:

// De eerste oefening is een ademhalingsoefening: makkelijk, snel en efficiënt. Sluit je ogen, adem 10 seconden diep in, houd dan je adem 10 seconden in en adem vervolgens gedurende 10 seconden uit. Op deze manier verlos je je lichaam van overbodige druk en stress.

// Sluit je ogen en draai ze zachtjes rond in cirkelbewegingen. Doe dit 10 maal in wijzerzin en herhaal tegenwijzerzin.

// Het is belangrijk om je gedachten te kalmeren vooraleer je je bed inkruipt. Probeer je dus niet te levendig rampscenario’s voor te stellen à la ‘Oh nee, hoe gaat die definitie op pagina 437 ook alweer?! Wat als ik morgen een blackout krijg?!’. Visualiseer jezelf liever op een parelwit strand of een cool festival – word je helemaal zen van! Zoete dromen gegarandeerd…

5. Bereid je voor

Bereid je ’s avonds goed voor op de volgende dag zodat je op beide oren kan slapen en niet holderdebolder in het midden van de nacht wakker schiet uit paniek! Maak je tas al op voorhand en vergeet zeker je identiteitskaart, horloge, (werkende) balpen, typex,… niet. Leg ook je outfit klaar en zorg dat je weet in welk lokaal je moet zijn. Bespaart je heel wat onnodige stress en tijdverlies uit de volgende dag! Zet ook je wekker liever een kwartiertje vroeger zodat je een buffer hebt voor onvoorziene hindernissen en vertragingen of files.

Droomzacht! 

(Stagiaire Natalia Tjurina via Elle Belgique)