Achter elke wijngaard gaat niet alleen een heel verhaal, maar ook een mens schuil. Vandaag zijn steeds meer vrouwen โ toevallig of uit overtuiging โ actief in de wijnsector. We bezochten drie Belgische wijndomeinen en spraken er met gepassioneerde en fascinerende wijnbouwers.
Anne Geldhof van Domaine De Glabais
Het wijndomein Glabais, in het hart van Waals-Brabant, zag het licht in 2016. Anne Geldhof en haar man Christophe Balduyck โ beiden gepassioneerd door wijn โ besloten toen om er zoโn 15.000 wijnstokken te planten. Ze deden dit in de buurt van het domein van Christophes ouders, waar ze al sinds 2012 woonden. Wat de druivenrassen betreft, hebben ze gekozen voor klassiekers als chardonnay, pinot blanc, auxerrois en pinot noir. Het resultaat: schuimwijnen van topkwaliteit, gemaakt volgens de traditionele methode uit de Champagnestreek maar aangepast aan de plaatselijke weersomstandigheden. Anne Geldhof heeft jarenlange ervaring als landbouwster en werkt inmiddels al twee jaar uitsluitend op het domein.
Heb je altijd al wijnbouwster willen worden?
โAbsoluut niet. Toen wij ons voor het wijndomein begonnen te interesseren, was dat helemaal nog niet zo trendy als nu. Wat ik zo boeiend vind, is dat wijn een erg sociaal product is. Het is fijn om rechtstreeks in contact te staan met de consument en hem of haar ons verhaal te vertellen. Het heeft ons extra gemotiveerd om de sprong te wagen. Want er is niet alleen de opleiding, het is ook echt heel hard werken รฉn het vereist een grote investering.โ
Wat zijn de belangrijkste kenmerken van jullie wijnen?
โOnze wijngaarden zijn relatief jong. Daardoor zijn onze producten pittig en dynamisch terwijl ze met hun vrij subtiele aromaโs toch ook goed doorsmaken in de mond. Gezien onze jonge wijngaarden is dat niet slecht, maar met de tijd zullen onze wijnen evolueren.โ
Onlangs heb je met Muriel Lombaerts samengewerkt aan de tiende editie van de vrouwenwijn โLe vin des femmesโ. Waarom vind je het belangrijk om vrouwen in de wijnsector een duwtje in de rug te geven?
โVrouwen hebben het sowieso moeilijk om een plekje in de landbouwsector te veroveren. Daar kan ik al mijn hele leven over meespreken. In de wijnbouw is dat niet anders. Maar ik hou ervan om mijn stempel te drukken op het werk dat mijn man en ik verrichten. Verder raakt het concept van Muriels label me enorm. Toen ze contact met me opnam, was ik meteen enthousiast: ik herken mezelf in wat ze doet. Ze vertelde me op een dag over haar project. De samenwerking is zo goed verlopen, dat we het hoogstwaarschijnlijk nog eens overdoen, met een nieuwe wijn uiteraard!โ
Biowijn vergt een volledig andere manier van verbouwen, maar het is de enige waar ik echt achter sta โ Vanessa Vaxelaire
Vanessa Vaxelaire van Chรขteau de Bioul
In 2009 kozen Andy Wyckmans en zijn vrouw Vanessa Vaxelaire voor een radicale carriรจreswitch. Ze besloten hun kans te wagen in de wereld van de wijn en bouwden het prestigieuze Chรขteau de Bioul in de Maasvallei om tot een wijndomein. Dat het kasteel de uitgelezen plaats was voor dit bijzondere project, leek vrij vanzelfsprekend: het is al meer dan een eeuw eigendom van Vanessaโs familie. Hier is de wijn afkomstig van biologische en biodynamische landbouw. Elke cuvรฉe โ al dan niet mousserend โ is enig in zijn soort en wordt geproduceerd met respect voor de natuur en de bodem
Jullie hebben ervoor gekozen om biowijnen te maken. Wat betekent dat concreet voor het wijnproces?
โDat heeft een enorm grote impact op tal van zaken. Aangezien we onze druiven niet kunnen beschermen met chemische producten, moeten we de productie helemaal anders aanpakken. We houden alles voortdurend in het oog, passen onze manier
van werken aan afhankelijk van de plek en de situatie, en we zijn voortdurend in de wijngaard te vinden, anders loopt het mis. Het is een volledig andere manier van wijn verbouwen, maar het is de enige waar ik echt achter sta. Ook al betekent het dat
ik minder produceer en dat bepaalde jaren heel ingewikkeld kunnen worden.โ
Welke natuurlijke alternatieven gebruiken jullie?
โOm te beginnen, is er de biologisch-dynamische landbouw. We werken preventief en proberen de wijngaard zodanig te verbouwen zodat hij zichzelf kan verdedigen. Ook de keuze van onze druivenrassen helpt ons enorm vooruit. Van bij het begin hebben we besloten om sterke rassen te planten die niet per se moeten worden behandeld. Bovendien geven ze onze wijnen een eigen identiteit. We hebben immers gekozen voor druivenrassen die in de hele wereld maar sporadisch worden geteeld.โ
Welke typische kenmerken hebben jullie wijnen?
โZe zijn vrij uitgesproken. Volgens sommigen zijn ze zelfs ogenblikkelijk herkenbaar. Ze zijn levendig, fris en pittig. Dat danken ze aan de eerder noordelijke ligging. Die frisheid ontbreekt vaak in de wijnsector. De zuurtegraad is onze beste vriend geworden.โ
Mayra Saillen-Furrasola van Les Davids
Het Belgische domein Les Davids, aan de rand van het Luberon-bergmassief in de Franse Provence, is in handen van Sophie Le Clercq. Je wordt er onthaald op een heuse oeno-toeristische ervaring. De jonge, getalenteerde Mayra Saillen-Furrasola is van Zwitsers-Chileense origine. Zij is de keldermeester en oenologe van het domein. De nieuwe, moderne kelder is van de hand van architect Marc Barani en een lust voor het oog. Ook het leuke terrasje is de omweg meer dan waard: je geniet er van een kaasplank of van andere gerechten met producten van het domein of uit de streek. Om de trip helemaal af te maken, verblijf je in Les Hameaux des Davids, een rustige uitvalsbasis voor wie de omgeving verder wil verkennen.
Welke band heb je met wijn?
โWijn en de wijngaard nemen een heel belangrijke plaats in mijn leven in. Ik heb het geluk dat ik die passie kan delen met mijn man, Aristide Furrasola. Hij is wijngaardbeheerder en technisch leider op ons domein Les Davids. Dankzij de wijn heb ik wereldwijd al veel interessante mensen mogen ontmoeten en ongelofelijke dingen mogen doen. Maar naast de wijn ben ik ook gepassioneerd door de bijen- en truffelteelt. Er staan intussen een tiental bijenkorven bij ons huis en we hebben twee honden afgericht om truffels te zoeken.โ
Wat is jouw taak op het domein?
โIk ben verantwoordelijk voor het maken van de wijn: van het moment dat de oogst binnenkomt tot het bottelen. Ik organiseer het werk in de kelder, controleer de kwaliteit en de opvolging van de wijnen, maak de assemblages en bepaal de profielen van de wijnen.โ
Welke uitstraling hebben jullie wijnen?
โHet zijn hoogtewijnen, een afspiegeling van hun terroir. Ze zijn gemaakt met liefde en respect voor de omliggende natuur, in een domein waar biologische polycultuur wordt toegepast. Hun belangrijkste kenmerken zijn mineraliteit, frisheid en finesse.โ
Wat is jouw lievelingswijn?
โโLes Davids, Derniรจres Terres 2020โ. Een poรซtische naam voor een cuvรฉe die afkomstig is van een wijngaard aan de rand van de Ventoux. Het is onze eerste millรฉsime, hij is uitgekomen in het jaar waarin onze dochter is geboren. Het is een wijn op basis van syrah met een vleugje grenache, en hij heeft achttien maanden gerijpt in vaten van Franse eik. Eind dit jaar wordt hij te koop aangeboden.โ
LEES OOK: In deze spa kan je je laten onderdompelen in een wijnbad