Geniet het hele jaar door van zonnige gerechten. Hier vind je vijf onweerstaanbare recepten voor een zuiders aperitief waar je gasten nog lang over zullen napraten.

Simona El-Harar, de chef-kok van het fabelachtige Kitchen 151 in Elsene, heeft een boek uitgebracht met recepten die je meteen van de zon laten dromen. Het heet – klaar en duidelijk – “Street Food” (uitgeverij Racine) en speelt met gerechten uit Israël, Jemen, Turkije, Irak, Tunesië en Marokko. Het zijn lekkere bereidingen die zich ver houden van de traditionele hamburgers en hotdogs. Je smult van heerlijke gerechtjes op basis van uitstekende producten. Echt eten, zo, uit het vuistje, ver van de perfecte ‘Instagramclichés’. Wij verklappen alvast vijf recepten uit haar boek die we zeker bij het volgende aperitief gaan serveren.

1. Aubergine- en courgettebeignets

apéro méditerranéen

© Snir Gueta

“Knapperig aan de buitenkant en lekker zacht binnenin. Je maakt ze in een handomdraai klaar en met een yoghurt- en muntsausje erbij smaken ze nog zo lekker. Trouwens, je kunt gerust ook andere groenten gebruiken. Bloemkool bijvoorbeeld en in stukjes gesneden rode paprika”, legt Simona uit.

Ingrediënten (4 pers.):

  • 1 grote aubergine
  • 1 grote courgette
  • 125 g meel van kikkererwten
  • 1⁄4 koffielepel kurkumapoeder
  • 1⁄4 koffielepel chilipoeder
  • 1⁄2 koffielepel korianderpoeder
  • 1 koffielepel komijnpoeder (je kunt de komijnzaadjes zelf mixen)
  • 1 snuifje bakpoeder
  • 1 koffielepel zeezout
  • 180 ml bruisend water
  • 1 l frituurolie

Bereiding (15 minuten)

  1. Doe alle droge ingrediënten samen in een middelgrote kom en roer goed: kikkererwtenmeel, kruiden, bakpoeder en zout. Giet er vervolgens het spuitwater bij en klop tot je een vrij dik deeg krijgt.
  2. Snij de groenten in schuine, lange plakken van 1⁄2 tot 1 cm dik. Verwarm een middelgrote pan met minstens 6 cm olie.
  3. Doop de aubergine- en courgetteplakjes in het deeg: ze moeten goed bedekt zijn.
  4. Leg twee of drie groenteplakjes tegelijk in de olie. Bak ze tot ze goudgeel kleuren en laat ze dan uitdruipen op keukenpapier.
  5. Leg voorzichtig een plakje groente in de olie om te controleren of die heet genoeg is. Als de olie goed warm is, zal het groenteplakje onmiddellijk terug aan het oppervlak komen drijven en de olie zal belletjes vormen.

2. Bourekas met kaas

apéro méditerranéen

© Snir Gueta

“We serveren bourekas met kaas samen met hardgekookte eieren en schijfjes tomaat. Dit is echte streetfood. Je vindt het in heel Israël, van noord tot zuid. Voor de vulling neem je kaas naar keuze. Ik vermeld hier gewoon de kazen die ik zelf het lekkerste vind. Als je geen kashkavalkaas vindt, kun je die vervangen door pecorino. Serveer de bourekas meteen als ze uit de oven komen en nog heerlijk warm zijn… Ze smelten in je mond.”

Ingrediënten (voor 12 stukken)

  • 1 middelgrote ui
  • 110 g feta
  • 80 g kashkaval- of pecorinokaas
  • 80 g ricotta
  • 1 groot ei
  • Peper en zout
  • 2 vellen bladerdeeg
  • 1 opengeklopt ei om op het deeg te smeren
  • 1 koffielepel sesamzaadjes
  • Olijfolie om in te bakken

Bereiding (1 uur) 

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Schil de ui en hak hem fijn. Doe een scheutje olijfolie in een pan en bak de ui tot hij glazig wordt.
  3. Doe de verkruimelde feta, de geraspte kashkaval (of pecorino), de ricotta en het ei in een middelgrote kom. Roer alles goed dooreen en breng op smaak met peper en zout. Meng met een vork zodat alle ingrediënten een mooi gelijkmatig geheel vormen.
  4. Snij het bladerdeeg in vierkante vlakken van zo’n 10 x 10 cm. Leg een lepeltje kaasmengeling op elk vierkant. Besmeer de randen met opengeklopt ei. Rol de vierkanten op als een sigaar. Druk licht op de randen en sluit die dan met een vork: het is doeltreffend én ziet er goed uit.
  5. Leg een vel bakpapier in een ovenschaal en plaats er de bourekas op. Smeer er een beetje opengeklopt ei over uit en strooi er wat sesamzaadjes overheen.
  6. Plaats de schaal gedurende 30 minuten in de oven, tot de bourekas goudgeel kleuren. Serveer ze meteen zo, of combineer ze met een hardgekookte eieren en blokjes tomaat.

3. Ceviche van makreel

apéro méditerranéen

© Snir Gueta

“Ik ben gek op rauwe vis. Mijn restaurant bestaat nu tien jaar. In die hele periode heb ik tal van cevichevariëteiten bereid en dit is een van mijn absolute favorieten. Het is belangrijk dat je de vis koopt in de beste viswinkel die je kunt vinden. Gebruik je neus: een goede viswinkel ruikt niet naar vis. Je mag er alleen de zee ruiken.”

Ingrediënten (4 pers.):

  • 2 middelgrote zeer verse makreelfilets
  • 1 middelgrote rode ui
  • 2 middelgrote rode pepers
  • Het sap van 3 limoenen
  • 2 koffielepels olijfolie
  • 1 koffielepel fleur de sel
  • Enkele blaadjes verse Thaise basilicum (of gewone basilicum)

 Bereiding (35 minuten)

  1. Vraag je vishandelaar om de makreel in filets te snijden en de huid te verwijderen. Snij de filets in kleine blokjes.
  2. Schil de rode ui en snij hem in fijne ringen. Hak de pepers fijn.
  3. Dresseer de vis op een serveerschaal en versier elk stuk met een rode-uiring en rode peper.
  4. Besprenkel met limoensap en olijfolie. Strooi er wat fleur de sel overheen en werk af met een blaadje basilicum.
  5. Plaats nog 15 tot 20 minuten in de koelkast en serveer.

4. Yoghurtsaus met munt

© Snir Gueta

“Deze eenvoudige yoghurtsaus komt bij heel veel gerechten mooi tot zijn recht. Vlees, vis of groente, alle passen ze subliem bij de delicaat zure yoghurtsmaak met subtiele munttoetsen. De sleutel tot succes? Gebruik dikke yoghurt van de best mogelijke kwaliteit. Kies je voor Griekse of Bulgaarse yoghurt? Neem er dan op basis van volle melk, dan wordt de saus lekkerder.”

Ingrediënten (voor 1 kom)

  • 1 teentje knoflook
  • 200 g volle yoghurt
  • 12 muntblaadjes
  • Het sap van 1 citroen
  • 1⁄2 koffielepel zeezout
  • Een beetje olijfolie

 Bereiding (10 minuten)

  1. Schil de knoflook en rasp hem. Doe de yoghurt in een kom en klop hem even los met een vork.
  2. Hak de muntblaadjes fijn en meng ze door de yoghurt.
  3. Voeg er het citroensap en het geraspte knoflookteentje aan toe. Doe er het zout bij en roer met een vork.
  4. Voeg nog een scheutje olijfolie toe en serveer.

5. Taco’s van sla

© Snir Gueta

“Ik ben weg van Mexicaanse taco’s. Met mijn recept veranderen ze heus niet zo veel… Ik voeg er gewoon mijn mediterrane touch aan toe. Ik hou van die lekkere hapjes, ze zijn zo fun om te eten.”

Ingrediënten (voor 6 taco’s)

  • 1 middelgrote ui
  • 1 grote aubergine
  • 400 g rundsgehakt
  • 1 middelgrote rode peper
  • 5 lente-uitjes
  • 1 koffielepel gemalen komijn
  • Het sap van 1 citroen
  • Peper en zout
  • Olijfolie om in te bakken
  • 4 kleine slaharten
  • 4 koffielepels tahin voor de afwerking

Bereiding (30 minuten)

  1. Verwarm een scheutje olie in een pan. Schil de ui en snipper hem fijn. Bak hem op een gematigd vuur tot hij zacht en glazig is.
  2. Snij de aubergine in kleine blokjes en bak die samen met de ui gedurende 5 minuten op een gematigd vuur. Roer hierbij zodat ze niet aanbakken. Haal de ui en aubergineblokjes uit de pan.
  3. In plaats daarvan laat je nu het vlees 5 minuten aanbraden op een gematigd vuur.
  4. Hak de rode peper en de lente-uitjes fijn.
  5. Doe het vlees en de aubergines met de rode peper, de lente-uitjes, de komijn en het citroensap in een middelgrote kom en meng alles goed. Breng op smaak met peper en zout.
  6. Maak de slablaadjes los en vul ze met 1 of 2 lepels vlees. Serveer onmiddellijk, met een beetje tahin.

LEES OOK

De winter spritz: het meest feestelijke en cozy aperitief

3 zuiderse recepten met gezonde olijfolie