Eindelijk! De bubbels staan koud, de servetten zijn netjes gevouwen en de kaarsen branden. Hét feestmoment waar iedereen op heeft gewacht is eindelijk aangebroken.
Dit jaar geen oven of traditionele kalkoen. We halen namelijk de pastamachine tevoorschijn en maken heerlijke ravioli met een vulling van Comtékaas. Maar eerst verrassen we onze gasten met een lekker voorgerecht: toastjes van peperkoek met Comtékaas, geroosterde kaki met tijm en ahornsiroop. Afsluiten doen we met een crème brûlée waar iedereen eensgezind van zal smullen.
Wat je in elk recept terugvindt? Comtékaas! Comté is een rauwmelkse kaas uit het Franse Juragebergte die al sinds 1958 het AOC-label heeft (Appellation d’Origine Contrôlée) en sinds 1996 het AOP-label (Appellation d’Origine Protégée). De kaas wordt dus gemaakt volgens zeer strikte regels die garant staan voor een uitzonderlijke smaaken absolute kwaliteit. Wij beloven je een verrukkelijke reis boordevol smaak, van voorgerecht tot dessert!
Toastjes van peperkoek met Comtékaas, geroosterde kaki met tijm en ahornsiroop
4 pers. / Bereidingstijd: 10’ / Baktijd: 10’
- 300 g Comté AOP, 4 maanden gerijpt
- 16 sneetjes peperkoek
- 2 kaki’s
- verse tijm
- 6 el ahornsiroop
- 1 klontje boter
Bereidingswijze:
- Snijd de kaki’s in schijfjes van 0,5 cm dik. Smelt de boter in een pan en bak de schijfjes kaki goudbruin met de tijm.
- Voeg de ahornsiroop toe en laat de kaki karamelliseren. Haal de pan van het vuur en zet opzij.
- Snijd de sneetjes peperkoek uit met een uitsteekvorm. Snijd de Comté in blokjes van 3 cm.
- Leg telkens een schijfje geroosterde kaki op een sneetje peperkoek. Leg daarop een blokje Comtékaas en werk af met een takje tijm.
Zelfgemaakte ravioli met een vulling van Comtékaas en gekaramelliseerde pistachenoten
4 pers. / Bereidingstijd: 60’ / Rusttijd: 30’ / Kooktijd: 10’
Voor het deeg:
- 400 g bloem
- 4 eieren
- 1 tl zout
Voor de vulling:
- 300 g Comté AOP, 12 maanden gerijpt
- 150 g plattekaas
- 2 eieren
- 0,5 tl zout en peper
- 0,5 tl nootmuskaat
- 0,5 el knoflookpoeder
Voor de saus:
- 100 g Comté AOP, 4 maanden gerijpt
- 20 cl vloeibare room
- 60 g pistachenoten
- 60 g gedroogd fruit
- 120 ml esdoorn siroop
- 1 teentje knoflook
- 0,5 tl zout en peper
Bereidingswijze:
- Maak eerst het deeg voor de ravioli. Doe de bloem en het zout in een kom. Voeg al roerend één voor één de 4 eieren toe. Dek de kom af en laat 30 minuten rusten op een koele plek.
- Maak ondertussen de vulling en de saus.
- Mix de in blokjes gesneden Comté in een blender tot kleine brokjes. Voeg de 2 eieren, de plattekaas en de kruiden toe. Meng goed en zet opzij.
- Maak nu de saus. Blender de Comté. Verwarm in een pan de room met het geperste teentje knoflook. Breng op smaak met zout en peper en roer de Comté erdoor. Laat smelten en zet dan in de koelkast.
- Als de rusttijd om is, bestuif je je werkoppervlak en vorm je deegballen. Rol de deegballen een eerste keer uit met je handen. Zet de pastamachine op de breedste stand en draai de deegballen erdoor.
- Vouw het deeg in tweeën en herhaal tot je gladde lappen deeg krijgt. Stel nu de machine in op de kleinste stand. Haal de lappen deeg er nogmaals door tot het deeg bijna doorschijnend is.
- Vul nu het deeg. Laat ongeveer 3 cm tussen de hoopjes vulling. Vouw het deeg dubbel en snijd je ravioli uit.
- Breng gezouten water aan de kook. Doe je ravioli erin en kook ze 3 minuten. Haal ze eruit met een schuimspaan.
- Verwarm de Comtésaus. Verwarm in een pan het mengsel van pistachenoten en gedroogde vruchten met de ahornsiroop.
- Schep de ravioli op de borden. Giet de Comtésaus erover en bestrooi met pistachenoten en gedroogde vruchten
Crème brûlée met Comtékaas
4 pers. / Bereidingstijd: 10’ / Baktijd: 20’
- 70 g Comté AOP, 6 maanden gerijpt
- 30 cl vloeibare room
- 3 eidooiers
- 0,5 tl zout
- 0,5 tl piment d’Espelette
- 10 el suiker
Bereidingswijze:
- Verwarm je oven voor op 180°C.
- Blender de in blokjes gesneden Comté met de room, de eidooiers en de kruiden.
- Giet het mengsel in schaaltjes en zet ze 20 minuten in de oven.
- Haal de schaaltjes uit de oven en laat afkoelen.
- Bestrooi vlak voor het opdienen elk schaaltje met suiker en karamelliseer met een gasbrander.
Dit artikel is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Comté.
comte.be
LEES OOK:
Dit zijn de lekkerste brunch adresjes in Gent
Hier scoor je alle must-haves voor een schitterende feesttafel
Fan van de Italiaanse keuken? Dan moet je op vakantie naar Umbrië