Champagne weet ons steeds te bekoren… en niet alleen bij het aperitief. Bubbels doen het goed op tafel, van het voorgerecht tot het dessert. En vooral bij feestmaaltijden komen ze bijzonder goed tot hun recht. Ontdek acht foodpairing ideeën die je extra doen genieten van je glas bubbels.
MET LANGOUSTINES: TAITTINGER COMTES DE CHAMPAGNE 2012
De feestdagen zijn de ideale gelegenheid om een uitzonderlijke cuvee te ontkurken… Deze nobele ‘blanc de blancs’ ontwikkelt aroma’s van gekonfijte citrusvruchten, poire Williams en abrikozen, waarna hij overgaat in toetsen van nougat en amandel. Hij is kristalhelder en licht gejodeerd, waardoor hij sensationeel smaakt bij gegrilde langoustines met limoensabayon.
€ 149,50 – taittinger.com
MET FOIE GRAS: NICOLAS FEUILLATTE GRANDE RÉSERVE BRUT
Deze cuvee is voor de eerste keer – en exclusief bij Delhaize – in ons land te vinden: een echte primeur dus. De wijn is het resultaat van tal van eerdere millésimes, waarna hij vier tot zes jaar in de kelder heeft liggen gerijpt. Hij is intens en romig, met toetsen van volrijp wit en geel fruit. We serveren hem met gebakken foie gras en truffeljus.
€ 22,99 bij Delhaize – nicolas-feuillatte.com
MET OESTERS: PIPER-HEIDSIECK EXTRA BRUT ESSENTIEL
Waarom Essentiel? Omdat het een genummerde, uitzonderlijke en suikerarme cuvee betreft. Dit is een volle, diepe wijn die we herkennen aan zijn glanzende, goudkleurige tint, zijn delicate belletjes en expressieve smaken van peer en citrusvruchten, bekrachtigd met een mooie mineraliteit. Heerlijk bij een bord pas geopende oesters.
€ 37 – piper-heidsieck.com
MET ZEEDUIVEL: LAURENT-PERRIER BRUT MILLÉSIMÉ 2012
Het beroemde champagnehuis heeft een zeldzame millésime met karakter uitgebracht. Het is een levendige champagne – half chardonnay, half pinot noir – gemaakt van de oogst van 2012. Dat jaar was het weer bijzonder instabiel wat zich hier vertaalt in complexe bloemen- en citrusaroma’s. Bij zeeduivelmedaillons in champagne smaakt hij nog beter.
€ 49 – laurent-perrier.com
MET ZALM: VEUVE CLICQUOT BRUT CARTE JAUNE
Een vaste waarde! Fijne, dansende belletjes, een gouden glans, subtiele citrusgeur en een fruitige, oprechte en dynamische smaak. Hij laat zich perfect alleen drinken, bij het aperitief bijvoorbeeld, maar we combineren hem toch liever met blini’s van gerookte zalm voor een glamoureuze toets die de eindejaarsperiode verdient. Eenvoudig maar o zo lekker.
€ 45 – veuveclicquot.com
MET KAVIAAR: CUVÉE 1522 GRAND CRU 2015 PHILIPPONNAT
De familie Philipponnat werkt al sinds 1522 in de wijngaarden van het dorpje Ay. Deze heerlijke cuvee is een waar eerbetoon. Subtiel, vol, met aroma’s van citroen en geroosterd hout en, ter afsluiting, een minerale touch. Een frisse champagne om zonder enige twijfel te combineren met een flinke schep kaviaar. Een zalig scherp contrast.
€ 89 bij Pirard – vinspirard.be
MET ROOD FRUIT: LAURENT-PERRIER CUVÉE ROSÉE BAMBOU
Een geweldige rosé! Hij bestaat volledig uit pinot noir en is een heuse explosie van rood fruit. Zijn smaak daarentegen is perfect beheerst. Dit jaar heeft hij een bamboekleur, licht en stevig, en wordt hij omvat door een fles met weelderig vormen. Een mooie omkadering voor een grootse wijn die iedereen zal verleiden bij een pavlovataart met rood fruit.
€ 80 – laurent-perrier.com
MET MACARONS: MOËT & CHANDON GRAND VINTAGE ROSÉ 2015
2015 was een onvergetelijk jaar voor de champagnestreek. Sommigen hebben het zelfs over de oogst van de eeuw! Deze rosé is gemaakt van de opmerkelijkste wijnen van 2015. Het resultaat mag er dan ook zijn: mooie belletjes, een koraalkleur, een aroma van bloedsinaasappel en pompelmoes en een gulle smaak van klein zomerfruit. Ideaal bij frambozenmacarons.
€ 65 – moet.com