De korte keten, een concept die mij bekend in de oren klinkt, toen ik klein was liep het allemaal op die manier, en zo oud ben ik helemaal nog niet. De korten keten staat voor een korte schakel tussen de producent en de consument, bv. brood van de bakker, vlees van de slager, groenten van de boer. De komst van de supermarkt, de zogenaamde lange keten, bracht hier verandering in door al deze producten samen te brengen onder 1 dak. In het begin was iedereen laaiend enthousiast want opeens vind je alle producten onder 1 dak maar de nadelen bleven niet lang uit: verdwijnen van lokale handelaars, minder controle over de producten die je koopt, groot aanbod aan vet- en suikerrijke voeding.
Hoe bewuster ik omga met voeding hoe minder ik naar de supermarkt ga, ik hou ervan mijn wortelen bij de boerderijwinkel te halen waar nog flink wat aarde aanhangt en mijn stukje vlees bij de lokale bio-slager. Het gaat bij mij om gezonder & bewuster eten maar dat begint allemaal bij de ingrediënten. Je kunt zo gezond koken als je wil, als je groenten bespoten zijn met agressieve pesticiden of je stukje vlees vol zit met antibiotica is het dweilen met de kraan open. Daarom, weet wat je koopt, het smaakt echt veel beter als je weet waar je product vandaan komt en er geen verborgen toevoegingen inzitten.
Ik hoor jullie al denken: waar kan ik producten van de korte keten bij mij in de buurt kopen, 1 adres: rechtvanbijdeboer.be Ik kwam toevallig terecht op deze website en het is een gouden tip, je hoeft enkel je postcode in te geven en je krijgt een lijst van boerderijwinkels, groente-abonnementen, enz. bij jou in de buurt
Lees het volledige artikel op Cookanista.be