Het hoogtepunt van het kerstfeest is en blijft het moment waarop de kerststronken tevoorschijn gehaald wordt. Met een overdosis aan chocolade of gedecoreerd met glazuur en fruit, traditioneel of vernieuwend, ijs of gebak, wij zochten voor je uit waar je dit jaar de mooiste en lekkerste buches vindt.
1. Leo
Patissier Sander Goossens tovert zijn charmante viennoiserie Leo rond december om tot een waar kerst-atelier. Wij kunnen niet kiezen tussen zijn buche met slagroom, chocoladebiscuit en een crème van gerookte thee of die met crème au beurre, op smaak gebracht met chicorei.
Dit bericht op Instagram bekijken
Troef? Alleen al om onze ogen de kost te geven aan dit charmante zaakje, springen wij graag binnen bij Leo.
Prijs? €26 voor 4 personen, €39 voor 6 personen.
Waar? Solvynsstraat, Antwerpen.
2. Milad
Milad betoverde Antwerpen met zijn Midden-Oosterse smaken. In de zomer kan je er terecht voor kruidige ijsjes; rond de kerstperiode worden die bijzondere smaken verenigt in een prachtige buche. Saffron Rosewater Pistachio Ice Cream Cake? You had me at saffron! Of sluiten we dit kerstfeest toch af met een Tahini Stracciatella of Yoghurt Pomegranate?
Dit bericht op Instagram bekijken
Troef? Ideaal om een avond vol met hapjes en kalkoen niet al te zwaar te eindigen.
Prijs? €59 tot €65.
Waar? Kloosterstraat, Antwerpen.
3. Gaston
Voor de echte crème-liefhebber biedt het Brusselse Gaston ijs-buches, om van te smullen zonder mate. Wij kiezen voor de “Kosmik”, een interpretatie van de traditionele chocolade-vanille buche, met pecannoten en een zeezouten-karamellen hart… Ons hoef je niet verder te overtuigen.
Dit bericht op Instagram bekijken
Troef? De combinatie karamel en zeezout is en blijft goddelijk.
Prijs? €8 per portie (verkrijgbaar in 4, 6 of 10 porties).
Waar? Sainte Catherine, Brussel.
4. Marcolini
Belgisch chocolatier Pierre Marcolini biedt opnieuw een speciale wintercollectie aan, dit jaar onder de naam “Under Berries”. Het “Marron”-blok, met kastanjebiscuit en stukjes gekonfijte kastanje, vanillecrème op smaak gebracht met amberkleurige rum en overgoten met meringues van zwarte bessen, is een favoriet.
Dit bericht op Instagram bekijken
Troef? Zijn heerlijke combinaties van klassieke kwaliteitssmaken.
Prijs? €6,50 voor de individuele maat, €53 voor 6 personen.
Waar? Brussel.
5. Capoue
We hoeven u niet meer voor te stellen aan Capoue en zijn niet te missen frosted delights: ijsjes, sorbets en eindejaarsstronken met een fruitig decor. Wie zou daar nu niet voor vallen?
Dit bericht op Instagram bekijken
Troef? Verse en gastronomische boomstammetjes.
Prijs? €40 voor 6 tot 8 personen.
Waar? Brussel.
6. Picard
Waarom het jezelf moeilijk maken als het ook makkelijk kan? Zoals elk jaar pakt diepvriesmerk Picard uit met een grote show voor de eindejaarsfeesten. Als dessert vallen we voor de “Snowflakes” buche van Nina Métayer, met stracciatella, kaneel, tonkabonen, praliné-ijs, stukjes gekarameliseerde peer en een kern van karamel met gezouten boter.
Dit bericht op Instagram bekijken
Troef? Traditie gematcht met originaliteit, aan een voordelig prijsje.
Prijs? €26,99 voor een boomstammetje van 8 stuks.
Waar? Lekker gemakkelijk: in de supermarkt.
7. Ducobu
Dit eindejaar heeft Maison Ducobu alles in het werk gesteld om de fijnproevers aan tafel gelukkig te maken. Zo creëerden een “Kerstmuts”, samengesteld uit frambozensorbet, amandelmelkijs, amandelkoekje, kokosmarshmallow en witte chocoladeschelp
Dit bericht op Instagram bekijken
Troef? Een kerst-buche die een glimlach op het gezicht van je gasten tovert.
Prijs? €41 voor 6 personen.
Waar? Waterloo.
8. Les Tartes de Françoise
We genieten het hele jaar door van hun zoete en hartige taarten, dus is het haast onmogelijk om hun limited edition feestcollectie te weerstaan. Les Tartes de Françoise brengt vier ambachtelijke boomstammetjes op (de kerst)tafel. Onze voorkeur? De mokka-praliné, samengesteld uit koffiebotercrème, biscuit en geroosterde hazelnoot, afgewerkt met gepofte rijst-crisp.
Dit bericht op Instagram bekijken
Troef? Kerst is niet compleet zonder traditionele koffiebotercrème.
Prijs? €18 voor een duo (2 stukken), €54 voor een grote stronk (10 stukken).
Waar? O.a. Leuven, Brussel, Antwerpen.
9. Wittamer
Voor after dinner-liefhebbers heeft Wittamer hét ultieme dessert bedacht. De “Moky”, in samenwerking met Brusselse koffiebranderij Wide Awake, is gevuld met een witte chocoladeganache, koffie en geroosterde amandelen.
Dit bericht op Instagram bekijken
Troef? Zijn luxueuze, esthetische look.
Prijs? €65 voor 6 personen.
Waar? Zavel, Brussel.
10. Cokoa
Patissier Anaïs Gaudemer van Cokoa neemt je deze kerst mee op reis naar drie bestemmingen. Haar eigen favoriet, de “Colibri”, is de meest gastronomische en bestaat uit een pinda-praline mousse, een hart van passie-karamel, geroosterde pinda dacquoises en glazuur van donkere chocolade. Cokoa’s lichte citrustonen zijn ideaal om een zwaar kerstdiner te verteren.
Dit bericht op Instagram bekijken
Troef? Cokoa’s boomstammetjes zijn glutenvrij! Zo is iedereen aan tafel blij.
Prijs? €28 voor 4 personen, €41 voor 6 personen.
Waar? Elsene, Brussel.
11. Cocodonuts
Waarom breek je dit jaar niet met het gewone? Ruil die klassieke kerststronk eens in voor een originele versie van Coco Donuts, met romige vullingen, pittige glazuren en winterse decoraties.
Dit bericht op Instagram bekijken
Troef? Perfect voor een kerstfeestje met de framily.
Prijs? Vanaf €28.
Waar? Zavel, Brussel.
LEES OOK