Dit recept is voor de liefhebbers van traditionele gerechten. Deze week geven de Shepherd's pie een hedendaagse toets met zoete aardappel. Lekker én gezond!
Ingrediënten
- 1 kg zoete aardappelen
- 20 cl melk
- 45 g zachte boter
- 1 ui
- 500 g gehakt
- 2 tomaten
Bereiding
- Voor deze hedendaagse Shepherd's pie begin je met het wassen en schillen van de zoete aardappelen, die je vervolgens in grove stukken snijdt. Kook ze 15 tot 20 minuten in een pan kokend water met zout, tot ze heel zacht zijn.
- Verwarm je oven voor op 180°C. Pel en snipper de ui en de knoflook. Snijd de tomaten in kleine blokjes.
- Fruit in een koekenpan met een beetje olijfolie de knoflook en de ui op hoog vuur. Voeg de tomatenblokjes en het gehakt toe, bestrooi met bloem en Provençaalse kruiden, roer en zet het vuur lager. Laat 10 minuten koken, af en toe roeren. Voeg zout en peper toe en haal van het vuur. Voeg het eigeel toe, meng en zet opzij.
- Als de zoete aardappelen gaar zijn, giet ze dan af en stamp ze met een garde of aardappelstamper (als je die niet hebt, volstaat een vork). Voeg de melk en de in stukjes gesneden boter toe. Voeg zout en peper toe en meng tot een gladde puree.
- Verdeel in een licht beboterde ovenschaal de helft van de zoete aardappelpuree en verdeel vervolgens het gehakt erover. Bedek met de resterende aardappelpuree en strijk het oppervlak glad. Bestrooi met geraspte kaas.
- Laat de schotel ongeveer 10 tot 15 minuten bakken, tot het gehakt goudbruin is. Haal uit de oven en serveer op zichzelf of vergezeld van een salade.
Onze tip: bereid dit gerecht een dag op voorhand, dan is het nog lekkerder!