Heb jij het gevoel dat je meer energie steekt in je vriendschappen dan je eruit haalt? Dan heb je misschien wel last van vriendschapsmoeheid. Toch is er geen reden tot paniek: we got you.

Vriendschappen kosten veel tijd en energie, zéker in een digitale wereld. Het is dan ook niet gek dat steeds meer mensen vriendschapsmoeheid ervaren. Sommigen voelen zich overweldigd door de constante behoefte om sociale afspraken te maken en te communiceren met vrienden. Lees: die zoveelste groepschat is er dan toch teveel aan. Anderen voelen zich afgezonderd van hun vrienden als gevolg van veranderingen in hun levensstijl, zoals het krijgen van kinderen of het verhuizen naar een nieuwe stad.

Bovendien kan vriendschapsmoeheid leiden tot een gevoel van uitputting en kan mensen ervan weerhouden om nieuwe vriendschappen aan te gaan of hun bestaande vriendschappen te onderhouden. Herkenbaar? Lees dan zeker verder.

Waarom zijn vriendschappen vermoeiend?

Vriendschapsmoeheid-afbeelding-1

Lewis & Melly

Nu we weten wat vriendschapsmoeheid is, stelt zich de vraag: hoe ga je ermee om? Het is belangrijk om te onthouden dat vriendschapsmoeheid een normaal gevoel is en dat het oké is om tijd voor jezelf te nemen om op te laden. Daarnaast kan het helpen om open te zijn met je vrienden over hoe je je voelt en om samen te werken aan manieren om de vriendschap op een gezonde manier te onderhouden. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je af en toe wat tijd voor jezelf neemt, of dat je niet altijd meteen hoeft te antwoorden op elk berichtje.

Als vriendschapsmoeheid een persistent probleem vormt, kan het ook nuttig zijn om hulp te zoeken bij een professional, zoals een therapeut. Zij kunnen helpen om de oorzaken van het gevoel te achterhalen en om strategieën te ontwikkelen om ermee om te gaan.

Vriendschapsmoeheid 101: stel je grenzen

Vriendschapsmoeheid-afbeelding-2

Lewis & Melly

Vriendschappen zijn uiterst belangrijk voor je welzijn en het is prima om er een groot deel van je tijd in te investeren, zolang het op een gezonde manier gebeurt en je je niet overweldigd voelt. Door open te zijn met je vrienden, grenzen te stellen en voldoende alone time in te plannen, kan je vriendschapsmoeheid helpen voorkomen en je opnieuw verbonden voelen met de mensen om je heen.

LEES OOK: De crying selfie: werkt je tranen delen therapeutisch?