Behoor je ook tot de airfryer fanclub? Dan zal je nòg meer van je favoriete keukentoestel houden wanneer je ontdekt dat je er ook desserts in kan maken.
Waarom kiezen voor een airfryer?
Nu iedereen en je oma er eentje heeft, vraag je je misschien af: waar zijn airfryers goed voor? Is het werkelijk de moeite om nog een toestel in huis te halen als je al een oven en friteuse hebt?
Laat je niet vangen aan de naam: een airfryer is geen frituurpan. Ja, het resultaat is crispier dan een heteluchtoven, maar voor onvervalste frieten heb je een friteuse (of goede frituur) nodig. Dat zorgt er tegelijk wel voor dat de meeste recepten gezonder zijn dan met een traditionele frituurpan, want je hebt veel minder olie nodig.
Toch zijn er heel wat voordelen aan een airfryer. Er is het compacte formaat en de vele toepassingen als bakken, grillen en opwarmen. Hobbykoks die vastbesloten zijn om alles uit hun toestel te halen, vinden online duizend-en-één originele recepten, van gekookte eieren tot groentefrietjes en van geroosterde kip tot quiche.
Een niet te vergeten pluspunt - zeker vandaag - is dat een airfryer minder energie verbruikt dan een oven. Je hoeft bij de meeste modellen ook niet te wachten tot 'ie is voorverwarmd en kan dus sneller aan tafel.
Tenslotte pakken merken graag uit met slimme toestellen die heel wat handige extra's bevatten - denk voorgeprogrameerde recepten, een bijbehorende app, technologie die de temperatuur automatisch aanpast... Zo slagen je gerechten (bijna) altijd!
5 desserts die je in de airfryer kan maken
Hoewel de meeste mensen 'm vooral gebruiken om gezondere frietjes of knapperige groenten in te maken, zou het zonde zijn om je airfryer alleen daarvoor te gebruiken. Je kan er zowat alle ovengerechten in bereiden, dus ook heel wat desserts. Het grootste voordeel? Je hoeft niet te wachten op het voorverwarmen en zet je nagerecht dus in een mum van tijd op tafel.
1. Smoutebollen uit de airfryer
Ingrediënten
- 500 gram bloem + 100 gram om in te rollen
- 3 zakjes instant gist
- 1 eetlepel (zonnebloem)olie
- 400 milliliter water op kamertemperatuur
- 2-4 eetlepels suiker (naar smaak)
- 200 gram rozijnen
- 4 eetlepels poedersuiker om te bestrooien achteraf
- 1 flesje bakspray
Bereiding
- Leg de rozijnen voor 5 min in heet water en dep ze daarna goed droog met keukenpapier. Meng vervolgens de bloem, gist, olie, water, suiker en rozijnen met een keukenmachine of een mixer tot een mooi beslag in een grote kom. Laat het beslag 1 u rijzen onder een vochtige doek op kamertemperatuur.
- Verwarm de Airfryer voor op 200°C. Meng de bloem en poedersuiker op een bord. Roer het smoutebollen beslag nog een keer door. Maak met een (ingevette) ijsschep (of twee lepels) bollen en leg ze in het bloem en poedersuiker mengsel. Rol ze door het mengsel, zodat de bollen niet meer plakken.
- Bak de smoutebollen per 4 stuks in 8-10 minuten gaar. Spray ze in met wat olie om ze kleur te geven. Draai ze halverwege even om, zodat ze los komen te liggen in de mand. Spray de smoutebollen opnieuw in met wat olie. Leg ze op een serveerschaal en bestrooi met poedersuiker.
2. Airfryer chocoladecake
Ingrediënten
- 200 gram tarwebloem
- 80 gram fijne kristalsuiker
- 5 gram baking soda
- 50 gram cacaopoeder
- ½ tl zout
- 90 ml milde olijfolie
- 240 ml amandeldrink naturel
- 240 ml ahornsiroop
- 2 tl vanille-extract
- 2 el frambozenjam
Bereiding
- Zeef de bloem, suiker, baksoda, het cacaopoeder en zout boven een mengkom. Meng in een tweede kom 80 ml olie (per cake), de amandeldrink, ahornsiroop en het vanille- extract.
- Verwarm de airfryer voor op 160°C. Vet de springvorm in met de rest van de olie en bekleed de bodem met bakpapier. Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten en roer 3 min. met een garde.
- Schep het beslag in de springvorm. Bak de cake 1 uur in de airfryer.
- Laat de cake 15 min. afkoelen, haal uit de springvorm en snijd horizontaal door. Verdeel de frambozenjam over de onderste cakelaag en leg de bovenste laag er weer op. Laat nog 15 min afkoelen. Snijd de cake in 8 stukken en serveer.
3. Bosbessen- en appelcrumble uit de Airfryer
Ingrediënten
Bosbessen-appelvulling
450 gram verse bosbessen
250 gram appelmoes
2 theelepels kristalsuiker
2 theelepels vanille-extract
1 theelepel citroenschil
Crumble topping
7 eetlepels bloem
2 eetlepels havermout
3 eetlepels kristalsuiker
3 eetlepels ongezouten boter
1 snufje zout
Bereiding
- Spoel de bosbessen en leg ze in een ovenvaste schaal. Meng de appelmoes met citroenrasp, suiker en vanille en verdeel gelijkmatig over de bosbessen.
- Meng de droge ingrediënten voor de crumble en wrijf er met je vingers of een deegsnijder de boter door tot het mengsel kruimelig is.
- Verdeel de crumble gelijkmatig over het bosbessen-appelmengsel en bak 15 min op 180°C of tot de korst goudbruin is en de bessen zacht zijn. Serveer direct met topping naar keuze (vanillesaus, ijscrème...). Serveer warm!
4. Airfryer chocoladekoekjes
Ingrediënten
- 124 gram ongezouten boter
- 125 gram bruine suiker
- 50 gram witte suiker
- 1 ei op kamertemperatuur indien mogelijk
- 1 theelepel vanille-extract
- 400 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- ¼ theelepel zout
- 150 gram chocoladestukjes
Bereiding
- Smelt de boter in een magnetronbestendige kom gedurende 10-20 seconden of totdat de boter begint te smelten. Voeg de bruine en witte suikers toe en klop tot ze volledig gemengd zijn. Voeg het ei en de vanille toe en klop nog 30 seconden. Roer de resterende ingrediënten erdoor tot ze volledig gemixt zijn.
- Zet minstens 30 min tot een hele nacht in de koelkast. Bekleed het airfryermandje met bakpapier. Schep 2 eetlepels deeg in het mandje van de air fryer, ongeveer 1,5 centimeter uit elkaar. Afhankelijk van de grootte van de airfryer moeten er 2-4 in passen.
- Zet de airfryer op 180°C gedurende 5-7 minuten of tot de koekjes goudbruin en gaar zijn. Laat de koekjes 2-3 minuten rusten in de airfryer voordat je ze eruit haalt.
5. Cheesecake in de airfryer
Ingrediënten
Bodem
- 150 gram koekjes bastogne
- 60 gram boter gesmolten
Vulling
- 100 gram verse frambozen of diepvries
- 1 eetlepel suiker
- 2 kleine eieren
- 300 gram roomkaas
- 150 gram witte chocolade
- 75 gram zure room
- 1 tl vanille-extract
- 1 tl maïzena
- Garnering: verse frambozen en witte chocolade
Bereiding
- Verkruimel de koekjes in de keukenmachine en meng de gesmolten boter erdoor.
- Bekleed de springvorm met bakpapier en verdeel de koekkruimels gelijkmatig over de bodem. Druk goed aan met een lepel en zet in de koelkast. Verwarm de airfryer op 160°C.
- Maal de frambozen fijn in een blender met 1 el suiker. Smelt de witte chocolade au-bain-marie. Zet opzij om af te koelen. Klop de roomkaas glad en zacht en voeg de zure room, maïzena en vanille-extract erdoor. Giet de chocolade er in een straaltje langzaam bij, terwijl je blijft kloppen. Spatel de eieren erdoor tot het een glad mengsel is.
- Giet de helft van je roomkaasmengsel op de koekjesbodem. Meng de andere helft met de frambozenpuree en hou een paar eetlepels apart. Giet dit voorzichtig over de eerste helft en strijk glad.
- Druppel de laatste frambozensaus over de bovenkant en maak met een satéprikker een mooi patroon. Bak ongeveer 20-25 minuten in de Airfryer op 160˚C. tot de buitenkanten stevig zijn maar het binnenste nog trilt. Zet de Airfryer uit, de lade open en laat nog een half uur afkoelen. Zet de cheesecake vervolgens een tot 3 uur in de koelkast om op te stijven. Garneer met verse frambozen en stukje witte chocolade.
Getest: de Xiaomi Mi Smart Air Fryer
Nu het airfryen aan populariteit wint, brengen verschillende merken hun eigen versie op de markt. Xiaomi, vooral gekend om haar smartphones en hoogtechnologische huishoudapparaten, pakt uit met de Mi Smart Air Fryer, een bijzonder slim en compact toestel. Je maakt er tal van gerechten in voor 1 à 2 personen. De dubbele anti-aanbaklaag en bijgeleverd grillrekje zorgen ervoor dat je heel wat verschillende recepten kan maken.
Wat meteen opvalt is de minimalistische, witte look (prachtig op het aanrecht) en het gebruiksvriendelijke aanraakscherm. Er zijn voorgeprogrameerde recepten voor bijvoorbeeld kippenvleugels, frietjes en cake, maar je kan ook je eigen ding doen. De beste tip: experimenteer! Niet elke airfryer vraagt dezelfde baktijd en deze van Xiaomi heeft soms een beetje langer nodig dan concurrenten.
Om het meeste uit de Mi Smart Air Fryer te halen, download je de bijbehorende app om van daaruit recepten op te starten of zelf toe te voegen. Geen zorgen als je niet zo techvaardig bent, want zowel de airfryer als de Mi app wijzen zichzelf uit.