Op TikTok gooien beauty lovers massaal hun schoonheidsproducten met talk in de vuilnisbak vanwege de zogenaamde schadelijke eigenschappen van de stof. Hou jij ook best grote kuis in je make-upvoorraad? Wij vroegen het aan een dermatoloog.
Talk is een populair ingrediënt in beautyproducten als gezichtspoeders, oogschaduw, blush, highlighter en meer. Het natuurlijk mineraal werkt immers vochtabsorberend. Op die manier zorgt het voor een zachte, zijdeachtige textuur en een matterend effect. Ondanks deze positieve eigenschappen is het ingrediënt de laatste tijd een veelbesproken onderwerp en wel omwille van zijn relatie met betrekking tot asbest.
LEES OOK: Dit zijn de beste verzorgingsproducten met niacinamide
Op welke manier kan talk in make-up schadelijk zijn?
Dr. Stephanie Bracke, dermatologe bij de Huidkliniek, legt uit dat talk in cosmetica effectief verontreinigd kan zijn met asbest. "Het is nu eenmaal zo dat asbest en talk vaak in elkaars buurt voorkomen in de grondlagen van de aarde. Bij de ontginning van talk kunnen dus ongewild asbestvezels meekomen. Hierdoor is talk al heel lang een veelbesproken ingrediënt."
"In de jaren '70 kwam er dan ook een regelgeving omtrent het gebruik van talk voor esthetische doeleinden. Bedrijven die talk willen blijven gebruiken, moeten de nodige zuiveringsprocedures volgen en worden gecontroleerd door middel van steekproeven. Ondanks de strenge regels zijn er vandaag nog steeds meldingen van asbestverontreiniging in cosmetica- en verzorgingsproducten, die in sommige gevallen zelfs uitdraaien tot rechtszaken."
Kan talk kwaad voor onze gezondheid?
Is er een reden tot paniek? "Asbest is voornamelijk bij zware blootstelling schadelijk voor de gezondheid.", duidt Dr. Bracke. "Dan kan het bijvoorbeeld long- en borstvlieskanker veroorzaken. Maar ook talk op zich, of het nu besmet is met asbest of niet, kan gezondheidsklachten geven. Bepaalde studies tonen verbanden aan met eierstokkanker maar ook met longziektes. Omwille van die reden staat talk op de lijst van mogelijk schadelijke cosmetische ingrediënten."
'Natuurlijke' make-up is niet altijd beter
Ook natuurlijke ingrediënten kunnen dus schadelijk zijn voor de gezondheid. "Mensen krijgen vaak een vals gevoel van veiligheid wanneer het op natuurlijke cosmetica aankomt. Bestempeld een merk haar make-up met de term 'natuurlijk', dan kan dit nog steeds allergische reacties geven en verontreinigingen bevatten. Daarbij is de term 'natuurlijk' niet beschermd en bestaat hier geen wettelijk kader voor. Het is dus oppassen geblazen voor greenwashing."
"Een aantal jaren geleden boomden compacte, minerale gezichtspoeders. Deze bevatten echter vaak talk en zouden dus schadelijk kunnen zijn wanneer je ze inademt. Bij cosmetica gaat het natuurlijk wel om hele kleine hoeveelheden. En er is vooralsnog geen verhoogd risico bekend bij mensen die veel met make-up in contact komen zoals make-up artiesten en modellen."
"Toch geldt: beter voorkomen dan genezen. Als er alternatieven bestaan, kan je je beter daartoe richten. Je kan je er immers nooit van verzekeren dat je cosmeticaproduct met talk géén asbest bevat", besluit Dr. Bracke.
Deze beautyproducten zijn vrij van talk
Verschillende beautymerken doen dan ook een bewuste inspanning om talk zoveel mogelijk te bannen uit hun ingrediëntenlijst. Deze selectie make-upproducten kan je veilig gebruiken.
1. Highlighter gel van Saie
De Glowy Super Gel van cultmerk Saie bestaat voor 75% water en bevat in plaats van talk voedende extracten van onder andere papaja en vitamine C. Je kan de highlighter zowel onder als boven je foundation aanbrengen voor een subtiele of uitgesproken glow.
2. Setting powder van Hourglass
Het VEIL™ Translucent Setting Powder van clean beautymerk Hourglass geeft de huid een natuurlijke, egale finish. Het bevat reflecterende deeltjes die imperfecties vervagen en de zichtbaarheid van poriën, fijne lijntjes en rimpels verminderen. Bovendien kan de transparante formule gebruikt worden voor alle huidskleuren. ELLE approved!
3. Concealer van Kosas
Deze concealer van Kosas is een TikTok-favoriet en terecht. Het L.A. based make-upmerk gaat er prat op ingrediënten te gebruiken die de huid beschermen en voeden. De Revealer Super Creamy + Brightening Concealer bevat dan ook bewust geen talk maar wel cafeïne en algen om donkere kringen te vervagen. Het product biedt zowel onmiddellijke als langdurige camouflerende effecten en verdient daarom een plekje in jouw make-uptas.
4. Contourstick van Charlotte Tilbury
Ook de Hollywood Contour Wand van Charlotte Tilbury ging viraal op TikTok vanwege de killer cheekbones die het product creëert. Het kussentje maakt het extra gemakkelijk om het product gelijkmatig voor (hallo Mary Phillips make-uphack) of na je foundation aan te brengen. Dankzij de lichte, blendbare en talkvrije formule oogt het resultaat natuurlijk.
5. Oogschaduwpalet van ILIA Beauty
Oogschaduwpaletten bevatten vaak talk, maar niet dit exemplaar van ILIA Beauty. Het Necessary Eyeshadow Palette in de kleur 'Warm Nude' bevat zes prachtige nudetinten, waarmee je de perfecte'no make-up' make-uplook creëert. Dankzij de boterachtige textuur breng je de oogschaduw gemakkelijk aan met je vingertoppen en blend je de verschillende shades probleemloos in elkaar.
6. Lipgloss van Colorescience
Colorescience staat bekend om zijn huidverbeterende producten met veilige zonnefilters. De Lip Shine SPF35 lipgloss van Colorescience beschermt de lippen niet alleen tegen de zon maar werkt ook hydraterend én zorgt bovendien voor een glanzende finish. Een drie-in-een dus!