Designliefhebbers trekken dit voorjaar massaal naar Genk want daar valt op C-mine nog tot en met 29 mei de designtentoonstelling ‘Enzo Mari curated by Hans Ulrich Obrist with Francesca Giacomelli’ te bezichtigen. Deze biedt een exclusieve kijk op meer dan 60 jaar werk van de Italiaanse ontwerper, kunstenaar en theoreticus. Allen daarheen!
Enzo Mari zette in de jaren ’60 de designwereld op zijn kop door objecten ‘voor gewone mensen’ te ontwerpen. Na zijn studie aan de Academia di Brera in Milaan, begon hij te experimenteren met nieuwe materialen en besloot hij in het bijzonder te focussen op de functionaliteit van meubels. Wat volgde was een indrukwekkend parcours als designer en meer dan 2.000 werken op zijn palmares waarmee hij verschillende generaties industriële ontwerpers inspireerde. Toch was de Italiaan veel meer dan een designer, hij was ook kunstenaar, illustrator en theoreticus. Zijn creaties blijven ook vandaag relevant en zijn werken zijn wereldwijd te bezichtigen in musea als het MoMa in New York, het Louvre in Parijs, de Galleria d’Arte Moderna in Rome en nu ook in de C-mine in Genk.
Nooit eerder vertoond werk
De overzichtstentoonstelling ‘Enzo Mari curated by Hans Ulrich Obrist with Francesca Giacomelli’ begint met een historisch gedeelte, gecureerd door Francesca Giacomelli. ZIj werkte veertien jaar lang samen met de kunstenaar en baseerde zich op het laatste tentoonstellingsproject met Mari’s werk dat hij in 2008 zelf samenstelde voor de Galleria Civica d’Arte Moderna e Contemporanea (GAM) in Turijn. Bezoekers kunnen zich verwachten aan een chronologisch overzicht van Mari’s volledige oeuvre waaronder nooit eerder vertoonde schetsen, iconografisch onderzoek, modellen, prototypes, tekeningen en notities. Ze leren de kunstenaar kennen in al zijn facetten: van ontwerper en kunstenaar tot utopische theoreticus en criticus.
Daarnaast is een bijzonder onderdeel van de expo gewijd aan Mari’s ‘Proposta per un’autoprogettazione’, een gratis handleiding om zelf meubels in elkaar te timmeren met behulp van een hamer, nagels en houten planken. Meer dan een doe-het-zelf-pakket stelt dit revolutionair project de huidige productiemethoden en wegwerpmaatschappij in vraag.
Bijdragen van Virgil Abloh en meer
Aanvullend op het historische luik bevat de tentoonstelling bijdragen van hedendaagse, internationale kunstenaars en ontwerpers zoals Virgil Abloh, Tacita Dean, Adrian Paci, Belgen Kasper Bosmans en OpenStructuresen meer. Tenslotte voegde curator Hans Ulrich Obrist een reeks documenten en video-interviews uit zijn archief toe die Mari’s kritische en radicale kijk op design belichten. Dit laatste deel van de expo is het resultaat van een jarenlange dialoog tussen de kunstenaar en Hans Ulrich Obrist, eveneens een gerenommeerde naam in de hedendaagse kunst.
De expo vormt een unieke kans om het werk van Mari te bewonderen, want de eigenzinnige Mari had wel een voorwaarde: na de tentoonstelling zouden zijn werken voor 40 jaar achter gesloten deuren blijven, tot een volgende generatie er klaar voor zou zijn.
Wil je de tentoonstelling graag bezichtigen? Een toegangsticket bedraagt €15 en schaf je hier snel en gemakkelijk online aan.
Dit artikel werd opgesteld in nauwe samenwerking met C-mine.
c-mine.be
Lees ook :
De 100 beste streetstyle looks van London Fashion Week
Diepvriesproducten: gezond én goedkoop
Waarom is vitamine C zo belangrijk voor ons lichaam?