In de jaren ’90 was het de golden retriever, in de nillies de chihuahua (met dank aan Paris Hilton?) en daarna was het de beurt aan de Franse Buldog. Elk decennium lijkt onlosmakelijk verbonden met een hondensoort. Welk ras spant momenteel de kroon?
Net zoals chilipeperrood dé trendkleur is van dit seizoen, was de Labradoodle dé hond van 2022. En hoewel de Toypoedel dezer dagen Instagram domineert, prijkt deze – in België althans – nog niet in de top 10 van de populairste hondenrassen. Welke dan wel de populairste hondenrassen zijn? Dat vroegen we aan de Belgische instantie DogID.
Top 10 van de populairste hondenrassen
- Chihuahua
- Bordercollie
- Canis vulgaris (oftewel bastaardhond)
- Keeshond
- Franse buldog
- Teckel
- Labrador
- Jackrussellterriër
- Golden retriever
- Mechelse herder
Maar hoe komt het nu dat net deze rassen zo populair zijn? Wij gingen te rade bij Jade Van Mol, experte in de psychologie van de hond en oprichtster van Central Bark, een trainingscenter voor honden en baasjes.
Waarop baseren baasjes hun keuze voor het ras van hun viervoeter meestal?
“Vaak draait het helaas vooral om het uiterlijk. Mensen willen graag een mooie, schattige hond. Daarbij letten ze te weinig op op de raseigenschappen en de noden van hun hond. Het gebeurt dan ook vaak dat mensen uiteindelijk voor een hond kiezen die niet echt bij hun levensstijl past en ook niet matcht met hun persoonlijkheid.”
“Bovendien worden populaire hondenrassen vaak slachtoffer van hun succes. De Labradoodle is daar een goed voorbeeld van. Dat ras is momenteel super populair en daardoor ook overkweekt. Sommige kwekers denken alleen aan geld en zijn weinig bezig met de goede genen van een hond. Dat zorgt ervoor dat heel wat onstabiele honden op de markt komen. Deze zijn bijvoorbeeld heel gevoelig en snel onzeker naar andere honden of vreemde mensen toe. Bij zo’n honden moet je erg veel werk steken in het opbouwen van hun zelfvertrouwen.”
“Andere hondenrassen zoals de Franse buldog en teckel lijden dan weer aan gezondheidsproblemen. Deze rassen zijn vaak zó gemodificeerd naar onze schoonheidsstandaard dat ze er fysiek onder lijden. Zo hebben Franse buldogs vaak last van ademhalingsproblemen en krijgen Teckels in vele gevallen te kampen met hartproblemen.”
Waar moeten mensen dan wél op letten bij het kiezen van een ras?
“Het is belangrijk om je eigen levensstijl in kaart te brengen. Hoeveel tijd kan je vrijmaken voor je toekomstige hond, hoe vaak ben je thuis en hoe actief ben je? Werk je fulltime op kantoor, dan zou ik je in de eerste plaats afraden om een hond in huis te halen. Niemand wordt er gelukkig van als deze dag in dag uit alleen thuis moet zitten. Heb je niet zo’n actieve levensstijl, kies dan eerder voor een gezelschapshondje zoals een chihuahua of een keeshond. Al betekent dit niet, dat je geen dagelijkse wandelingen moet maken en de tijd moet nemen om je hond op te voeden.”
Waarom denk je dat er net zoals modetrends ook trends zijn wanneer het op hondenrassen aankomt?
“Mensen hebben vaak een heel romantisch beeld over bepaalde hondenrasssen door films, boeken en sociale media. Ze willen een specifieke hond om ergens bij te kunnen horen, terwijl de hoofdreden net zou moeten zijn om samen met je huisdier een mooi leven op te bouwen. Door te werken aan de relatie met je hond, help je deze de beste versie van zichzelf te zijn. De band kan dan heel diep gaan. Helaas ervaren slechts heel weinig mensen dit omdat ze er te weinig mee bezig zijn. Ze onderschatten hoeveel tijd, toewijding en geduld een hond vergt. Een hond is geen accessoire of een trend.”
“Vaak ontbreekt het hen ook aan de nodige kennis over de psychologie van de hond. Op dat vlak probeer ik het verschil te maken. In mijn trainingscenter Central Bark, focus ik hoofdzakelijk op de psychologie van de hond alsook de relatie tussen de hond en de mens. Wij leiden baasjes op tot een goede leider zodat zij hun hond kunnen begeleiden om de beste versie van zichzelf te worden.”