Makkelijk beïnvloedbaar door TikTok-trends en beauty influencers verzamelen we elk jaar opnieuw een breed scala aan schoonheidsproducten. Van gezichtsverzorging tot haarproducten en make-up: onze badkamerkast puilt uit. Maar wat we soms wel eens durven vergeten, is dat deze beautyproducten een vervaldatum hebben. En met een goede reden.

Verminderde doeltreffendheid

De belangrijkste reden dat schoonheidsproducten een vervaldatum hebben, is dat de actieve ingrediënten die ze bevatten in de loop der tijd hun kracht verliezen. Ze verliezen dus hun doeltreffendheid en leveren niet langer de gewenste resultaten op. Zo kunnen gezichtscrèmes bijvoorbeeld minder effectief worden in het hydrateren van de huid, het verminderen van rimpels of het bestrijden van acne. Make-up, zoals foundation of mascara, kan dan weer zijn vermogen verliezen om de gewenste dekking of kleurafgifte te bieden. Kortom, je zou tijd en geld kunnen verspillen aan producten die niet langer de beloofde voordelen opleveren.

 

Verhoogd risico op huidirritatie

Verder kunnen verlopen schoonheidsproducten mogelijk schadelijke bacteriën of zelfs schimmels bevatten, vooral wanneer ze zijn blootgesteld aan lucht, warmte of vocht. Breng je deze aan op je huid, dan kan dat leiden tot huidproblemen als irritatie, roodheid, uitslag, acne-uitbraken en zelfs infecties. Als je na het gebruik van een verlopen product vervelende reacties opmerkt, stop dan onmiddellijk met het gebruik ervan en raadpleeg indien nodig een dermatoloog.

beautyproducten-vervallen

Launchmetrics

Mogelijke allergische reacties

Naarmate producten ouder worden, kunnen de ingrediënten afbreken en veranderen, waardoor ze mogelijk meer allergene eigenschappen krijgen. Langdurige blootstelling aan verlopen producten kan in dat geval allergische reacties veroorzaken, zoals jeuk, zwelling en netelroos. Houd je voor een gezonde huid dus aan de aanbevolen houdbaarheidstermijn!

 

Onhygiënisch gebruik

Naast het risico op bacteriële besmetting kunnen verlopen beautyproducten veranderen wanneer het aankomt op textuur, consistentie of kleur. Een vloeibare foundation kan na houdbaarheidsdatum, klonterig worden, schiften of een onaangename geur ontwikkelen. Daarenboven kan het gebruik van verlopen mascara of eyeliner het risico op ooginfecties of irritaties verhogen. En deze wil je ten allen tijde vermijden.

 

Hoewel het verleidelijk is om schoonheidsproducten te blijven gebruiken nadat ze zijn verlopen, kan dit dus ongewenste gevolgen hebben. Evalueer daarom regelmatig je collectie beautyproducten, gooi verlopen items weg en vooral: overconsumeer niet om verspilling te voorkomen. Probeer de nieuwe virale TikTok make-up trends of beauty dupes dus aan je voorbij te laten gaan, hoe moeilijk dat ook is. Op deze manier behouden je huidverzorgings- en make-uproutine hun doeltreffendheid en blijven zowel je huid als haar gezond én gelukkig.