Is je relatie “gecompliceerd”? Dan kan je wel eens in een situationship zitten. Een ongedefinieerde relatie zonder verplichtingen.
De term ‘situationship’ verwijst naar een ongedefinieerde relatie, waarin beide partners geen verplichtingen hebben tegenover elkaar. Zo'n verhouding combineert als het ware het single leven met een relatie. Dat kan zowel positief als negatief ervaren worden.
Wat is een situationship?
Een situationship is minder dan een relatie, maar meer dan friends with benefits. Het is een relatie zonder officieel label, waarin de partners geen verplichtingen hebben tegenover elkaar. Wanneer ze samen zijn, lijken ze een koppel te zijn, maar apart gedragen ze zich als singles. Een situationship heeft nog enkele andere duidelijke kenmerken. Zo is er weinig of geen zekerheid. Je weet niet wat je kan verwachten van je partner of wanneer jullie elkaar zullen zien. Verder is het een oppervlakkige band, waardoor er meestal geen gesprekken over de toekomst gevoerd worden. Bovendien is de relatie geen prioriteit van de partners. Ze spreken af wanneer het hen uitkomt. Tot slot is een situationship niet exclusief.
Wat is er positief aan een situationship?
Ondanks dat een situationship als echte horror klinkt voor mensen die een vaste relatie willen, heeft ze toch enkele voordelen. Zo heb je bij zo’n ongedefinieerde relatie minder verplichtingen en moet je niet al je emotionele energie investeren in je partner. Bovendien heb je een sterker gevoel van vrijheid en zelfstandigheid. Daarnaast is zo'n losse verhouding minder stresserend dan een gewone relatie, zeker in het begin. Je hoeft niet wakker te liggen van wat jullie nu precies zijn of wanneer jullie het officieel zullen maken. Het is ten slotte ook een goede manier om te ontdekken wat je zelf wilt in een relatie en om de verschillende aspecten van het liefdesleven te ontdekken.
Wat is er negatief aan een situationship?
Een situationship gaat mis wanneer een van beide partners toch meer wil. In zo’n situatie kan de communicatie tussen beide partners toxic worden en kan er passief-aggresief gedrag ontstaan. Bovendien kan de langdurige ongedefinieerde status voor stress zorgen. Je weet niet waar je staat, wanneer je de ander zal zien en wat je partner nu precies voelt. Tot slot is een situationship vaak moeilijker te verwerken dan een relatiebreuk, omdat er niets concreets is waar je afscheid van kan nemen.
Hoe kan je uit een situationship raken?
Een situationship werkt dus zolang beide partners niets meer willen. Als je toch verlangt naar een serieuze relatie, zijn er enkele stappen die je kan ondernemen. Spreek open over je gevoelens met je partner. Daarbij moet je duidelijk zeggen wat jij verwacht en wilt. Een passieve aanpak, waarbij je stilletjes wacht op een actie van de ander, is dus absoluut te vermijden. Ook als je wel tevreden bent met je situationship is het trouwens belangrijk om duidelijk te communiceren. Stel concrete grenzen zodat de ander weet waarvoor hij of zij staat. Zo vermijd je gekwetste gevoelens in de toekomst.
LEES OOK: 8 red flags bij daten en relaties