Op warme dagen is een dampend bord eten soms het laatste waar je nood aan hebt. Daarom lijsten wij vijf originele koude gerechten op die perfect zijn voor zomeravonden.
Warm eten klaarmaken en opeten, is niet altijd een pretje in de zomer. De hete vuren en borrelende gerechten verhitten je lichaam nog meer. Koude gerechten zijn dan een goed alternatief. Om niet te blijven hangen bij een klassiek slaatje, lijsten we vijf originele recepten op voor verfrissende gerechten.
1. Caesar chicken wrap
Ingrediënten
- 2 wraps
- 1 kipfilet
- 2 stronken romeinse sla
- 60 ml Caesar dressing
- 85 g parmezaanse kaas
- Peper en zout
Bereiding
- Kruid de kipfilet met peper en zout en bak hem op de pan. Snij de gebakken kip vervolgens in blokjes.
- Snij de romeinse sla in stukjes.
- Verspreid de sla, de parmezaanse kaas en de dressing over het midden van de wrap.
- Leg de kip er bovenop en rol de wrap toe.
2. Vietnamese springrolls
Ingrediënten
- 230 g dunne rijstvermicelli noedels
- 6 rijstvelletjes
- 1 komkommer in stukjes
- 1 wortel in blokjes
- 60 g verse basilicum
- 1 kipfilet van ongeveer 230g
Bereiding
- Bak de kipfilet en snij in blokjes.
- Breng water aan de kook en doe er vervolgens de noedels in. Kook ze twee minuten en laat ze uitlekken in een vergiet.
- Vul een kom met warm water en dompel de rijstpapieren er een voor een kort in onder. De papieren zullen zacht en wat plakkerig worden. Leg ze vervolgens op een droog en glad oppervlakte.
- Verspreid de stukjes wortel en komkommer op het rijstpapier. Voeg daarboven de rijstnoedels en enkele basilicumblaadjes toe. Eindig met de stukjes gebakken kip.
- Rol het rijstpapier voorzichtig toe.
3. Zoetzure maïsgazpacho
Ingrediënten
- 950 g zoete gele snoeptomaten
- 3 maïskolven
- 1 gele paprika in stukjes
- 1/2 sjalot in stukjes
- 2 theelepels zeezout
- 1 theelepel chilipasta met knoflook
- 1 blik witte bonen van 500g
- 60 ml sherry azijn
- 60 ml olijfolie
- 1 eetlepel citroensap
- Zwarte peper
- Yoghurt (ter afwerking)
Bereiding
- Doe de tomaten, maïs, paprika en sjalot samen in een kom. Voeg zout water toe en laat 30 minuten trekken.
- Doe de groenten vervolgens in een blender. Terwijl je ze mixt voeg je de chilipasta, bonen en azijn toe. Giet daarna langzaam de olijfolie bij het mengsel. Mix tot je een glad geheel hebt en kruid af met peper.
- Verdeel de soep over vier kommen en werk of met yoghurt, maïs en olijfolie.
4. Gevulde avocado
Ingrediënten
- 1 avocado
- 115 g krabvlees uit blik
- 2 eetlepels rode ajuin in stukjes
- 1/2 eetlepel vers limoensap
- 1 eetlepel koriander
- 2 pruimtomaten in stukjes
- 1/2 eetlepel olijfolie
- Zout en peper
Bereiding
- Meng de ajuin, het limoensap, de koriander, de tomaten en de olijfolie onder mekaar. Kruid met zout en peper.
- Voeg de krab toe aan het mengsel.
- Snij de avocado in twee, verwijder de pit en de schil.
- Kruid de avocado met peper en zout. Vul hem vervolgens met het krabmengsel.
5. Naanbrood met zalm
Ingrediënten
- 115 g Griekse yoghurt
- 60 g geitenkaas
- Zeste van 1 citroen
- 85 g fijngehakte verse dille
- 2 naanbroden
- 200 g gerookte zalm
- 10-12 kerstomaatjes
- 1/2 rode ajuin in reepjes
- 2 eetlepels kappertjes
- 1-2 pijpajuinen in reepjes
- Peper en zout
Bereiding
- Plaats de naanbroden in de oven op 350 graden en bak ze 5-10 minuten. Laat vervolgens afkoelen.
- Meng de geitenkaas onder de Griekse yoghurt. Voeg de zeste van citroen en de dille toe. Kruid af met peper en zout.
- Smeer het yoghurtmengsel over het naanbrood. Leg er de zalm bovenop. Voeg vervolgens de kerstomaatjes, kappertjes en ajuin toe. Kruid af met peper en zout.
LEES OOK: 10 gezonde koude soepen voor foodies