Tijdens een ceremonie op 22 juni in Bozar reikte hub.brussels de hub.awards uit. Bijna 1.500 mensen waren aanwezig om de Brusselse bedrijven toe te juichen die werden bekroond voor hun innovaties op sociaal en ecologisch vlak. Uit de 162 kandidaten werden zes ondernemingen verkozen.

hub.brussels, het Brussels Agentschap voor Bedrijfsondersteuning, werkt samen met de ondernemers van de hoofdstad en met zijn partners om een moderne stedelijke economie tot stand te brengen die sociale en ecologische waarden integreert. Met de hub.awards beloont het agentschap elk jaar Brusselse bedrijven die zich onderscheiden op deze domeinen.

De hub.awards zijn een showcase voor het Brusselse economische model dat verandert en evolueert in de richting van een grotere sociale en ecologische verantwoordelijkheid ”, zegt Barbara Trachte, Staatssecretaris voor Economische Transitie. “Het verheugt mij enorm om te zien dat meer en meer ondernemers zich inzetten voor economische transitie, in een steeds breder scala aan sectoren. Als Gewest stellen we ons tot doel dat alle Brusselse bedrijven geleidelijk aan deze weg volgen.”

De winnende bedrijven werden geselecteerd door een panel van Brusselse experts die banden hebben met de bedrijfswereld, in de privé- zowel als in de overheidssector.

De juryprijs ging naar Seed, de eerste duurzame brillenboetiek in Brussel, opgericht door Laurent Marien. Elk product is met de hand gemaakt op basis van gerecycleerde en natuurlijke materialen.

De Start-prijs, bedoeld voor bedrijven die minder dan drie jaar oud zijn, ging naar Greenzy, een start-up die een composteerbak voor binnengebruik ontwikkelde. De bak recycleert organisch afval van huishoudens van één tot vier personen.

BC materials, Electra en In-Between International wonnen respectievelijk de Bloom-prijs, voor bedrijven ouder dan driejaar, de Welcome-prijs, voor buitenlandse bedrijven die minder dan vijf jaar in Brussel gevestigd zijn, en de Export-prijs, voor bedrijven die goederen en diensten exporteren.

BC materials biedt alternatieven voor de bouwsector – op zijn eentje al verantwoordelijk voor 40% van de koolstofuitstoot en 50% van de afvalstroom. Dat doet de onderneming door de sector aan te moedigen bestaande en beschikbare materialen te gebruiken. Zo zet het bedrijf bouwpuin om in koolstofvrije bouwproducten als bakstenen en beton made in Brussel.

Rebeka Bahatorani en Richard Thommeret van In-Between International vonden een manier om de verspreiding van de waterhyacint tegen te gaan. Die invasieve plant, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, bedreigt het waterecosysteem. Via een industrieel proces vormen ze de bloem om tot natuurlijke vezels bruikbaar als thermische isolatie, verpakking, absorberend materiaal of composiet.

Electra tot slot, opgericht door Augustin Derville en Louis-Charles Mosseray, biedt snelle en intuïtieve oplaadstations voor elektrische auto’s. Het bedrijf dat 73 actieve oplaadpunten in Frankrijk heeft wil nu ook de Belgische markt veroveren.

De Publieksprijs werd gestemd door het publiek dat de ceremonie bijwoonde en door de kijkers van Bruzz en BX1. De ceremonie werd namelijk live uitgezonden. De winnaar was La Ferme Nos Pilifs, een maatwerkbedrijf geleid door Benoît Ceysens en Éric Frère, dat bezoldigde en valoriserende banen biedt aan personen met een handicap in Brussel.

Van de 162 inschrijvingen, sprongen 6 bedrijven eruit. Een record aantal inschrijvingen voor het evenement sinds de eerste editie in 2019. De winnaars ontvingen elk € 5.000 om hun activiteiten te ontwikkelen en zullen uitgebreid kunnen genieten van  aandacht op Bruzz en BX1.

Ben je zelf ondernemer en wil je met jouw bedrijf ook een positieve impact hebben op Brussel? hub.brussels biedt jou een schat aan advies, diensten en tools om je project te helpen slagen. Zo is het volgend jaar misschien wel aan jou om met een trofee naar huis te gaan.

Dit artikel werd geschreven in nauwe samenwerking met hub.brussels.

Lees ook:

Hoe boots jij Margot Robbie’s Barbie-look na?

Porsche: vrouwen en luxewagens

Vier tips om je gebruinde huid langer te bewaren