Misschien wel het toppunt van romantiek: reizen in een luxetrein waar je je kleedt voor het diner en minstens even heerlijk slaapt als thuis. De Venice Simplon-Orient-Express brengt je in nog geen 24 uur van Parijs naar Venetië. Al had het wat ons betreft nog veel langer mogen duren.
Welkom aan boord van de Venice Simplon-Orient-Express van Belmond, waar de champagne rijkelijk vloeit, de passagiers zich op hun mooist uitdossen voor het diner en het merendeel van de slaapcompartimenten ook echte suites zijn. Deze luxetrein van Belgische oorsprong biedt nog steeds één van de meest luxueuze manieren van reizen, en dat zie je aan het prijskaartje. Toch zijn de tickets felbegeerd, want je krijgt er een stukje treingeschiedenis voor terug. En nog veel meer.
Vele treinen maken één sprookjesreis
Er wordt vaak gedacht dat de Oriënt Express één trein was, en als je toevallig met Hercule Poirot aan boord was, had je best kans dat er iemand vermoord werd. Maar in feite was het een route met een familie treinen die de aristocratie van Londen via Parijs naar Istanbul bracht. Van daaruit werd de reis voortgezet naar Bagdad of Aleppo. Reizen was 100 jaar geleden nog behoorlijk gevaarlijk, en de Oriënt-Express was voor de superrijken de enige manier om heelhuids van West naar Oost te geraken. Op elke treinwagon was er dan ook een steward die de hele nacht de wacht hield, zodat de gasten op beide oren konden slapen.
De Venice Simplon-Orient-Express is samengesteld uit originele slaapwagons van de Compagnie Internationale des Wagons-Lits uit de jaren '20 en 30. Boven elke coupé kan je zien welke routes jouw historische wagon heeft aangedaan. Misschien zit je in een stukje van Le Train Bleu richting Côte d'Azur, of in de Rome Express, en wie weet ging je richting Constantinopel, zoals Istanbul vroeger heette.
De naam Simplon verwijst naar de treinen die via Zwitserland door Italië naar het Oosten reden. Dit was sinds 1906 mogelijk door de opening van de Simplontunnel Al even historisch is het feit elke treinwagon nog warm gestookt wordt op kolen die
tijdens de rit worden bijgevuld.
De Belgische roots van de Oriënt-Express
Je stapt op in het Parijse Gare de l'Est, het station waar de Oriënt-Express op 4 oktober 1883 zijn eerste reis begon. Dat was een idee van de Belg Georges Nagelmackers, oprichter van de Compagnie Internationale des Wagons-Lits en bezieler van de spoorwegverbinding Oriënt Express tussen Parijs en Constantinopel.
De trein zelf is een art deco icoon dat zijn hoogdagen beleefde tijdens het Interbellum. De wagons werden ingericht door
kunstenaars als Lalique en de affiches voor de trein werden geschetst door bekende artiesten. Onder de beroemde reizigers bevonden zich de schrijver Leo Tolstoy, revolutionair Leon Trotsky Marlene Dietrich en... Agatha Christie natuurlijk. Zij schreef er haar ‘Murder on the Orient Express’ over. Heel wat fans dromen van een rit op deze trein, want Miss Christie reisde zelf mee en deed er de inspiratie op voor haar boek. In de film uit 1974 speelde de Simplon-Orient-Express dan ook een glansrol.
De meest glamoureuze treinreis
Een moord maken we anno 2023 niet mee op onze luxereis, maar er zijn uitzichten to die for genoeg. En dan is er de gastronomie. Je neemt tijdens de reis meerdere keren plaats in een van de drie dinerwagons met de veelbetekenende namen Etoile du Nord, Cote d'Azur en L'Oriental. De service is uitmuntend, het eten van chef Jean Imbert is op Michelin-niveau en de dresscode black tie. Jeans en sneakers zijn hier not done: op de Venice Simplon-Orient-Express kleedt iedereen zich tot in de puntjes, wat de reis nog extra glamour geeft. Alles aan deze trein is authentiek, van de deurstijlen tot de zetels, en perfect verzorgd. Wie houdt van old-school reizen in luxe en stijl, is hier in zijn
element.
Wanneer je 's avonds terugkeert van het diner heeft de steward je compartiment omgetoverd in een slaapkamer met origineel stapelbed. De 'badkamer' bestaat uit een kast waar een wastafel achter verscholen zit, maar dit draagt alleen maar bij aan de charme. Elke centimeter is hier op een ingenieuze manier benut. Wil je het ruimer zien, dan kan je één van de Grand Suites boeken met tweepersoonsbed en een eigen badkamer in marmer. Dat is de magie van de VSOE: je maakt een nostalgische reis naar een tijd van overdaad en praal. En als je weer terugkeert naar de tijd van nu, stap je uit in Venetië. Van magisch gesproken...
Praktische info
Voor een reis van Parijs naar Venetië betaal je vanaf €4000 per persoon. Een paar keer per jaar vertrekt de trein ook vanuit Brussel-Zuid.
Deze winter rijdt de trein ook richting Wenen of Innsbruck. Check het volledige treinschema belmond.com