Zo kalmeer je een geïrriteerde keel op een natuurlijke manier

Gepubliceerd op 17 januari 2024 door ELLE Partner
Zo kalmeer je een geïrriteerde keel op een natuurlijke manier Brooke Cagle - Unsplash

De som van onaangenaam weer, forse temperatuurschommelingen en vermoeidheid leidt vaak tot gerommel met en in je keel.

Er zijn verschillende oorzaken

Keelpijn heeft te maken met een ontsteking van de slijmvliezen van de keel. De intensiteit ervan varieert sterk en gaat van eenvoudige irritatie en tintelingen tot acute pijn en slikproblemen. Keelpijn kan gepaard gaan met koorts, vergrote lymfeklieren, een verstopte neus, slikproblemen, een rode keel of witte vlekken in de mondholte. De neus-, keel-, en oorslijmvliezen zijn met elkaar verbonden. Dit verklaart waarom een verkoudheid kan gevolgd worden door een keelontsteking (faryngitis of angina) en/of middenoorontsteking (otitis media). Deze kwalen kunnen omgekeerd ook leiden tot een verkoudheid.

Geen antibiotica nodig

Ruim 200 virussen kunnen keelpijn veroorzaken. Virale tonsillitis (70% tot 90% van alle ontstoken amandelen) geneest spontaan binnen een paar dagen en vergt helemaal geen antibiotica. De behandeling? Pijnstillers of antipyretica (die de koorts verlagen), of zelfs ontstekingsremmers. Binnen 3 tot 6 dagen is alles meestal weer normaal. Lokaal werkende middelen zoals zuigtabletten, keelsprays of mondwater, hebben een ontsmettend effect en kunnen de symptomen extra verlichten. Mondwater heeft het voordeel dat het medicijn langdurig rechtstreeks in contact komt met het mondslijmvlies. De efficiëntie wordt dus versterkt. Het referentieantisepticum is povidonjood (iso-Betadine Mondwater 1%). Vraag hierover advies aan jouw apotheker.

Wees echter voorzichtig: als je keelontsteking lang blijft aanslepen met koorts, hoofdpijn of hevige pijn, of als die keelpijn regelmatig terugkeert, is het wel belangrijk dat je snel een afspraak maakt met je arts.

Vrouw gaat medicijnen innemen
© Shutterstock

Andere dingen die echt kunnen helpen

  • Bij een verstopte neus elk uur de neus spoelen en snuiten is essentieel.
  • 20 minuten de kamers luchten (ramen wijd openzetten), elke kamer, elke dag en onder alle weersomstandigheden.
  • Verwarm huis en kamers op een temperatuur tussen de 18 en 19°C, zo niet drogen de NKO-slijmvliezen uit en verdedigen ze zich minder god tegen de microben.
  • Drink regelmatig om het lichaam goed te hydrateren.
  • Behoud een strenge hygiëne! Was je handen voor je aan tafel gaat, maar ook na het snuiten van de neus, hoesten of niezen, enz.
  • Zorg voor een rookvrije omgeving.
  • Eet fruit en groenten. Neem vitamine- en mineralenkuren. De inname van vitamine C (tot 1 g per dag) wanneer de keelpijn is begonnen, kan de duur van de symptomen verkorten.

Dit artikel werd opgesteld in nauwe samenwerking met Viatris.