België staat bekend voor bier, waar eeuwenoude tradities, abdijen en ambachtelijke brouwerijen de norm hebben gezet. Maar dankzij een verandering in het klimaat en een groeiend aantal gepassioneerde wijnmakers heeft ons land in de afgelopen decennia ook een reputatie opgebouwd als producent van hoogwaardige wijnen.
Ga mee op ontdekkingsreis langs de meest betoverende wijnroutes van België. We laten je kennismaken met verborgen juweeltjes, elk met een uniek verhaal, die een schat aan smaken herbergen.
Wijnroute van Heuvelland
De Wijnroute van Heuvelland wordt ook wel 'de Heerlijkheid van Heuvelland' genoemd. Deze route start doorgaans in het pittoreske dorpje Westouter en slingert vervolgens gedurende zo’n vijfentwintig kilometer doorheen het heuvelachtige landschap van West-Vlaanderen. Langs de route worden al meer dan vijftig jaar verschillende druivensoorten verbouwd, waaronder voornamelijk Chardonnay, Pinot Noir en in kleinere hoeveelheden Pinot Blanc. De Wijnroute van Heuvelland is daarmee ook de oudste wijnroute van België.
1. Wijndomein Entre-Deux-Monts - Westouter
Entre-Deux-Monts is een Belgische wijngaard die flirt met de landsgrens van Frankrijk. Al drie generaties lang worden hier door de familie Bacquaert Cool Climate wijnen geproduceerd. Tijdens de zomermaanden kan je terecht in de belevingsweide Entre Deux Verres voor een verfrissend glas wijn.
Wijndomein Entre-Deux-Monts heeft trouwens ook een eigen wandelroute die het hele jaar door te bewandelen valt. Het routeplan download je hier: www.entre-deux-monts.be/edm-route.
2. Wijngoed Monteberg - Dranouter
Onder het motto: 'net als een goede wijn, heeft ook een project de tijd nodig om te kunnen rijpen', startte Jean-Pierre Six in 1996 met behulp van een gezonde dosis lef en zo'n zeshonderd wijnstokken zijn ambitieuze onderneming: Wijngoed Monteberg. Zijn pionierswerk werd zijn levenswerk, en intussen is Wijngoed Monteberg een erkende waarde in Heuvelland. Iedere middag (behalve op zon- en feestdagen) kan je in het midden van de wijngaard een picknick reserveren, met de smakelijkste streekproducten uit de Westhoek.
Tip: Zet alvast 20 juli 2024 in je agenda, want dan organiseert Wijngoed Monteberg een aperitief bij zonsondergang. De toegang is gratis, maar je reserveert best al een tafeltje via reserveren@monteberg.be
3. Wijndomein Heerlyckheyt Roonen Bergh - Westouter
Wijndomein Heerlyckheyt Roonen Bergh is een ideale vakantiebestemming en evenementenlocatie. Je vindt er een luxueuze vakantiewoning die plaats biedt aan 14 gasten en een evenementenschuur waar privé- of bedrijfsfeesten kunnen worden georganiseerd. En dan is er ook nog 'de langste tafel', een picknicktafel van wel dertig meter lang in één stuk, die als eyecatcher op het mooiste plekje van het domein werd geplaatst. Nu nog een buitenbar, een muziekband en een foodtruck erbij en het plaatje is compleet.
De Heuvellandse Open Wijngaardfeesten vinden dit jaar plaats op 6 en 7 juli 2024.
Wijnroute van Hageland
De Wijnroute van Hageland voert je mee doorheen de mooie natuur van de provincie Vlaams-Brabant. Je vindt er een aantal opmerkelijke wijndomeinen terug, zoals bijvoorbeeld Wijngaard Steenkuyl. Hier, op de zuiderflanken van de Houwaarsteberg, teelt wijnmaker Patrick Nijs van de Wijnfaktorij in Antwerpen een mix aan druiven die de basis vormen voor Kontreir, een rode wijn die zelfs tot in het Spaanse sterrenrestaurant El Celler de Can Roca wordt geschonken.
1. Wijndomein Haksberg - Tielt-Winge
Waan je als een koning in Wijndomein Haksberg. Dit charmante kasteel uit de negentiende eeuw werd in 2023 volledig gerenoveerd. Het oude jachthuis van het kasteel werd daarbij omgetoverd tot een multifunctionele zaal met terras, middenin de wijngaarden. Op het domein vind je van mei tot eind september ook een zomerbar terug. Download de gratis infobrochure van Wijndomein Haksberg via de website.
2. Wijndomein Petrushoeve - Bekkevoort
Dit wijndomein ken je misschien van de Vlaamse televisiereeks 'Thuis', waar het dienst doet als locatie voor het fictieve Wijndomein Stevenson. Wijndomein Petrushoeve is een wijn- en belevingshoeve voor gezinnen, bedrijven en scholen. Uniek is dat je er van begin april tot eind september kan overnachten in een wijnbarrel met uitzicht op de wijnranken.
3. Wijnkasteel Vandeurzen - Lubbeek
Op een steenworp van Leuven ligt het Kasteel van Linden, ook wel ‘Wit Kasteel’ genoemd. Dit kasteel werd in 2013 samen met de achttiende eeuwse hoeve op het domein en de elf hectare landbouwgrond naast de kasteeldreef aangekocht door Urbain Vandeurzen. Hij heeft het kasteel in zijn volle glorie hersteld en omgetoverd tot een woning met kantoorruimten. De hoeve werd gerestaureerd en omgebouwd tot een restaurant en wijnbistro. De landbouwgrond werd met zijn zuidelijk georiënteerde hellingen getransformeerd tot de tweede grootste wijngaard van Vlaanderen. De ambitie van dit prestigieus wijnproject is duidelijk: met haar gamma van nieuwe topwijnen moet ‘Zuidflank’ Linden één van de mooiste wijndorpen van Vlaanderen worden.
Tip: Breng zeker ook een bezoekje aan het Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn in Wezemaal.
De Wijnfeesten in Wezemaal vinden plaats op 31 augustus 2024. Je kan er proeven van de Hagelandse wijnen en streekproducten terwijl je geniet van straatmuziek en demonstraties.
Voor de sportievelingen onder ons is er ook nog de Houwaarste Wijnloop op zaterdag 8 september 2024 (afstanden: vier, acht of twaalf kilometer).
Wijnroute van Haspengouw
Haspengouw wordt wel eens het kloppende hart - en ook wel de fruitmand - van Belgisch Limburg genoemd. Hier liggen fruitboom- en wijngaarden namelijk zij aan zij. Wie de Wijnroute van Haspengouw wil bezoeken, neemt best eens een kijkje op de website van Terroir-Wijnsafari. Ze wonnen in 2022 de Visit Limburg Award en bieden begeleide tochten met eco-wagentjes aan doorheen de wijngaarden, pittoreske dorpjes en historische kastelen van de regio.
1. Clos d'Opleeuw - Borgloon
In Bourgondië gebruikt men de term ‘Clos’ om ommuurde wijngaarden aan te duiden. De naam van deze wijngaard zegt het dus zelf: het gaat hier om een domein dat volledig ommuurd is, met muren van wél drie meter hoog. Hierdoor heerst er een uniek microklimaat dat – in combinatie met de kalkleembodem – dit domein de droom maakt van iedere wijnbouwer. Wijnmaker en wijndocent Peter Colemont oogst met zijn Clos d’Opleeuw dan ook wereldfaam: de wijn wordt internationaal geschonken en kan zelfs de grote witte Bourgognes evenaren.
2. Wijnkasteel Genoels-Elderen - Riemst
Wijnkasteel Genoels-Elderen is met zijn 22 hectare aan wijngaarden het grootste wijndomein van België. Jaarlijks passeren hier zo’n vijftienduizend bezoekers. Van 1 mei 2024 tot en met 1 september 2024 kunnen bezoekers genieten van een glaasje wijn op het zomerterras temidden van de vierkantshoeve, met prachtig zicht op de tuin met vijver. Het domein beschikt ook over een wijnbar die het hele jaar door van woensdag tot en met zaterdag geopend is.
View this post on Instagram
A post shared by Wijnkasteel Genoels-Elderen (@wijnkasteel_genoelselderen)
3. Wijndomein Sassenbroek - Borgloon
Wijndomein Sassenbroek staat bekend om zijn ‘Claire Martin’, een mousserende wijn die op dezelfde traditionele manier wordt gemaakt als de champagnes van Frankrijk. Groepen vanaf tien personen kunnen een winetasting en rondleiding boeken op het domein. Ook organiseren wijnmakers Karen Smets en Johan Bellens ieder jaar ‘The Winegrower’s Garden on location’, een project dat exclusieve gastronomische wijnbelevingen op unieke pop-uplocaties aanbiedt.
View this post on Instagram
A post shared by Wijndomein Sassenbroek - CLAIRE MARTIN (@sassenbroek.clairemartin)
Wijnroute Côtes de Sambre et Meuse
Verborgen tussen de glooiende heuvels en pittoreske valleien van de Samber en Maas ligt een schat aan wijngaarden die wachten om ontdekt te worden. Welkom bij de Wijnroute Côtes de Sambre et Meuse, een avontuurlijke tocht door het hart van Wallonië. Enkele van de voornaamste druivensoorten die goed gedijen in deze regio zijn Chardonnay, Pinot Noir, Auxerrois en de verfrissende Riesling.
1. Domaine du Chenoy - La Bruyère
Een verlaten kronkelweg brengt je naar Domaine du Chenoy. Een wijndomein dat in 2017 door de broers Pierre-Marie en Jean-Bernard Despatures van Philippe Grafé werd overgenomen. Die laatste werd ooit nog uitgeroepen tot Belgian Wine Personality of the Year. De broers produceren hun wijn met respect voor de natuur en zijn sinds 2019 biologisch gecertificeerd. Weetje: de wijn van Domaine du Chenoy stond zélfs al op de tafel van onze Belgische koning.
2. Domaine La Falize - La Bruyère
Domaine La Falize, gelegen in het hart van de provincie Namen en eigendom van de adellijke Belgische familie ‘de Mévius’, is meer dan alleen een wijndomein. Het is één groot natuurgebied, bestaande uit meer dan tweehonderd hectare bos en landbouwgrond dat al decennialang volgens biologische principes wordt onderhouden. De gelijknamige wijn wordt gemaakt onder toeziend oog van Peter Colemont van Clos d’Opleeuw.
3. Château Bon Baron - Lustin
Château Bon Baron, of toch de gelijknamige wijn, ontstond eigenlijk per toeval. In 2001, om specifiek te zijn. Toen kochten de huidige wijnmakers dit domein om er een B&B van te maken, of dat was toch het oorspronkelijke idee. Want met de druivenranken die ze per toeval in de tuin aantroffen, maakten ze hobbymatig een wijn die zo'n succes was dat het initiële idee van de B&B aan de kant werd geschoven. Et voilà, zo zie je maar: vandaag is Château Bon Baron met zijn 17 hectare één van de grootste wijngaarden van België.
Of je nu veel weet van wijn of gewoon iets nieuws wilt proberen, bovenstaande wijnroutes bieden je sowieso een onvergetelijke ervaring. Hieronder nog wat praktische tips:
- De beste periodes om de Belgische wijnroutes te verkennen zijn de lente, zomer of vroege herfst, wanneer de wijngaarden in volle bloei staan;
- Voor uitgebreide informatie over de wijnroutes, inclusief openingstijden van wijndomeinen en details over rondleidingen en proeverijen kan je telkens terecht op de website van de Dienst Toerisme van de specifieke regio;
- Sommige wijnhuizen ontvangen alleen bezoekers op afspraak, zorg dus dat je op voorhand reserveert;
- Plan voldoende tijd in voor elke stop, zodat je optimaal kunt genieten van de heerlijke wijnen en de unieke omgeving.
Santé!