Hoofdpijn, een opgeblazen gevoel, prikkelbaarheid, snoepbuien... menstruatie kondigt zich een paar dagen ervoor met veel tamtam aan. Dat is het beroemde premenstruele syndroom. Het goede nieuws is dat er natuurlijke oplossingen zijn!
Een reeks onaangename symptomen
Twee tot zeven dagen voor de menstruatie heeft bijna 80% van de vrouwen het gevoel dat hun borsten meer gezwollen en gespannen zijn. Ze zijn ook prikkelbaarder. Het meest pijnlijke teken is een stuwing in de onderbuik, die soms leidt tot hevige, maar gelukkig kortstondige pijn. Het is net een mini-bevalling. “Het premenstrueel syndroom gaat gepaard met stemmingsstoornissen die zelfs kunnen leiden tot depressie: prikkelbaarheid, angst, gebrek aan interesse in gebruikelijke activiteiten, concentratieproblemen, vermoeidheid, slaapproblemen, verminderd libido, enz. Ze kunnen ook gepaard gaan met lichamelijke symptomen: pijnlijke spanning in de borsten, hoofdpijn, soms een opgeblazen gevoel in de spijsvertering, waterretentie, enz. Deze symptomen, die sterk variëren van vrouw tot vrouw, hebben een aanzienlijke impact op de levenskwaliteit," legt Dr. D. Bourgonjon, gynaecoloog, uit.
Is het mogelijk om deze vicieuze cirkel te doorbreken?
Natuurlijk zijn hormonen de grootste boosdoeners, maar een paar eenvoudige tips kunnen je in deze periode helpen. Eet beter, herzie je dieet, vermijd alcohol en stimulerende dranken en vermijd zout, want dat zorgt ervoor dat je meer water vasthoudt. Beweeg regelmatig gedurende de maand, 3 tot 5 keer per week, en je zal een algemene verbetering zien. Vooral lichaamsbeweging in de buitenlucht zoals wandelen, zwemmen of fietsen is aan te raden. Kies ook een sport of activiteit die je helpt je stress te beheersen en je angst te verminderen, zoals yoga, sofrologie, duiken of wandelen!
Fitocycle, comfort tijdens de menstruatie
Sommige voedingssupplementen kunnen vrouwen waardevolle hulp bieden om een goed comfort te behouden voor en tijdens hun menstruatie. Eén zo'n supplement is Fitocycle van Be-Life.
Fitocycle is gebaseerd op de voordelen van zorgvuldig geselecteerde plantenextracten, B-vitamines en magnesium.
- monnikspeper helpt het comfort te behouden voor en tijdens de menstruatie
- ashwagandha helpt het lichaam omgaan met stress en bevordert het inslapen
- broccoli is rijk aan glucoraphanine, de precursor van sulforafaan
- vitamine B6 draagt bij tot de regulering van de hormoonactiviteit
- magnesium draagt bij tot minder vermoeidheid en een goed werkend zenuwstelsel
2 caps./dag , een capsule 's ochtends en een 's avonds bij de maaltijd, tijdens de 2de fase van de menstruatiecyclus
Fitocycle maakt deel uit van het Daysi-assortiment, gewijd aan het welzijn van de vrouw. Verkrijgbaar in apotheken, parafarmacieën en biowinkels.
Ja! tegen natuurlijke behandeling!
Er zijn veel planten in het plantenrijk die kunnen helpen bij het premenstrueel syndroom. Ze hebben het enorme voordeel dat ze geen ongewenste effecten veroorzaken. “Om het hormonale systeem opnieuw in evenwicht te brengen zonder hormonen, is de eerste plant die we aanraden de kuisboom”, legt apotheker Ann Dallemans uit. “Deze kleine struik, ook bekend als ‘monnikspeper’, groeit over het algemeen in Griekenland en Italië, maar heeft zich nu verspreid over het Middellandse Zeegebied. Zodra de bessen gedroogd zijn, worden ze geplet en geconsumeerd in de vorm van capsules of infusies. Ooit werd het gebruikt om het libido van monniken te kalmeren (vandaar de bijnaam), maar nu wordt het gebruikt om borstpijn en onregelmatige menstruatie te verzachten door in te werken op de hypofyse, die de productie van progesteron reguleert. Het duurt ongeveer één of twee cycli voordat je de heilzame werking van deze plant voelt. Ik raad aan om het in capsulevorm te nemen en in combinatie met andere planten zoals moederkruid, citroenmelisse, saffraan, duizendblad, enz... voor een synergetisch effect. Pijn kan ook worden verzacht door 2 druppels essentiële kamilleolie en 2 druppels essentiële lavendelolie direct op de buik in te masseren.
“Wat homeopathie betreft, raad ik Folliculinum 15 CH aan voor vrouwen die klagen over het premenstrueel syndroom en borstpijn, Nux Vomica 9 CH voor vrouwen met stemmingsstoornissen en Natrum Muriaticum 9 CH voor vrouwen die aankomen door waterretentie”, zegt Ingrid Theunissen, gynaecoloog.
Een afspraak bij mijn gynaecoloog
Het doel van de behandeling is om de hormonale stoornissen te corrigeren en/of de fysieke en psychologische symptomen die het ongemak veroorzaken te behandelen. Om te beginnen proberen we, naast een warmwaterkruik rechtstreeks op de buik om de verkrampte baarmoederspieren te ontspannen, af en toe de standaard pijnstiller, paracetamol, of een niet-steroïde ontstekingsremmer. Als dat niet voldoende is, ga dan naar je gynaecoloog om de mogelijkheid van endometriose uit te sluiten en een persoonlijke behandeling te kiezen.
Dit artikel werd opgesteld in nauwe samenwerking met Be-Life.
LEES OOK:
Tried & Tested: Waarom de iconische Ray-Ban (zonne)brillen onze go-to monturen zijn