Hoe vlaamse ouders het kinderopvangsysteem op zijn kop zetten

Geüpdatet op 10 juni 2024 door ELLE Partner
Hoe vlaamse ouders het kinderopvangsysteem op zijn kop zetten ©Pexels

De moeilijke balans tussen werk en ouderschap is een uitdaging waar veel ouders mee worstelen. Toen juriste Heleen Struyven na de geboorte van haar eerste kind met een burn-out kreeg te kampen, besloot ze samen met ouders uit Vlaanderen en Nederlandstalig Brussel het Crisiskabinet Kinderopvang op te richten. Sindsdien zetten zij zich elke dag opnieuw in voor betere voorwaarden voor kinderopvangmedewerkers, onthaalouders, kinderen en hun ouders. En ook jij kan nu je steentje bijdragen, door deel te nemen aan de openbare raadpleging op make.org.

Na haar rechtenstudies werkte Heleen zes jaar lang als advocaat voordat ze de overstap maakte naar business development. De komst van haar eerste kind bracht echter onverwachte uitdagingen met zich mee. De zorg voor een huilbaby in combinatie met een medisch traject maakte het niet makkelijk om de balans tussen werk en moederschap te vinden. De voortdurende stress die hiermee gepaard ging, leidde uiteindelijk tot een burn-out.

Tijdens haar herstelperiode werkte Heleen zowel aan haar fysieke als mentale welzijn. Ze onderging revalidatie voor haar evenwicht en begon een therapeutisch traject. Geleidelijk aan voelde ze zich beter en besloot ze haar carrière een nieuwe wending te geven met een postgraduaat in podcasting.

Crisiskabinet Kinderopvang

Tijdens die herstelperiode merkte Heleen al snel dat niet alleen de ouders, maar ook de medewerkers in de kinderopvang onder enorme druk staan. Zo maken de zware arbeidsomstandigheden en het ondergewaardeerde statuut het voor hen bijna onmogelijk om hun werk goed te doen zonder zelf in te storten. Dit was voor Heleen de druppel: samen met andere ouders besloot ze het Crisiskabinet Kinderopvang op te richten met als doel om te strijden voor een kwalitatiever, betaalbaarder en toegankelijker systeem.

Zo woonden Heleen en haar medestanders vorig jaar gedurende 27 weken de openbare hoorzittingen in het Vlaams Parlement bij, steevast met hun kinderen op schoot. Deze vorm van protest, waaraan honderden ouders, grootouders, mensen uit de sector en sympathisanten deelnamen, was een krachtige boodschap aan de beleidsmakers.

Nog een lange weg te gaan 

Maar we zijn er nog lang niet. De Vlaamse regering besloot immers dat vanaf 1 april gezinnen die in totaal 4/5 werken voorrang krijgen in de kinderopvang. Met meer dan 8000 plaatsen tekort, wordt het voor vele gezinnen aartsmoeilijk om nog een plek te vinden voor hun kind en om bijgevolg ouderschap en werk te combineren. Afgelopen maand legde het Crisiskabinet met een coalitie van een twintigtal middenveldorganisaties dan ook een klacht neer bij het Grondwettelijk Hof tegen deze nieuwe voorrangsregels in de Vlaamse kinderopvang. Ze organiseren een crowdfunding om de juridische kosten van de Kinderopvangzaak te dekken. Bijdragen aan deze crowdfunding kan je hier.

Hoewel initiatieven zoals het Crisiskabinet Kinderopvang laten zien dat er beweging is, blijft de weg naar een evenwichtige combinatie van ouderschap en werk lang en uitdagend. Daarom is jouw stem cruciaal.

De Stichting Degroof Petercam lanceert dan ook een openbare raadpleging over de balans tussen ouderschap en werk gesteund door diverse maatschappelijke organisaties. Het doel? Mensen samenbrengen om praktische oplossingen te vinden om ouderschap en werk te combineren. Dit blijkt immers een belangrijk probleem in België, dat volgens een internationale studie in 42 landen tot de top drie van landen met de hoogste burn-out bij ouders behoort. 

Jouw mening kan bijdragen aan concrete maatregelen die ouders ondersteunen in hun dagelijkse strijd. Neem hier deel aan de openbare raadpleging

Dit artikel is geschreven in nauwe samenwerking met de Degroof Petercam Foundation (DPF).

LEES OOK :
Win een diner onder de sterren
Met deze hack transformeer jij in een echte thuisbarista
ELLE Ontdekt: onze favoriete adressen in het Comomeer