De Provence: waar de beste roséwijnen zich thuis voelen

Geüpdatet op 6 juni 2024 door ELLE Partner
De Provence: waar de beste roséwijnen zich thuis voelen © Pauline Chardin

Ahh... De Provence .... Die beroemde streek in het zuiden van Frankrijk met zijn unieke terroir en eeuwenoude vakmanschap ... Al tientallen jaren produceert de regio wijnen die wijnliefhebbers over de hele wereld weten te bekoren. Vooral fans van premium roséwijn kunnen in de Provence hun hartje ophalen. De Provençaalse rosés zijn dan ook uitgegroeid tot heuse ambassadeurs van een art de vivre die de hele wereld inspireert.

Een uniek terroir

De Provence strekt zich uit over bijna tweehonderd kilometer, van de uitlopers van de Alpen tot aan de Middellandse Zee. Het klimaat is er ideaal voor wijnbouw: hete, droge zomers, zachte winters en een gematigde maritieme invloed. De bodem varieert al naargelang de plek – kalksteen, leisteen en klei-kalksteen, met rijke en gediversifieerde wijnen als resultaat. Dit buitengewone terroir en de zorgvuldig geselecteerde druivenrassen zoals grenache, cinsault, mourvèdre en syrah verlenen Provençaalse roséwijnen onnavolgbare fruitige en bloemige aroma's.

© Clémence Louise Biau

Een verhaal dat duizenden jaren teruggaat

Wie denkt dat roséwijnen een recente mode zijn, heeft het mis. Hun geschiedenis gaat immers meer dan 2600 jaar terug, toen de Grieken de eerste wijnstokken in de streek plantten. Met de wijnbouwtechnieken uit die tijd konden ze nog geen intens rode wijn produceren zoals we die nu kennen. Dat verklaart waarom we er ook vandaag nog zoveel roséwijnen vinden. Door de eeuwen heen hebben de Provençaalse wijnboeren hun methoden geperfectioneerd, maar de traditie van de roséwijn is behouden gebleven.

© Clémence Louise Biau

Erkende kwaliteit

Met een productie van bijna 157 miljoen flessen in 2022 is de Provence vandaag de grootste producent van BOB-roséwijn in Frankrijk (Beschermde Oorsprongbenaming). Die beschermde oorsprongsbenaming is het hoogste Europese kwaliteits- en herkomstlabel. De wijnproductie binnen een bepaalde geografische regio volgt een streng lastenboek, waarbij alle productiefasen met erkend vakmanschap moeten worden uitgevoerd. Op dit ogenblik telt de wijnregio Provence maar liefst drie BOB's: Coteaux d'Aix-en-Provence, Coteaux Varois-en-Provence en Côtes de Provence. Ze worden gemaakt met een beperkt aantal druivenrassen die aangepast zijn aan de streek en een precies rendement opleveren. Deze exclusieve wijnen worden geprezen om hun frisheid, lichtheid en aromatische complexiteit, kwaliteiten waarmee ze een uitstekende reputatie hebben opgebouwd op de nationale en internationale markt.

© Pauline Chardin

A match made in heaven: van aperitief tot dessert

Bij het aperitief

Dankzij hun frisheid en dynamiek zijn Provençaalse roséwijnen perfect voor bij het aperitief. Serveer ze met typisch mediterrane hapjes voor een volmaakte match:

  • Pissaladière: deze karakteristieke Provençaalse pizza met uien, ansjovis en zwarte olijven past perfect bij een rosé met zoute, minerale tonen.
  • Tapenade: deze crème van zwarte of groene olijven, op smaak gebracht met kappertjes en knoflook, smaakt geweldig bij een fruitige, licht kruidige rosé.

Bij het hoofdgerecht

Provençaalse BOB-roséwijnen zijn zeer veelzijdig en passen bij een grote verscheidenheid aan gerechten, van zeevruchten over gegrild vlees tot geroosterde groenten:

  • Pasta met citroen, rucola en garnalen: de citroenaroma's en ietwat grasachtige noten van dit gerecht harmoniëren mooi bij een levendige, bloemige rosé.
  • Salade van gepelde tarwe, kerstomaatjes, komkommer en basilicum: de frisse, knapperige smaken van deze zomerse salade komen heerlijk tot hun recht bij een lichte, fruitige rosé.
  • Geroosterde aubergines met gerookte paprika en yoghurtsaus: de rijke smaak van de geroosterde aubergines en het pittige karakter van de paprika worden in balans gebracht door een lichte rosé met aroma's van rood fruit.

Bij het dessert

Tot slot kunnen rosés ook bij het dessert worden geserveerd, vooral als die op basis van fruit zijn:

  • Kersenclafoutis: de fruitige aroma's van de rosé vormen de perfecte combinatie bij de zoete kersen.
  • Tompoes met perzikencrème en verveine: de zoete perziksmaak en de verfijnde verveine gaan perfect samen met de bloemige en fruitige noten van roséwijnen uit de Provence. Dit dessert is zowel licht als geraffineerd, perfect om een zomerse maaltijd mee af te sluiten.

 

Roséwijn uit de Provence is op zijn best als je hem lekker fris serveert, tussen 8° en 10°C, maar nooit ijskoud. Zet hem dus enkele uren op voorhand in de koelkast. En vergeet niet: rosé uit de Provence smaakt het best wanneer je daar zelf zin in hebt, of het nu bij een formele gelegenheid is of gezellig thuis. Ontdek waarom deze wijn in slechts dertig jaar een echte must is geworden.

Dit artikel is geschreven in nauwe samenwerking met het CIVP.

 

LEES OOK :

Ontdek The Leinster Hotel: een staaltje luxury lifestyle in Dublin

Win een Apivita pakket ter ere van Wereldbijendag

Pulitzer Amsterdam: hier tel je geen schaapjes maar bloemen