Hoe weet je of je nog verliefd bent op je partner? Een psycholoog geeft antwoord

Geüpdatet op 18 juni 2024 door Alexandra Tizio en Lore Ginneberge
Hoe weet je of je nog verliefd bent op je partner? Een psycholoog geeft antwoord Unsplash

Twijfel je of je nog verliefd bent op je partner? Volgens een Amerikaanse psycholoog hoef je jezelf slechts drie vragen te stellen om duidelijkheid te krijgen over je gevoelens.

Een liefdesrelatie kent zijn ups en downs. Wanneer je al maanden of jaren samen bent met dezelfde persoon, kan het nodig zijn om eens stil te staan bij je relatie. Toch is het niet altijd makkelijk om de situatie of je gevoelens objectief te bekijken om de juiste beslissingen te nemen over de toekomst van je relatie. Twijfel je aan je gevoelens door een opkomende sleur? Zit je nog steeds op dezelfde golflengte als je partner? Om hier duidelijkheid in te krijgen, beveelt Jeffrey Bernstein, een Amerikaanse psycholoog, aan om jezelf drie vragen te stellen in het blad 'Psychology Today'.

Mis ik mijn partner?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen om je gevoelens voor je partner te evalueren, is of je hem mist als hij/zij er niet is. "Het feit dat je iemand mist, betekent dat die persoon een belangrijke plek in je hart en gedachten inneemt. Als jullie gescheiden zijn door werk, een reis of andere verplichtingen, kan het verlangen om bij elkaar te zijn erop wijzen dat je gevoelens nog steeds sterk zijn," legt de expert uit. "Het gemis van je partner gaat verder dan alleen fysieke aanwezigheid: het gaat om het gemis van hun gezelschap, hun lach en de troost die de ander biedt," voegt hij eraan toe. Het voelen van opwinding bij het idee je partner terug te zien, is een ander teken van gehechtheid en liefde. Let wel op dat je liefde niet verwart met emotionele afhankelijkheid.

Hou ik van mijn partners' gezelschap?

Genieten van het gezelschap van je geliefde is een essentieel criterium voor een gelukkige relatie en een cruciale aanwijzing voor wat je voor hem/haar voelt. "Kijk je ernaar uit om samen activiteiten te ondernemen, of ze nu alledaags of spannend zijn? Geniet je van de simpele momenten, zoals samen ontbijten of een film kijken op de bank?" vraagt Jeffrey Bernstein. Aan de andere kant, als zijn/haar aanwezigheid je onverschillig laat, kan het zijn dat je gevoelens aan het vervagen zijn.

Zie ik een toekomst samen?

Een toekomst met je partner voor ogen hebben, zegt veel over wat je nog voor hem of haar voelt. "Dit houdt in dat je plannen, doelen en dromen op lange termijn overweegt, en dat je je partner als onderdeel van die aspiraties ziet," legt de psycholoog uit. "Dit weerspiegelt een commitment om samen te groeien en de hoogte- en dieptepunten van het leven als een team aan te pakken."

Als je op deze vragen positief antwoordt, kan dit een teken zijn van een sterke emotionele band en nog steeds krachtige liefde. Vragen stellen over je gevoelens is niet altijd verontrustend, aangezien een liefdesrelatie fluctueert en vaak juist daardoor constructief is.