ELLE Ontdekt: onze beste tips en adressen in Antibes

Geüpdatet op 16 augustus 2024 door Sofie Kegelaers
ELLE Ontdekt: onze beste tips en adressen in Antibes Unsplash

Blauw zoals blauwe boeken, blauwe olie, blauwe ogen, en in de schaduw van de bergen loopt een groene gordel van land langs de kust voor wel vijfentwintig kilometer. Dit is Antibes, een betoverende stad aan de Côte d'Azur, een plek waar de kleur blauw het allerblauwst is en de geur van jasmijn de lucht vult.

Verken de jachthaven van Port Vauban, wandel door de steegjes van de oude stad, waar de sountrack van de nacht bestaat uit jazz en het geknal van champagnekurken, of laat je meevoeren naar de Cap d'Antibes, een paradijs voor kunstenaars en dromers, waar schrijvers zoals Fitzgerald en Hemingway in de jaren '20 en '30 samenkwamen om een nieuwe manier van leven te creëren.

Bezienswaardigheden

Of je nu houdt van historie, kunst of natuur, Antibes biedt voor elk wat wils. Ga mee op verkenning langs de vele bezienswaardigheden en ontdek waarom dit verborgen stadje aan de Côte d'Azur een onmisbare bestemming is die absoluut een plekje op je must-visitlijst verdient.

Vieil Antibes (Oude Stad)

Vieil Antibes is, zoals de naam verklapt, het historische hart van de stad. Het is een betoverend doolhof van geplaveide straatjes, oude stadsmuren en schilderachtige pleinen. De hele plek is doordenkt van geschiedenis en cultuur, en straalt dus nog écht de authentieke Provençaalse sfeer uit. Je vindt er een overvloed aan boetieks, cafés en markten, elk met hun eigen unieke charme. Een absolute must-visit is de absintbar vlakbij de Provençaalse Markt. Elke vrijdag- en zaterdagavond wordt dit goed verborgen plekje omgetoverd tot een pianobar met livemuziek, wat zorgt voor een onvergetelijke ervaring in het hart van Antibes.

Antibes

Cap d’Antibes

Cap d'Antibes is een paradijs voor degenen die op zoek zijn naar rust, luxe en de ongerepte schoonheid van de Côte d'Azur. Dit exclusieve schiereiland staat vooral bekend omwille van zijn luxueuze villa's en hotels, weelderige tuinen en schilderachtige kustpaden, zoals het beroemde Le Sentier du Littoral. Het hele gebied is een toevluchtsoord voor de rich and famous, met als kers op de taart het iconische Hôtel du Cap-Eden-Roc. Het schiereiland biedt een overvloed aan natuurlijke schoonheid, met kristalheldere baaien, verborgen strandjes en adembenemende uitzichten over de Middellandse Zee.

Antibes

Juan-les-Pins

Juan-les-Pins is het meest levendige en trendy deel van Antibes, beroemd om zijn prachtige stranden, bruisende nachtleven en het wereldberoemde Jazz à Juan Festival. Dit deel van Antibes trekt, dankzij de talkrijke beachbars die je er terugvindt, vooral een jong en stijlvol publiek. Dineren doe je hier trouwens op het strand, en onze absolute favoriet daarvoor? Epi Beach, waar je kunt genieten van de allerbeste Mediterraanse gerechten met je voeten in het zand terwijl je de zon langzaam in de Middellandse Zee ziet verdwijnen.

Antibes

Accommodatie

Hôtel Beau Site

Hôtel Beau Site verwelkomt gasten in een aangename en comfortabele omgeving. Op slechts tien minuten lopen van het strand, en ideaal gelegen op de Cap d'Antibes, biedt dit hotel de perfecte uitvalsbasis voor een ontspannen verblijf. De 29 rookvrije kamers zijn ontworpen voor alle comfort, met airconditioning en een prachtig uitizcht op de zee, de bergen of de tuin. Elke kamer is voorzien van een eigen badkamer, douche, toilet, telefoon, televisie en gratis WiFi.

hotelbeausite.net

Hôtel Belles Rives

Ooit begon Hôtel Belles Rives als de privévilla Saint-Louis, waar F. Scott Fitzgerald aan de beginselen van zijn meesterwerk "Tender is the Night" werkte. In 1929 werd de villa omgetoverd tot een hotel, destijds het enige hotel aan het water, en vandaag de dag worden gasten er nog steeds verwelkomd met dezelfde charme die Fitzgerald inspireerde. Geniet van culinaire hoogstandjes in het met een Michelin-ster bekroonde restaurant La Passagère, ontspan op het strand met kristalhelder water, en proef cocktails in de Fitzgerald Bar. Hôtel Belles Rives is een uniek vijfsterrenjuweeltje met een intieme, gastvrije sfeer waar luxe discreet aanwezig is.

bellesrives.com

Hôtel du Cap-Eden-Roc

Hôtel du Cap-Eden-Roc is hét icoon van luxe en elegantie aan de Franse Rivièra. Gelegen op het schilderachtige schiereiland Cap d'Antibes, biedt dit legendarische hotel sinds 1870 een toevluchtsoord voor beroemdheden, artiesten en de allerrijksten. Met zijn weelderige tuinen, adembenemende uitzichten en een ongeëvenaarde service, belichaamt Hôtel du Cap-Eden-Roc de essentie van Franse glamour en gastvrijheid. Geniet van verfijnde gerechten in de bekroonde restaurants, ontspan bij de schitterende infinitypool of laat je verwennen in de exclusieve spa.

oetkercollection.com/hotel-du-cap-eden-roc

Hôtel Juana

Hôtel Juana is een elegant toevluchtsoord in het hart van Juan-les-Pins. Sinds de opening combineert dit charmante art-decohotel de klassieke grandeur van de jaren '30 met een unieke kunstzinnigheid en moderne luxe. Het hotel beschikt over een buitenzwembad, een fitnessruimte en een sauna, en in het restaurant Bistrot Terrasse worden traditionele Franse gerechten geserveerd.

hotel-juana.com

Hotel Le Ponteil

Met slechts enkele kamers biedt Hotel Le Ponteil een betaalbare, serene ontsnapping aan de betoverende Côte d'Azur. Het hotel is ideaal gelegen, op slechts vijftien minuten wandelen van het historische stadsgedeelde en op enkele meters van het strand, wat maakt dat het de ideale uitvalsbasis is voor een ontspannen verblijf. De kamers in Hotel Le Ponteil zijn met zorg en stijl ingericht, met een warme en uitnodigende sfeer die de essentie van de regio weerspiegelt.

leponteil.com

Eten en drinken

Don Juan

Don Juan, gelegen in het hart van Antibes, is een charmant restaurant dat bekend staat om zijn authentieke Franse keuken en warme, gastvrije sfeer. Hier geniet je van culinaire hoogstandjes die bereid zijn met verse, lokale ingrediënten. Specialiteiten van het huis zijn onder andere pissaladière, petits farcis niçois en gnocchi à la daube. Het restaurant maakt deel uit van een gezellig knooppunt voor fijnproevers, compleet met een café, kruidenierswinkel en bistro.

Antibes

Je kan telefonisch reserveren via het nummer: +33 4 93 34 58 63 of via e-mail: chezjulesantibes@hotmail.com

Epi Beach

Voor wie de mediterrane keuken wil ontdekken met zijn voeten in het zand, is Epi Beach de ideale bestemming. Reserveer een tafeltje en geniet van een heerlijk ontbijt, brunch, lunch of diner in een perfecte setting. Of het nu gaat om een romantisch moment met je geliefde of ontspannen drankjes met vrienden, Epi Beach biedt de ideale ambiance voor elke gelegenheid.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Épi Beach (@epi_beach)

Je kan telefonisch reserveren via het nummer: +33 4 93 61 31 69 of via de website: www.epi-beach.com

La Passagère

In La Passagère, het met een Michelin-ster bekroonde restaurant van Hôtel Belles Rives, geniet je van een onvergetelijk diner in een elegante art-decosetting. Chef-kok Aurélien Véquaud creëert er met passie en precisie seizoensgebonden visgerechten die de rijkdom van de Franse Rivièra weerspiegelen en je smaakpapillen ongetwijfeld zullen prikkelen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hotel Belles Rives (@bellesrives)

Je kan telefonisch reserveren via het nummer: +33 4 97 21 75 59 of via de website: www.bellesrives.com/la-passagere

La Trattoria

Voor een authentieke Italiaanse ervaring in het hart van het oude stadscentrum is La Trattoria een absolute must-visit. Dit charmante, door een familie gerunde restaurant staat bekend om zijn traditionele gerechten en warme sfeer. Onze favoriet? De verse pasta met zeevruchten!

Antibes

Je kan telefonisch reserveren via het nummer: +33 4 22 10 91 96

The Grill

Wie niet in Hôtel du Cap-Eden-Roc verblijft, maar wel nieuwsgierig is naar het prachtige domein, reserveert best een tafel bij The Grill. Het is het meest toegankelijke restaurant van het hotel, hoewel je er nog steeds een flinke prijs betaalt. Wij vonden de investering echter meer dan de moeite waard, want zeg nu zelf: het uitzicht is er adembenemend, de ambiance meer dan verfijnd, en de gerechten zijn bovendien bijzonder lekker. Het is een totaalervaring, eentje die je écht niet wilt missen.

Je kan telefonisch reserveren via het nummer: +33 4 93 61 56 63 of via de website: www.oetkercollection.com/hotel-du-cap-eden-roc/the-grill

Praktische informatie

Beste reistijd

Antibes heeft een mediterraan klimaat en is dus het best te bezoeken tijdens de lente- of zomermaanden, van mei tot en met september. Gedurende deze periode schommelen de temperaturen overdag tussen de twintig en dertig graden en is er weinig neerslag. Ideaal dus om te luieren op het strand, een plonsje te wagen in de Middellandse Zee of om op ontdekkingstocht te gaan door de pittoreske straatjes van de oude stad.

Vervoer

De dichtstbijzijnde luchthaven is Nice Côte d'Azur (NCE), gelegen op ongeveer twintig kilometer van Antibes. Vanuit veel Europese steden zijn er regelmatige vluchten naar deze luchthaven. Antibes heeft ook een goed verbonden treinstation met regelmatige TGV- en regionale treinverbindingen naar steden zoals Parijs, Nice en Marseille.

Wie niet alleen Antibes, maar ook de omliggende steden en dorpen van de Côte d'Azur op eigen tempo wil ontdekken, kan het beste gebruik maken van een eigen wagen. Huurauto's zijn het makkelijkst te verkrijgen rondom de luchthaven van Nice en kunnen geboekt worden via websites zoals Europcar of SIXT.

Binnen Antibes is er een betrouwbaar bussysteem dat de stad en de omliggende gebieden bedient. Ook met de trein reis je snel en efficiënt langs de kust naar nabijgelegen steden. Voor wie niet van plan is om door te reizen, biedt Antibes een fietsvriendelijke omgeving met veel fietspaden en verschillende plekken waar je fietsen kunt huren. Veel bezienswaardigheden zijn op loopafstand van elkaar in het historische centrum. Daarnaast zijn overal taxi’s beschikbaar, evenals diensten zoals Uber, om je gemakkelijk door de stad te verplaatsen.

Advies

Antibes is over het algemeen een veilige bestemming. Wel is het aangeraden om op je spullen te letten, en dat vooral in de drukke toeristische gebieden.

Evenementenkalender

02.07.24 > 08.08.24: Jazz à Juan – Een van de oudste jazzfestivals in Europa, gehouden in Juan-les-Pins
16.12.24 > 07.01.25: Kerstmarkt Antibes – Een charmante kerstmarkt met een schaatsbaan
04.06.25 > 08.06.25: Les Voiles d’Antibes: Een zeilregatta voor klassieke en vintage jachten
21.06.25: Fête de la Musique – Een landelijk muziekfestival waarbij straten, parken en pleinen worden omgetoverd tot podia voor live-muziek

Voor meer informatie kan je terecht op de website www.antibesjuanlespins.com

Lees ook: