ELLE Ontdekt: alle tips en adressen in Toscane

Geüpdatet op 5 augustus 2024 door Sofie Kegelaers
ELLE Ontdekt: alle tips en adressen in Toscane Unsplash

Ah, Toscane. Een tijdloze schat in het hart van Italië, waar glooiende tarweheuvels en zilveren olijfgaarden zich uitstrekken tot ver aan de horizon. ELLE neemt je mee op een reis door dit aardse paradijs, waar elke ontmoeting en elk uitzicht "la dolce vita" fluistert.

Van de prachtige koepel van de Duomo in Florence tot de betoverende straten van Siena, en van de zonovergoten heuvels van de Val d'Orcia tot de rustige kustlijn van de Etruskische kust, Toscane nodigt uit tot verwondering. Verlies jezelf in de aroma's van verse pasta en Chianti-wijnen, ontdek historische villa's en kunstgalerijen, en laat je betoveren door de authentieke charme van steden zoals San Gimignano en Lucca.

Reisroute

Onze reis begint bij de luchthaven van Florence. Van daaruit ontdekken we de tien provincies van deze prachtige regio. Iedere stop op onze route onthult een unieke ervaring, variërend van historische monumenten tot verborgen culinaire pareltjes.

Florence

Florence is niet alleen een stad, maar een totaalervaring die je raakt in het binnenste van je ziel. Het is de bruisende hoofdstad van Toscane, en een symfonie van kunst en geschiedenis die je betovert vanaf het moment dat je arriveert. Bewonder de meesterwerken van Michelangelo in het Museo dell'Opera del Duomo en laat je betoveren door de sublieme werken van Botticelli in de Galleria degli Uffizi. Verken de grandeur van Villa La Pietra, een historische villa met een schitterende tuin, of bezoek Villa Medici, die een sleutelrol speelde in de geschiedenis van de Medici-familie.

Florence is een tijdreis door de Renaissance, waar elke straat en elke hoek een overvloed aan cultuur en schoonheid onthult. Vergeet niet de levendige markten zoals Mercato Centrale te bezoeken voor een smaakvolle ervaring met lokale specialiteiten zoals ribollita en pappa al pomodoro.

Toscane
Arezzo

Arezzo, een juweel verscholen in het Toscaanse landschap, ademt een charme uit die je meeneemt naar vervlogen tijden. Deze stad, met zijn rijke geschiedenis en kunstzinnige erfgoed, biedt een onvergetelijke ervaring. Bewonder de prachtige fresco's van Piero della Francesca in de San Francescokerk, laat je betoveren door de levendige antiekmarkten op het Piazza Grande, of dwaal door de pittoreske straatjes en ontdek lokale ambachtelijke winkels die een perfecte weerspiegeling zijn van de rijke tradities van de regio. Arezzo onthult zijn rustige schoonheid en uitnodigende sfeer aan elke bezoeker die op zoek is naar een authentieke Toscaanse ervaring.

Toscane
Siena

Siena, een stad die eruitziet alsof het zo uit een middeleeuws sprookje is gestapt, schittert met zijn iconische Palio en betoverende pleinen. Het Piazza del Campo, waar de beroemde paardenrennen plaatsvinden, en de imposante Duomo van Siena, zijn slechts het begin van je ontdekkingstocht. Verlies jezelf in de kronkelige straatjes en geniet van de authentieke sfeer die Siena zo onweerstaanbaar maakt. Vergeet niet een bezoek te brengen aan Villa Cetinale, een prachtige barokke villa met indrukwekkende tuinen, en Villa Chigi in de nabijheid, beroemd om zijn prachtige architectuur en tuinen.

In Siena proef je de passie en traditie van Toscane in elke steen en elke straat, en geniet van lokale lekkernijen zoals panforte en ricciarelli.

Toscane

Grosseto

Grosseto, het hart van de Maremma, biedt een rustige ontsnapping in het zuiden van Toscane. De provincie staat bekend om zijn ongerepte stranden en de charmante kustlijn die uitnodigt tot ontspanning en verkenning. Ontdek de natuurpracht van het Parco dell'Uccellina of verken de historische stad Grosseto zelf, met zijn middeleeuwse muren en sfeervolle pleinen. Bezoek de Villa Granducale di Grosseto, een villa met een rijke geschiedenis, en Villa del Barone, met zijn mooie uitzichten en historische charme.

Grosseto staat ook bekend om zijn weelderige olijf- en wijngaarden die het landschap sieren. Proef enkele van de verfijnde extra vergine olijfoliën en krachtige wijnen die de regio tot een culinaire bestemming maken. Vergeet niet de lokale specialiteiten zoals cinghiale (wild zwijn) en pecorino kaas te proberen, die de authentieke smaken van de Maremma op je bord brengen.

Toscane

Livorno

Livorno, een levendige havenstad aan de Toscaanse kust, mengt geschiedenis met een bruisende moderne sfeer. Met zijn kleurrijke kanaalwijken, historische forten en een zee van zeevruchtenrestaurants, is Livorno een bestemming waar geschiedenis en moderniteit samenkomen in een culinaire en culturele ontdekkingstocht. Wandel langs de schilderachtige grachten, geniet van verse vis in een lokaal trattoria en ontdek de unieke cultuur die deze stad haar levendige karakter geeft.

Toscane
Pisa

Pisa, wereldwijd beroemd om zijn scheve toren, is veel meer dan een enkele attractie. Deze provincie biedt een verrassende mix van historische wonderen, charmante hoeken, levendige markten en rustige groene ruimtes. Naast de wereldberoemde Torre Pendente, vind je er de indrukwekkende Piazza dei Miracoli, het Baptisterium en de prachtige kathedraal. Ontdek de verborgen pareltjes van Pisa, zoals de sfeervolle straatjes en de groene oases, en laat je verrassen door de charme van Pisa's minder bekende hoekjes. Insiders tip: breng zeker ook een bezoekje aan Villa di Corliano voor een ervaring van Pisa's historische en architectonische schoonheid.

Toscane
Prato

Prato, een stad die doordrenkt is van industriële geschiedenis en moderne flair, verwelkomt je met open armen. De stad is beroemd om zijn textieltraditie en het Museo di Prato, waar je de artistieke en culturele rijkdom van de regio kunt ontdekken. Verken de oude stadsmuren, geniet van de levendige markten en proef de regionale specialiteiten in een van de gezellige eetgelegenheden. Prato biedt een fascinerende kijk op het industriële verleden van Toscane en zijn dynamische hedendaagse cultuur. Proef de beroemde cantucci, de knapperige amandelkoekjes die perfect passen bij een glas vin santo, een traditionele Toscaanse dessertwijn.

Toscane
Pistoia

Pistoia, een historische stad met een pittoreske uitstraling, is een verborgen parel die je uitnodigt om zijn rijke erfgoed te verkennen. Met zijn prachtige torens, sfeervolle pleinen en indrukwekkende religieuze architectuur, biedt Pistoia een authentieke Toscaanse ervaring. Wandel door de kronkelige straatjes, bezoek de historische basiliek en laat je betoveren door de serene schoonheid van deze historische stad. Verken de lokale markten en proef de regionale specialiteiten zoals tortelli lucchese, een ravioli-achtige pasta gevuld met kruiden en geserveerd met een vleesragout.

Toscane
Lucca

Lucca, omarmd door zijn indrukwekkende stadsmuren, is een stad die de charme van het verleden combineert met de rust van het heden. Verken de oude stadsmuren die een panoramisch uitzicht bieden, dwaal door de pittoreske straatjes en geniet van een koffie of een aperitief in een van de vele cafés op een sfeervol plein. Lucca straalt een rustige schoonheid uit die je uitnodigt om te ontspannen en te genieten van de lokale cultuur en keuken.

Toscane
Massa-Carrara

Massa-Carrara, gelegen in het noordwesten van Toscane, is beroemd om zijn marmer en majestueuze bergen. De regio biedt een fascinerende mix van natuur en cultuur, met schilderachtige dorpen en een rijke geschiedenis van marmerbewerking. Verken de indrukwekkende groeven van Carrara, wandel door de schilderachtige heuvels en laat je betoveren door de serene schoonheid van de bergen. Massa-Carrara is een plek waar de kracht van de natuur en de kunst van de menselijke creatie samenkomen in een harmonieus geheel.

Toscane

Praktische informatie

Beste reistijd

De beste reistijd voor een vakantie in Toscane is tijdens de zomermaanden van juni tot en met half september. Dit zijn de warmste en droogste maanden van het jaar, met temperaturen tussen de vijfentwintig en dertig graden. In deze periode is het weer ideaal voor het verkennen van de steden, wijngaarden en het prachtige landschap. Houd er wel rekening mee dat dit ook het hoogseizoen is, wat betekent dat het drukker en duurder kan zijn. Voor degenen die de drukte willen vermijden, zijn de lente (april tot juni) en de herfst (september tot oktober) uitstekende alternatieven. Tijdens deze seizoenen zijn de temperaturen milder, de toeristische attracties minder druk en de landschappen vaak op hun mooist.

Vervoer

Toscane is goed bereikbaar, ongeacht waar je vandaan komt. De regio heeft twee internationale luchthavens: Pisa Galileo Galilei (PSA) en Florence Amerigo Vespucci (FLR). Beide bieden regelmatige vluchten naar en van grote Europese steden. Voor degenen die liever met de trein reizen, biedt het Italiaanse spoorwegnetwerk uitstekende verbindingen. Hogesnelheidstreinen verbinden Toscane met steden zoals Rome, Milaan en Venetië. Reizigers uit nabijgelegen landen kunnen ook overwegen om met de auto te komen. Dit geeft je de vrijheid om Toscane in je eigen tempo te verkennen.

Eenmaal in Toscane zijn er verschillende manieren om je te verplaatsen. Het regionale treinennetwerk is efficiënt en comfortabel, met verbindingen tussen de belangrijkste steden zoals Florence, Pisa, Siena en Lucca. Voor kleinere dorpen en lokale verplaatsingen zijn bussen een goede optie, hoewel de frequentie soms beperkt kan zijn.

Als je van plan bent het prachtige platteland en de afgelegen dorpen te verkennen, is het huren van een auto een uitstekende keuze. Dit biedt de flexibiliteit om te stoppen waar en wanneer je wilt. Houd er wel rekening mee dat parkeren in de historische stadscentra soms een uitdaging kan zijn. Huurauto's zijn het makkelijkst te verkrijgen rondom de luchthavens en kunnen geboekt worden via websites zoals Europcar of SIXT.

Advies

Toscane is over het algemeen een veilige bestemming voor reizigers, maar het is altijd verstandig om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen om je vakantie zorgeloos te laten verlopen. Pas op voor zakkenrollers, vooral in drukke toeristische gebieden en op markten.

Evenementenkalender

05.09.24 > 08.09.24: Chianti Classico Wine Festival - Wijnfestival in Greve (Chianti) met wijnproeverijen en rondleidingen door wijngaarden
07.09.24: Festa della Rificolona - Traditioneel festival in Florence waarbij kinderen met kleurrijke lampionnen door de straten trekken
06.08.24 > 15.09.24: Florence Jazz Festival - Een week van jazzconcerten en optredens op verschillende locaties in de stad
24.11.24: Florence Marathon - Jaarlijkse marathon die door de historische straten van Florence loopt

Voor 2025 (exacte data nog te bevestigen)

Florence Gelato Festival - Dit festival viert de Italiaanse gelato met proeverijen, workshops en demonstraties
Lucca Summer Festival - Muziekfestival in Lucca met internationale artiesten en bands
Florence Dance Festival - Een maand lang dansvoorstellingen, variërend van klassieke ballet tot moderne dans

Voor meer informatie kan je terecht op de website: www.visittuscany.com

Lees ook: