De 3 momenten waarop je het meest kans hebt om uit elkaar te gaan

Geüpdatet op 24 juni 2024 door Alexandra Tizio en Lore Ginneberge
De 3 momenten waarop je het meest kans hebt om uit elkaar te gaan Unsplash

Hoe lang duurt liefde echt? Koppels worden op verschillende momenten in hun leven op de proef gesteld, volgens een relatie-expert.

Bepaalde cruciale periodes hebben de neiging om liefdesrelaties kwetsbaar te maken. Soms drukken deze belangrijke gebeurtenissen slechts op een toch al gevoelige snaar, wat kan leiden tot een onverwachte breuk. In een artikel dat in september 2023 werd gepubliceerd, onthult Vice deze levensfasen waarin alles kan veranderen.

De kortstondige 'honeymoon' fase

Deze periode van puur geluk, die meestal tussen zes maanden en een jaar duurt, wordt vaak geassocieerd met zorgeloosheid en vlinders in de buik. Volgens een Amerikaanse studie uit februari 2022 hebben verschillende factoren, zoals stress, verveling en levensverplichtingen, de neiging om de relatie aan het einde van deze periode te beïnvloeden.

Wanneer werkgerelateerde problemen, schoolstress en familieaangelegenheden hun intrede doen, kunnen ze de balans van de relatie verstoren. Dit is het moment om een stevige basis voor de relatie te leggen. Als dit niet lukt, kunnen partners zich realiseren dat ze niet compatibel zijn of dat ze een andere visie op de toekomst hebben.

Moeilijke periodes waarin veel koppels uit elkaar gaan

"Liefde duurt drie jaar," als we de titel van het boek van Frédéric Beigbeder mogen geloven. Een mening die gedeeld wordt door relatiecoach Kim Polinder, geïnterviewd door Vice. "Wanneer koppels besluiten uit elkaar te gaan in het begin, zoals in het tweede of derde jaar, hebben ze meestal niet geleerd om conflicten op te lossen. De honeymoon-fase is voorbij en oud zeer begint de relatie te overspoelen," legt ze uit. Volgens de expert kunnen het zevende, elfde en vijftiende jaar ook als kritieke periodes worden beschouwd.

Inderdaad, koppels hebben de neiging om hun relatie te evalueren en zich af te vragen of ze nog dezelfde richting op kijken, of hun relatie sterk genoeg is om de sleur te doorbreken en of ze niet "vergeten zijn vrienden te blijven".

Vakanties als graadmeter

Vakanties misleiden niet. Hoewel romantische uitjes bedoeld zijn om de banden te versterken, kunnen ze ook verborgen problemen aan het licht brengen. De feestdagen, die in het teken staan van samenzijn, familiediners en andere stress- en angstbronnen, zijn bijzonder gevoelig voor breuken.

Bron: elle.fr