De beste natuurlijke shampoos voor ieder haartype

Geüpdatet op 5 juli 2024 door Lisa Aelvoet
De beste natuurlijke shampoos voor ieder haartype Launchmetrics Spotlight

Steeds meer vrouwen stappen over op natuurlijke shampoos. Maar wat maakt een shampoo natuurlijk en waarom zou je deze keuze maken? Wij zochten het voor je uit.

Natuurlijke shampoos bevatten enkel natuurlijke ingrediënten. Ze reinigen je haar mild en bevatten meestal geen sulfaten, siliconen, parabenen of alcohol. Deze ingrediënten kunnen je haar uitdrogen en breekbaar maken, wat op de lange termijn kan zorgen voor dunner haar. Natuurlijke shampoos daarentegen gebruiken natuurlijke ingrediënten die een vergelijkbare reinigende werking hebben zonder de nadelige effecten, zoals plantaardige extracten, oliën en mineralen.

Waarom kiezen voor een natuurlijke shampoo?

Natuurlijke shampoos reinigen je haar op een milde manier zonder de natuurlijke oliën te verwijderen. Dit is vooral belangrijk omdat sulfaten en andere agressieve reinigingsmiddelen je haar kunnen uitdrogen en breekbaar maken. Plantaardige ingrediënten daarentegen voeden en reinigen je haar zonder opbouw van resten of irritatie van de hoofdhuid te veroorzaken. Vooral met de zomer op komst, kan je haar wel wat extra aandacht gebruiken om gezond en stralend te blijven.

Je koopt een natuurlijke shampoo in de natuurwinkel, bij de drogisterij en online. Het is belangrijk om het etiket of de ingrediëntenlijst goed te checken om te controleren of de shampoo écht vrij is van ongewenste chemicaliën.

Onze selectie van de beste natuurlijke shampoos

Deze pareltjes zijn niet alleen goed voor je haar en hoofdhuid, maar ook voor de natuur. Ze bevatten geen schadelijke chemicaliën en zullen wonderen doen voor je lokken, vooral tijdens de zomermaanden. De perfecte aanvulling voor je haarroutine dus!

Droog haar

1
Christophe Robin
Hydraterende shampoo met aloë vera
SHOP HIER

Deze shampoo van Christophe Robin is geformuleerd met 98% natuurlijke ingrediënten en is verrijkt met aloë vera, een bron van meer dan 75 actieve moleculen, waaronder 20 mineralen, 18 aminozuren en 12 vitamines. Afgeleiden van plantaardige aminozuren helpen vocht te absorberen en vast te houden om zachter aanvoelend haar te bevorderen, terwijl lijnzaadolie diep voedt om het uiterlijk van gezond haar te herstellen. Het resultaat? Diep gehydrateerd haar zonder gebrek aan glans.

Fijn haar

1
Chāmpo
Pitta volumeshampoo
SHOP HIER

De Pitta Volumising Shampoo ziet er niet alleen erg leuk uit, hij is daarenboven zorgvuldig geformuleerd met 98% natuurlijke ingrediënten. Deze laten fijn of dunner wordend haar er meteen voller, dikker en sterker uitzien. En dat voel je ook. De shampoo beschermt bovendien het haar tegen schade en bevordert een gezonde haargroei. Dat resulteert in een verminderde haaruitval en op termijn dus een vollere haardos!

Beschadigd haar

1
Sol de Janeiro
Brazilian Joia Strengthening + Smoothing shampoo
SHOP HIER

Deze shampoo krijgt niet alleen goede punten vanwege zijn natuurlijke – Braziliaanse – ingrediënten, maar ook voor de heerlijke Cheirosa 62-gruer waar Sol de Janeiro bekend om staat. De formule bevat geen parabenen of sulfaten, is kleurveilig en herstelt beschadigingen, droogheid, kroes, gespleten haarpunten en haar dat verzwaard is door zware formules. Daar zorgen steringrediënten als de seleniumrijke paranoot, de buriti-vruchtolie én de SOL Seal Technology™ met plantaardige keratine microcapsules voor. Deze laatste herstellen immers de beschadigde haarschacht en verbinden tegelijkertijd de gespleten haarpunten.

Vet haar

1
RainPharma
Balancing Shampoo
SHOP HIER

Wie last heeft van vet haar, gebruikt best een shampoo die mild is voor de hoofdhuid, zoals de Balancing Shampoo van RainPharma. Deze natuurlijke shampoo beschikt immers over een vernieuwende scalp-invigorator die de hoofdhuid zacht maar grondig reinigt, kalmeert én versterkt. Daarenboven barst de formule van de hydraterende en verzachtende ingrediënten, ideaal voor de gevoelige hoofdhuid. Tot slot bevat de shampoo een pre-conditioner die je lokken intens voedt zonder deze te verzwaren, hét geheim achter een glanzende haardos.

Krullen

1
Hairlust
Curl Crush
SHOP HIER

De sulfaatvrije Curl Crush-shampoo van Hairlust verzorgt je lokken en verbetert de algehele gezondheid van je haar. Daar zorgt de combinatie van vegan micro-proteïnen, bamboe-extract en het vochtinbrengende actieve ingrediënt Aquaxyl™, voor. Deze herstellen, voeden en hydrateren samen droge en pluizige krullen. Krullend haar wordt vaak wat sneller droog, wat betekent dat het een speciaal samengestelde shampoo nodig heeft. De Curl Crush™ Shampoo droogt het haar niet uit en is ideaal om krullend haar te verzorgen dat droog, broos of beschadigd is. Bovendien zorgen plantaardige ingrediënten als glycerine en Aquaxyl™ voor langdurige hydratatie. Veganistische micro-proteïnen herstellen de structuur van beschadigde krullen, waardoor ze sterker worden en minder snel afbreken. Het resultaat? Minder pluis!

Natuurlijk haar

1
Oyin
Honey Wash hydraterende shampoo
SHOP HIER

Deze natuurlijke shampoo voor natuurlijk haar zorgt voor een zachte doch grondige reiniging. Pure honing zorgt voor de nodige hydratatie terwijl quinoa proteïne en organisch aloe vera sap je lokken beschermen. De shampoo belooft glanzend, streelzacht haar dat makkelijk doorkambaar is.