De zomer van dj Amber Broos: “In elke set ligt mijn hart en ziel”

Geüpdatet op 3 juli 2024 door Jolien Vanhoof
De zomer van dj Amber Broos: “In elke set ligt mijn hart en ziel”

Het wordt een mooie zomer voor Amber Broos. En voor ons. Want volgens de Leuvense dj is het haar missie om haar publiek gelukkig te maken. Met passages op Tomorrowland en Pukkelpop, en een tweede (uitverkochte?) raveparty in de Antwerpse Waagnatie weten wij alvast waarop we de komende maanden zullen dansen.

“Sorry hoor, mijn stem klinkt nogal hees,” zegt Amber Broos (21) wanneer we haar op de maandagochtend na Extrema Outdoor spreken. Vrijdag draaide ze de Plas in Houthalen-Helchteren plat en gisteren sloot ze de nacht al dansend af op de beats van Paul Kalkbrenner, het technofenomeen uit Berlijn en een van Ambers persoonlijke favorieten. “Vorig jaar ontmoette ik hem op Tomorrowland; ik was compleet starstruck. Dat gebeurt niet vaak, maar dus wel bij hem. En bij Amelie Lens!” Ze zegt het met de breedste glimlach – je moet haar maar eens achter haar draaitafel zien staan – en een fonkel in de ogen. Alsof ze lang niet beseft dat ze zelf een van de meest geliefde dj’s van het moment is. Morgen vliegt ze naar Zuid-Korea voor het cruisefestival It’s The Ship, waar ze de line-up mee aanvoert. Deze zomer staat ze voor het tweede jaar op rij op de mainstage van Tomorrowland, mag ze er een eigen podium hosten én zal ze voor het eerst de temperatuur opmeten in de Boiler Room op Pukkelpop. Niet slecht voor een studente communicatiewetenschappen uit Leuven.

Is dit het leven waar je altijd al van droomde?

“Absoluut! De Boiler Room, komaan?! Die stond hoog op mijn bucketlist. Had je tegen de twaalfjarige Amber gezegd dat dit er op een dag stond aan te komen, ze had je nooit geloofd.”

Amber Broos, dj, festival, Pukkelpop, Tomorrowland, zomer

Het was rond je twaalfde dat je de smaak te pakken kreeg. Dat is jong om met draaiknoppen te spelen.

“In mijn geval was het de normaalste zaak ter wereld. Mijn papa (dj Joeri Broos, red.) richtte toen net zijn dj-school Begin to DJ op. Ineens stond ons huis vol materiaal. Wat doe je dan als puber? Als ik er nu op terugkijk, denk ik dat ik veel geluk heb gehad; ik groeide op met muziek en ontdekte zo heel vroeg waar mijn passie lag. Mijn papa is mijn grootste fan. Het is bijzonder om dit vandaag met hem te kunnen delen, want hij snapt het misschien als enige in mijn omgeving voor de volle honderd procent. Hij werd net 50 maar komt nog regelmatig mee naar mijn sets. Ik kan intussen wel zelf autorijden, wat natuurlijk handiger is voor hem.” (lacht)

Wat is de sound van Amber Broos?

“Een combinatie van techno en elektronische dance, met wat Belgische retro erin verweven: Yves Deruyter, M.I.K.E. Push, DJ Ghost ... Ik ben vrij kieskeurig in wat ik draai en niet draai omdat ik een specifiek verhaal wil vertellen. In elke set ligt mijn hart en ziel, maar ik vind het ook prima om mee te draaien met mijn publiek, met de sfeer op dat moment. Ik wil de mensen in de eerste plaats een geweldige tijd bezorgen. Daar haal ik als dj enorm veel energie uit.”

Je gooit zo nu en dan ook een eigen single in de mix.

“Ik hou er echt van om zelf muziek te maken. Jammer dat ik er niet vaker de tijd voor vind, want die nummers geven een extra dimensie aan mijn sets. Begin dit jaar kreeg ik de kans om samen te werken met The Subs, mijn jeugdidolen. Ik groeide op met ‘The Pope of Dope’, ‘The Face of the Planet’ … Het was een zalige ervaring! Jeroen De Pessemier en ik, we are the same type of crazy. Er waren geen woorden nodig, we snapten elkaar meteen. Enkele dagen geleden heb ik ook een remix van Magnus mogen uitbrengen. Bijna iedereen kent ‘Summer’s Here’, maar ik koos voor het atypische ‘Assault on Magnus’ – stiekem ook een van de favorieten van C.J. Bolland. Ik ben er supertrots op. Je gaat het me nog vaak horen draaien deze zomer.”

Draai je de hele zomer of dobber je ook nog ergens rond op een roze plastic flamingo?

“Als ik in het buitenland draai, probeer ik er meestal enkele dagen vakantie aan vast te koppelen. Even recupereren en wat van het land zien. Voor Pukkelpop in augustus sta ik op Guaba in Cyprus en op Aquasella in Spanje. Dan komt mijn vriend mee en blijven we wat langer hangen. Mijn vakantiebestemmingen worden dus grotendeels bepaald door mijn touragenda.” (lacht) 

Je lief uitgezonderd: als je met eender wie op reis zou kunnen, met wie zou dat dan zijn en waar zou de reis naartoe gaan?

“Met eender wie? Ik zou mezelf wel eens een week willen opsluiten in een studio met Daft Punk. Ergens in de middle of nowhere in Groot-Brittannië. Ik ben zo jaloers op iedereen die hen ooit live aan het werk heeft gezien. Mij is het helaas nooit gelukt, maar ze blijven mijn ultieme voorbeeld. De mash-ups op ‘Alive’ waren zo vooruitstrevend in die tijd. Maar drop mij ook gerust ergens in Australië of Nieuw-Zeeland met een groep drum-’n-bass dudes. Netsky, Andromedik … Ik heb zo’n vermoeden dat die heel goed kunnen feesten.”

Wat is je favoriete zomerschijf? 

“Hmm, doe maar ‘Sky and Sand’ van Paul & Fritz Kalkbrenner. Of ‘All That Matters’ van Kölsch, die plaat gaat recht naar je hart, snap je? Oh, en zeker ook ‘When the Lights are Out’ van Maceo Plex, dé closing track van vijf jaar geleden. Misschien moet ik die weer eens beginnen te draaien.”

Wat doe je na je drukke festivalzomer? Een winterslaap?

“Allesbehalve. In oktober sta ik op Tomorrowland Brasil en een maand later keer ik terug naar de Waagnatie in Antwerpen voor een tweede indoorrave. Heel spannend! Ik hoop in het najaar ook weer wat eigen materiaal uit te brengen. Er liggen al enkele nieuwe nummers klaar die ik deze zomer zal uittesten op de festivals. Benieuwd wat jullie ervan vinden ...”

Amber Broos draait op 21 en 27 juli om Tomorrowland in Boom. Op 17 augustus staat ze in de Boiler Room op Pukkelpop. Tickets voor Ambers show in de Waagnatie Antwerpen op zaterdag 30 november via amberbroos.com