Magisch Mauritius: ELLE doet haar (adres)boekje open

Geüpdatet op 5 juli 2024 door Jolien Vanhoof
Magisch Mauritius: ELLE doet haar (adres)boekje open

Over Mauritius spreek je in superlatieven. Het Afrikaanse eiland steelt ieders hart met z’n Creoolse charme, diepgroene landschappen en oogverblindende onderwaterwereld. Geen idee waar de trip te beginnen? Neem onze adressen als leidraad en stippel je route uit.

Eco-friendly droompaleis

We ondervonden het al op de heenvlucht: Mauritius is met z’n uitgestrekte kustlijn en parelwitte zandstranden de ideale vakantiebestemming voor gezinnen met jonge kinderen. Reis je met z’n tweetjes? Check in bij Lagoon Attitude, een adults-only hotel in het hoge noorden van het eiland, aan de rand van Anse la Raie. Het eco-friendly viersterrenresort leeft helemaal in harmonie met de natuur. Zo reiken de gebouwen nauwelijks hoger dan de toppen van de palmbomen en wordt er maximaal ingezet op duurzaamheid, met onder andere zero single use plastic, lokale groenten en fruit, niet-gemotoriseerde wateractiviteiten … Na een onvergetelijke snorkelsessie – wij zwommen met zeeschildpadden en tal van tropische visjes – kun je nog even binnenspringen bij het Marine Discovery Centre dat het ecologische herstelproject van de lagune ondersteunt. Een verblijf bij Lagoon Attitude is evenmin compleet zonder een behandeling bij Spa POZ. Absolute aanrader: de Gran Mama massage, een 90-minuten durende verwenpartij voor lichaam en geest.

Mauritius, reizen, travel, vakantie, eiland, Afrika, hotel
Lagoon Attitude

Kasteelleven

Hoofdstad Port Louis is een weggever voor architectuurliefhebbers, met z’n koloniale gebouwen, statige pleinen en charmante Creoolse huizen. Maar ook meer landinwaarts snuif je de sfeer van weleer op. In Château de La Bourdonnais in Mapou bijvoorbeeld, is het heerlijk verdwalen tussen de 19de-eeuwse kamers met antiek meubilair en druk bloemetjesbehang. Het neoklassieke château staat er sinds 1856 en werd meer dan 150 jaar bewoond door de Mauritiaanse familie Wiehe. In 2006 maakte een grondige restauratie er een Victoriaanse parel van die je met of zonder gids kunt ontdekken. Alleen al het pad naar het gebouw, aan beide zijden omgeven door de Ficus Retusa, is een plaatje. De tuin maakt je bezoek nog appetijtelijker, met wel 50 variëteiten van eeuwenoude mangobomen. Sommige ervan werden vernoemd naar de telgen uit de Wiehe-familie, zoals de Françoise.

Château de Labourdonnais

Winkelwandelwijk

Vanaf het Château de La Bourdonnais wandel je zo Quartier des Serres binnen, een winkelparadijs met boetieks die je nergens anders op het eiland tegenkomt. Onze favorieten: Helios en Home by the Sea. Bij de eerste shop je brilmonturen gemaakt van gerecycled plastic uit de oceaan, bij de tweede interieurspullen met een relaxte island vibe. Van plaids en tafellinnen tot felgekleurd keramiek. Je komt ook naar Quartier des Serres voor de signature Piña Colada (La Terrasse) en voor de verse groenten en fruit (La Corbeille). Bovendien wordt de site elke eerste zaterdag van de maand omgetoverd tot één grote foodmarkt.

Home by the Sea

Manzer!

De traditionele keuken, die hoog aangeschreven staat op Mauritius, proef je onder andere bij Karay Mario in het zuidoosten. Met een focus op wat de locals ‘manzer longtemps’ noemen, krijg je hier oldskool gerechten met véél rijst op je bord. Voor een wat hippere menukaart schuif je aan tafel bij Bloom, vlak bij Grand Baie in het noorden. Je eet er zuurdesembrood met avocado, poke bowls en burgers met alles erop en eraan. Wie achteraf zin heeft in een kopje artisanale koffie – warm of koud – heeft de keuze uit een selectie aan normale smaakjes à la Americano of exotische, zoete varianten met chocolade en ander lekkers. Geen reden om je schuldig te voelen, want met elk kop Dodo Café financier je de Mauritius Wildlife Foundation.

Mauritius, reizen, travel, vakantie, eiland, Afrika
Bloom

Wachten op dodo en dolfijn

De nationale trots van Mauritius is al even niet meer – de dodo blies z’n laatste adem uit rond 1680, toen hij in handen viel van Nederlandse kolonisten. Gelukkig kom je vandaag nog veel wilds tegen: echoparkieten, gekko’s, apen, zwarte vleerhonden ... Om dolfijnen te spotten, gingen we in zee met Anne en Elodie, de drijvende krachten achter Lokal Adventure. Zij trekken er niet op uit met een excursieboot (“trop intrusive!”), maar verkiezen de stilte van een kabbelende kajak. Helaas, na een vol uur dobberen in de baai van Tamarin telden we geen enkele vin. Wel een dubbele regenboog en een school knappe windsurfers. Er zijn ergere manieren om een dinsdagochtend door te brengen. Niet zo’n ‘actieve’ reiziger? Boek een meditatiesessie bij yogi Aurélie Fleuriau-Chateau. Met uitzicht op de berg Ory in Moka bracht ze ons tot rust én tranen.

Met de kayak in de baai van Tamarin

Tussen pot en pint

Neem het van ons aan: geen volk zo gastvrij als de Mauritiens. Ga gretig in op hun warme welkom: wij gingen kruidentheetjes proeven bij oud-lerares geschiedenis Nathalie Baissac Daruty (Feuilles et Fleurs) en bezochten de vanilleraie van Dhareena en haar vader Dharam. Het familiegeheim? Vanille met een vleugje kokos, dat gesmaakt wordt door chef-koks van over de hele wereld. Klop ook zeker aan bij Kot Marie-Michèlle in het hart van het eiland. Deze lieve oma biedt hongerige toeristen een table d’hôte-ervaring en kookworkshop in één. Stroop je mouwen op en leer samosa’s vouwen. De sterke rookgeur van het stoofpotje van wild zwijn op het vuur kruipt intussen tot in je ondergoed, maar wat een ervaring!

Kot Marie-Michèlle

50 tinten groen

Hoewel ‘zee’ altijd hoog op onze wishlist prijkt, vallen we in Mauritius vooral voor de weelderig groene landschappen. Suikerrietvelden zo ver het oog reikt, sappige citrusvruchtplantages, en niet één maar zeven watervallen bij elkaar (Tamarind Falls). Als je slechts tijd hebt voor één fikse wandeling, ga dan naar La Vallée de Ferney aan de oostkust. Goed voor in totaal zo’n 200 hectare aan beschermd natuurreservaat. Wij volgden het spoor van gids Sergio. In een fout verleden – zijn woorden, niet de onze – was hij dj/barman, vandaag weet hij zowat alles over de met uitsterven bedreigde roze duif. Na een pittige hike kun je tafelen bij Falaise Rouge met een adembenemend uitzicht op Grand Port Bay en Lion Mountain.

La Vallée de Ferney

Drum voor dummies

Het Mauritiaanse nachtleven bruist en dat heeft alles te maken met sega, de ‘sound and soul’ van het eiland. Na enkele glazen rum of lycheewijn is het onmogelijk om je heupen stil te houden op de opzwepende, Creoolse muziek. Feestbeesten kunnen de stad in, maar ben je op zoek naar een unieke ervaring, volg dan een initiatieles ravanne. Nadat het tamboerijnachtige instrument van hout en geitenleer is opgewarmd bij het kampvuur, bespeel je het op het ritme van je hartslag. Tip: vraag bij Lokal Adventure naar leermeester Roberto, de meest geduldige man op het zuidelijke halfrond.

Leermeester Roberto

Swingen en relaxen

Wie een beetje handig is met een club en een wit balletje, moet bij Heritage Le Telfair zijn, in het ruigere zuidwesten van Mauritius. Het vijfsterrenresort in koloniale stijl heeft een imposante lobby, magnifieke kamers én een met prijzen overladen 18-hole green. Als golfen je ding niet is, kun je ook een dagje guilt-free nietsdoen op het privéstrand of aan het zwembad. Of laat je verwennen in de Seven Colours Spa, waar de kleur die je uitkiest je hele behandeling bepaalt: van de muziek en het licht in de ruimte tot de aromatherapeutische geuren. Kiezen doe je hier ook als het op eten aankomt. Le Telfair telt drie toprestaurants, maar vooral de menukaart van Château de Bel Ombre – de voormalige suikerrietplantage van het landgoed – deed ons watertanden. Gekaramelliseerde koraalbaars, tournedos van Black Angus met blauwe kaas en gegrilde perzik … Om nog maar te zwijgen van de desserts!

Mauritius, reizen, travel, eiland, vakantie, hotel, Heritage Le Telfair
Heritage Le Telfair

Wij vlogen vanuit Parijs naar Mauritius met Air Mauritius. Prijzen vanaf € 816 voor een retour in economy. Met dank aan de Mauritiaanse dienst voor toerisme.

Nog meer reisinspiratie? Lees ook: Onze favoriete adressen aan het Comomeer