48u Napels: jouw ultieme cityguide boordevol hotspots

Geüpdatet op 9 juli 2024 door Lisa Aelvoet
48u Napels: jouw ultieme cityguide boordevol hotspotsUnsplash

Ook al ontbreekt het Napels aan de flair van Firenze en de romantiek van Rome, de ruwe bolster met blanke pit barst van de culturele en culinaire en hotspots. Wij verzamelden de beste adresjes.

De grootste stad van Zuid-Italië is een bruisende metropool boordevol contrasten. Van de deels opgeknapte volkswijk La Sanità tot de vervallen haven, de rococo-opera’s, het sensationele streetfood en het chaotische verkeer, een ding is zeker: Napels laat je niet onberoerd.

Waar overnachten in Napels?

Verblijven doe je in Napels gemiddeld voor zo'n 150 euro per nacht. Zo vind je talloze hotels en airbnb's in prachtige historische panden, vaak modern ingericht met smaak.

Casa Tellina

Onze favoriete vondst moet wel Casa Tellina zijn via Airbnb. Dit prachtig ingerichte pareltje in de buurt van de Petraio-trap beschikt over een ruime gastenkamer met eigen balkon. Vanuit de woonkamer geniet je van een adembenemend uitzicht over de golf van Napels en Capri.

Casa-Tellina-Napels
Airbnb

Boek je verblijf hier.

PrimoPianoPosillipo

Het smaakvolle PrimoPianoPosillipo huist in een negentiende eeuwse palazzo en telt vier stijlvol ingerichte suites. Deze funky B&B ligt in Posillipo, een chique buitenwijk in het noorden van de stad. Je verblijft er temidden van zorgvuldig geselecteerde design vondsten uit de jaren zeventig en tachtig vanaf 160 euro per nacht.

PrimoPianoPosillipo
PrimoPianoPosillipo

Boek je kamer hier.

Eten & drinken

L’Antica Pizzeria da Michele

Napels staat bekend als de bakermat van de pizza margherita. Deze wordt volgens de regels van de kunst gemaakt met San Marzano-tomaten of pomodorini del Piennolo del Vesuvio, die groeien op de vulkanische vlaktes ten zuiden van de Vesuvius. De beste pizza zou volgens ingewijden te vinden zijn bij L’Antica Pizzeria da Michele. Dit restaurant dateert uit 1870 en is extreem populair, zowel bij locals als toeristen. Als gevolg is het meestal aanschuiven om een tafeltje te bemachtigen - maar de fantastische pizza is het wachten meer dan waard.

L'Antica-Pizzeria-da-Michele
L’Antica Pizzeria da Michele

L’Antiquario

Voor de beste cocktails van Napels moet je zonder twijfel bij L'Antiquario zijn. In deze sfeervolle speakeasy serveren mixologisten in witte uniformen originele cocktails onder het toeziend oog van medeoprichter Alex Frezza, een internationaal geprezen bartender bekend om zijn fraaie versie van de French 75.

l'antiquario
L'Antiquario

Ristorante Rosiello

Bij Ristorante Rosiello geniet je op het ruime terras onder de blauwe regen én met een spectaculair uitzicht over de zee van een romantisch diner. Op de kaart staan smaakvolle traditionele gerechten zoals de zoals ragù de genovese en pasta met zeevruchten. Gelsomina en haar dochters koken uitsluitend met verse groenten uit hun eigen tuin, vlees uit het nabije platteland en verse vis gevangen door de vissers van Posillipo.

Rosiello
Ristorante Rosiello

Gran Caffè Gambrinus

In het beroemdste literaire café van Napels serveren ze heerlijke sfogliatella, een zoet gevuld bladerdeeggebakje. Begin je dag net als talloze Italiaanse presidenten en intellectuelen met een kopje koffie in het weelderige palazzo van Gran Caffè Gambrinus.

Gran-Caffè-Gambrinus

Bezoeken

Beklim de Vesuvius

Vanuit het stadscentrum bereik je het Nationaal Park Vesuvius gemakkelijk met de bus (zo'n 40 minuten) of met de auto (zo'n 30 minuten). Een toegangskaartje kost €10 maar daarvoor krijg je elf wandelpaden, goed voor zo'n 54 km, in ruil. De adembenemende uitzichten en indrukwekkende krater maken je bezoek aan Napels compleet.

Vesuvius-Napels
Unsplash

Caravaggio’s grootste meesterwerk

In de kerk Pio Monte della Misericordia in Spaccanapoli hangt de ‘De Zeven Werken van Barmhartigheid’ van de Italiaanse meester Caravaggio. De bijzonderheid van dit werk schuilt in het feit dat Caravaggio als eerste een religieus onderwerp schilderde met zoveel gevoel voor drama. Daarenboven stonden 'gewone' mensen uit een volkswijk model voor dit altaarstuk - eveneens een unicum in die tijd.

Verken de catacomben van La Sanità

Twintig jaar geleden was La Sanità een no-go zone, maar vandaag de dag is het veilig voor bezoekers. In deze volkswijk vind je bovendien twee catacomben. De Catacombe di San Gennaro deed dienst als rustplaats van de heilige van Napels, terwijl de Catacombe di San Gaudioso bekend staat om zijn mozaïeken en fresco’s. Een unieke begrafenispraktijk hier was het wanden van lichamen met hun schedels in de muur.

la-sanita
Unsplash