Vrouwen kiezen dit jaar voor een ‘Boy Sober’ zomer zonder seks

Geüpdatet op 8 juli 2024 door Lore Ginneberge
Vrouwen kiezen dit jaar voor een ‘Boy Sober’ zomer zonder seks Unsplash

De zomer van 2024 brengt een opvallende datingtrend met de 'boy sober' beweging en heel wat beroemdheden die seks compleet afzweren. Wat is er aan de hand?

De 'boy sober' beweging

De term 'boy sober' werd geïntroduceerd door de Amerikaanse comédienne Hope Woodard. Vermoeid door de eindeloze cyclus van swipen, ghosting en oppervlakkige connecties, besloot zij dating-apps te verwijderen en een pauze in te lassen van mannen. De regels zijn eenvoudig maar strikt: geen dating-apps, geen dates in het echte leven, geen exen, geen situationships en geen seks. Het doel is om emotionele en mentale vrijheid te verkrijgen van de uitputtende patronen van het moderne daten.

Het contrast kan niet groter zijn met de zogenaamde 'hot girl summer' van vorig jaar, die draaide om het vieren van onafhankelijkheid en seksuele vrijheid. Deze trend, gepopulariseerd door artiesten als Megan Thee Stallion, moedigde vrouwen aan om te genieten van hun seksualiteit en van de zomer. Daarentegen stelt 'boy sober' dat dezelfde onafhankelijkheid en zelfliefde ook gevonden kan worden door een stap terug te nemen van daten en relaties. Het is een uitnodiging om te reflecteren op persoonlijke groei en welzijn zonder de afleiding van romantische betrokkenheid.

Deze trend kan worden gezien als een reactie op bredere maatschappelijke veranderingen. Gen Z, geboren tussen grofweg 1996 en 2012, bevindt zich midden in een zogenaamde 'seksuele recessie'. Onderzoeken tonen aan dat jonge mensen minder seks hebben dan hun voorgangers, deels als gevolg van een meer pragmatische en persoonlijke benadering van intimiteit. Dit wordt versterkt door de pandemie, die veel jongeren aanzette tot introspectie en een heroverweging van hun prioriteiten.

Een zomer zonder seks?

Het Amerikaanse The Cut sprak onlangs over een 'een zomer zonder seks', reflecterend op de bredere trend onder jongeren die kiezen voor een bewuste pauze van fysieke intimiteit. Aanleiding waren enkele ophefmakende billboards van datingapp Bumble met slogans als 'Celibacy is not the answer'. Lainey Molnar, een vrijwillig celibataire vrouw, uitte haar frustratie over de inmiddels verwijderde advertenties aan The Cut: "Het lijkt erop dat de grenzen die vrouwen stellen aan onze lichamelijke autonomie zo bedreigend zijn voor het hele concept van daten dat ze billboards moeten ophangen om ons tegen te houden."

bumble billboards celibatair
Een van de inmiddels verwijderde Bumble billboards - via TikTok

Ook ELLE US bracht recent een artikel over de toenemende populariteit van seksuele onthouding. Daaruit blijkt hoe veel jonge vrouwen zich willen bevrijden van de verwachtingen en druk van de heersende hook-up cultuur. “Celibatair daten gaf me de vrijheid om verwachtingen los te laten en om te focussen op het vinden van een oprechte vriendschapsband,” aldus Fumi, een jonge advocate, aan ELLE.

Celibataire celebs

Het afzien van of bewuster omgaan met seks komt steeds vaker onder de aandacht, mede dankzij beroemdheden. Zo werd actrice en auteur Julia Fox per ongeluk gekatapulteerd tot boegbeeld van seksuele onthouding toen ze recent in de Marie Claire podcast 'Nice Talk' sprak over haar reis naar zelfontdekking en het focussen op haar rol als moeder. Fox, die al meer dan twee en een half jaar afziet van seks, verklaarde dat haar keuze uiteindelijk "het gevolg is van de herhaalde acties van mannen". "Vrouwen zijn moe," zei ze, terwijl ze toegaf al heel wat bijval te hebben gekregen van andere celibataire vrouwen.

Fox is hier dan wel het meest uitgesproken over, ze is lang niet de enige celibate celebrity: onder meer Lenny Kravitz en Khloé Kardashian gaven onlangs nog te kennen dat ze zich seksueel onthouden. In Lenny's geval is het naar eigen zeggen een "spirituele" keuze die hij al jaren volhoudt "tot hij de juiste persoon tegenkomt".

Met een groeiend bewustzijn over gendergelijkheid, zelfbeschikking en mentaal welzijn, nemen vrouwen steeds vaker hun seksuele en romantische keuzes in eigen hand. De 'boy sober' beweging en de trend van (tijdelijke) seksuele onthouding bieden een kans om te ontsnappen aan de druk van moderne relaties. In een tijd waarin hook-ups vaak worden verheerlijkt, is het waardevol om te herinneren dat plezier ook schuilt in zelfreflectie en emotionele onafhankelijkheid.