AOP FOURME D’AMBERT DE BELOFTE VAN EEN SMAKELIJKE ZOMER

Geüpdatet op 24 juli 2024 door ELLE Partner
AOP FOURME D’AMBERT DE BELOFTE VAN EEN SMAKELIJKE ZOMER© Sabine Perez

Deze zomer laten we ons verleiden door de onweerstaanbare smaak van AOP Fourme d’Ambert. Met zijn gemarmerde textuur en zachte smaken is deze blauwe kaas een perfecte bondgenoot bij het maken van originele en zomerse recepten.

SALADE VAN KIKKERERWTEN, AOP FOURME D’AMBERT, PICKLES VAN PEER EN HAZELNOTEN

Bereidingstijd: 15 min | Gaartijd: 5 min | Rust: 2u

(4 pers.): 400 g gekookte kikkererwten (uit blik of vooraf geweekt en gekookt), 100 g AOP Fourme d’Ambert, 2 peren, 50 ml appelciderazijn, 75 ml water, 50 g honing,  50 g hazelnoten, enkele blaadjes kervel (of peterselie), een tiental radijsjes Voor de vinaigrette,  2 el appelciderazijn, 1 el mosterd, 1 el honing, 4 el olijfolie, zout en peper

  1. Schil de peren, verwijder de pit en snijd ze in dunne plakjes.
  2. In een kleine pan, meng de appelciderazijn, water en honing. Breng aan de kook. Giet over de perenschijfjes en marineer gedurende 2 uur.
  3. Snijd de AOP Fourme d’Ambert in gelijkmatige blokjes. Snijd de radijsjes in plakjes.
  4. Rooster de hazelnoten een paar  minuten in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Hak ze dan grof.
  5. In een grote kom, meng de gekookte kikkererwten, radijsjes, blokjes AOP Fourme d’Ambert en grof gehakte hazelnoten. Voeg de afgekoelde gemarineerde perenschijfjes toe aan de salade.
  6. Bereid de vinaigrette door alle ingrediënten te mengen. Meng voorzichtig om alle ingrediënten goed te bedekken.
  7. Garneer met gehakte kervel- of peterselieblaadjes voor een extra vleugje frisheid.

ROMIGE DIP MET AOP FOURME D’AMBERT EN GEGRILDE COURGETTES 

Bereidingstijd: 30 min | Gaartijd: 15 min

(4 pers.): 200 g AOP Fourme d’Ambert, 2 kleine courgettes, 100 g verse kaas (zoals roomkaas), 2 el crème fraîche, 2 el olijfolie,  zout en peper,  enkele kleurrijke groenten als bijgerecht (wortels, selderij, komkommers, radijsjes, etc.).

© Sabine Perez / Details Studio
  1. Verwarm je oven grill voor op 220°C. Was de courgettes en snijd ze in plakjes in de lengte. Meng in een kom de plakjes courgette met 1 el olijfolie, zout en peper.
  2. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze ongeveer 15 minuten in de oven. Houd de kooktijd in de gaten. Laat afkoelen. Leg 2 tot 3 plakjes opzij.
  3. Mix alle ingrediënten samen: AOP Fourme d’Ambert, verse kaas, crème fraîche en de gegrilde courgetteplakjes. Als je een minder gladde textuur wilt, kun je alles met een vork door elkaar prakken.
  4. Verspreid de romige dip over een serveerplank. Leg de kleurrijke groenten, in stokjes of plakjes gesneden, eromheen.

CROISSANTS MET PULLED PORK EN MAYONAISE MET AOP FOURME D’AMBERT

Bereidingstijd: 15 min | Gaartijd: 4u30 (voor de pulled pork)

(4 pers.): 4 mooie croissants, 800 g varkensschouder,  3 gele uien,  1 rode ui voor de garnering, scheutje olijfolie, 2 glazen water, 30 g AOP Fourme d’Ambert,  gefrituurde uien, enkele takjes koriander, zout en peper Voor de barbecuesaus, 20 cl ketchup, 3 cl rode wijnazijn,  3 cl witte wijn, 1 tl paprikapoeder,  8 cl Worcestershiresaus ,1 el mosterd, 2 el honing Voor de mayonaise, 1 tl mosterd, 1 eidooier, een snufje zout, 20 cl zonnebloemolie, 50 g AOP Fourme d’Ambert.

© Ludovic Combe
  1. Begin met het voorbereiden van de pulled pork. Verwarm hiervoor de oven voor op 155°C. Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan en bruin het varkensvlees aan alle kanten.
  2. Schil en snipper de gele uien en voeg ze toe aan de braadpan. Voeg de barbecuesaus en 2 glazen water toe, dek af en zet in de oven. Laat het 4 uur en 30 minuten bakken, waarbij je het vlees halverwege omdraait.
  3. Gebruik een staafmixer om de mayonaise te maken. Doe de mosterd, eierdooier en zout in een kom. Mix eerst kort en voeg dan geleidelijk de zonnebloemolie toe terwijl je blijft mixen. Zodra de mayonaise dikker wordt, voeg je de 50 g AOP Fourme d’Ambert toe en mix je nog even kort.
  4. Haal de braadpan uit de oven en trek het vlees met behulp van een vork uit elkaar. Meng goed met de overgebleven saus. Voeg de gesnipperde rode ui toe en breng op smaak.
  5. Snijd de croissants in de lengte open en toast het binnenste van de croissants door ze kort in de oven te plaatsen of op een hete koekenpan te leggen.
  6. Vul de croissants met de mayonaise met AOP Fourme d’Ambert en daarna met het vlees. Voeg gehakte koriander, gefrituurde uien en wat stukjes AOP Fourme d’Ambert toe.

ELLE Eten-tip: Voor een mooie presentatie, wikkel de croissants in bakpapier en snijd ze dan doormidden.